Senator PSD, membru al Comisiei juridice: Propun sancţiuni mai aspre pentru demnitari în Codul Penal

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu, membru al Comisiei juridice, a declarat, marţi, că propune sancţiuni mai aspre în Codul Penal pentru demnitari şi ca, pe lângă imunitatea parlamentarilor, să fie înlăturată şi imunitatea Preşedintelui României, oricare ar fi el.

340 afișări
Imaginea articolului Senator PSD, membru al Comisiei juridice: Propun sancţiuni mai aspre pentru demnitari în Codul Penal

Senator PSD, membru al Comisiei juridice: Propun sancţiuni mai aspre pentru demnitari în Codul Penal (Imagine: Franck Hamel/ Arhiva Mediafax Foto)

Senatorul Ovidiu Donţu a depus la Senat o declaraţie politică în care arată că parlamentarii sunt puşi în faţa situaţiei de a alege între a crea legi al căror efect să nu poată fi interpretabil şi a se confrunta cu un val de neacceptare şi opinii dintre cele mai controversate în materie de Cod Penal. El arată că cele două modificări la Codul Penal, cea care ţine de conflictul de interese şi cea care ţine de definiţia funcţionarului public, chiar dacă modificările nu au avut loc în Senatul României, "au stârnit reacţii dintre cele mai antagonice cu putinţă din perspectiva tuturor structurilor statului", fiind considerată o iniţiativă nepotrivită.

Senatorul PSD crede că pentru ca actualul moment al guvernării româneşti să nu sufere, pe nedrept, un declin şi o falsă interpretare, s-ar impune introducerea unor sancţiuni mai aspre în Codul Penal pentru demnitari, care "trebuie să fie mai atenţi cu corespondenţa cu legea a activităţii lor".

El consideră că trebuie, de asemenea, să fie înlăturate şi anomaliile din modul în care se înfăptuieşte justiţia astăzi şi să fie modificate normele juridice care spun că primarii nu au voie să fie reprezentanţi ai localităţilor lor în societăţile de apă, termoficare, transport, salubritate şi să fie şi cercetaţi penali, acesta fiind un sistem politic de constrângere a primarilor menit să aducă voturi unei puteri politice trecătoare şi care îi lipseşte de atribuţiile legale şi de mandatul primit de la cetăţeni. Senatorul social-democrat arată că crearea a încă unui pol de decizie în administraţia locală pe lângă primari este neprofesional şi "se bate cap în cap" cu principiile şi prevederile legii administraţiei publice locale, ceea ce duce la haos legislativ.

"De asemenea, consider că demnitarii trebuie să fie cercetaţi la fel ca toţi cetăţenii, dar sub titulatură de demnitari, titulatură sub care, la individualizarea pedepsei, orice judecător ţine cont şi aplică un spor de pedeapsă faţă de cetăţeanul obişnuit, pentru că aşa este sistemul de drept românesc, nu pentru că ar putea cere cineva din exteriorul ţării", susţine Ovidiu Donţu.

El a subliniat că "legile care se bat cap în cap sunt principala problemă a sistemului legislativ românesc" şi trebuie reaşezate în sistemul de drept, făcute mai simple, mai clare şi pentru popor, cu garanţia că nimeni nu este mai presus de lege, iar funcţia de demnitar conferă mai degrabă responsabilitate, şi nu imunitate, care astăzi este prevăzută numai pentru preşedintele României.

"Atunci când vine vorba de penalităţi, de aplicabilitatea legii într-un mod categoric, bine definit, bine argumentat şi probat, ştiu că singurele lucruri care ar putea împiedica înfăptuirea unui act de dreptate, de justiţie, sunt reaua-credinţă şi proasta funcţionare a unui sistem", mai arată senatorul PSD.

El consideră că dacă o lege nu îşi manifestă efectele în mod egal asupra tuturor celor care intră sub incidenţa ei, aceasta nu reprezintă o eroare a celui care a creat instrumentul coercitiv legal, ci a acelora care îl aplică şi-l controlează.

"În materie de conflicte de interese nu trebuie să privim univoc, îngust şi limitat acest aspect, doar din considerentul că în trecutul nu prea îndepărtat, dinaintea actualei guvernări, ne-am confruntat cu o seamă de abuzuri inadmisibile în structurile de vârf ale statului, aşa cum, atunci când vine vorba de statutul funcţionarului public, nu trebuie să tragem concluzia că orice autoritate locală care va încerca să eficientizeze societăţile de apă, canal, termoficare, salubritate şi transport şi alte instituţii locale de bunuri şi servicii va trece automat în registrul incriminării pentru fapte de corupţie care este şi trebuie să rămână funcţional, dar să respecte şi raportul juridic de mandat ce este dat în astfel de situaţii", a adăugat parlamentarul sucevean.

Totodată, Ovidiu Donţu s-a întrebat despre ce egalitate în faţa legii se poate vorbi în condiţiile în care preşedintele ţării afirma public că nu este un sfânt şi recunoaşte că atât cazul Casa Mihăileanu, cât şi creditul de la CEC obţinut de fiica sa "sunt controversate", dar se ascunde în continuare în spatele imunităţii funcţiei de preşedinte.

"Cred că este momentul să facem un pas înainte în mersul societăţii româneşti şi ca, pe lângă imunitatea parlamentarilor, să fie înlăturată şi imunitatea Preşedintelui României, oricare ar fi el", a conchis Ovidiu Donţu.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici