Siguranţa oamenilor, combaterea evaziunii şi corupţiei, terorismului şi migraţiei - priorităţile MAI

Creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, combaterea criminalităţii organizate, economico-financiare, a evaziunii fiscale, a corupţiei, asigurarea unui mediu de afaceri competitiv, a terorismului şi a migraţiei ilegale sunt priorităţile pe care le prezintă MAI Guvernului pentru anul 2016.

Share pe Facebook 331 afişări

Siguranţa oamenilor, combaterea evaziunii şi corupţiei, terorismului şi migraţiei - priorităţile MAI (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Planul care include şi o schemă grafică a priorităţilor Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2016 este postat pe site-ul Guvernului.

HARTA STRATEGIEI MAI

Potrivit documentului citat, priorităţile majore ale Ministerul Afacerilor Interne pentru 2016 sunt: creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, combaterea criminalităţii economico-financiare, a evaziunii fiscale, a corupţiei şi asigurarea unui mediu de afaceri competitiv, combaterea criminalităţii organizate, transfrontaliere, a terorismului şi fenomenului radicalizării, combaterea migraţiei ilegale, a traficului de persoane şi a altor riscuri cu impact asupra securităţii naţionale şi asigurarea desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru autorităţile publice locale şi pentru Camera Deputaţilor şi a Senatului României, a corectitudinii şi transparenţei acestora.

Astfel, prioritatea zero a Ministerului de Interne este creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, iar în acest scop se va urmări intensificarea activităţilor specifice circumscrise prevenirii şi combaterii infracţiunilor stradale, a faptelor antisociale, în zonele publice, în instituţiile de învăţământ şi mediul rural, combaterea infracţionalităţii contra persoanei, patrimoniului şi în domeniul armelor şi muniţiilor şi reducerea timpului de intervenţie la evenimente şi creşterea calităţii serviciului prestat cetăţeanului, totul cu încadrarea în limitele bugetare aprobate la Capitolul 61.01 "Ordine publică şi siguranţă naţională", în cadrul Programului 1 - "Ordine publică şi siguranţa cetăţeanului", în perioada ianuarie-octombrie.

A doua prioritate ministerului este combaterea criminalităţii economico-financiare, a evaziunii fiscale, a corupţiei şi asigurarea unui mediu de afaceri competitiv, iar pentru asta instituţia doreşte întărirea cooperării inter-instituţionale în domeniu şi eficientizarea activităţii de identificare, în vederea confiscării, a bunurilor provenite din infracţiuni, în perioada ianuarie-octombrie.

Pentru a treia prioritate combaterea criminalităţii organizate, transfrontaliere, a terorismului şi fenomenului radicalizării instituţia de resort doreşte identificare şi destructurarea reţelelor infracţionale din domeniul traficului de droguri, traficului de persoane, criminalităţii informatice, finanţării terorismului şi spălării banilor, documentarea şi investigarea manifestărilor de criminalitate transfrontalieră şi a formelor de radicalizare, creşterea gradului de pregătire a structurilor de intervenţie în domeniul antiterorist şi intervenţiilor speciale şi intensificarea şi îmbunătăţirea activităţii derulate în cadrul platformelor de cooperare existente la nivel naţional/regional/european/internaţional.

În cazul combaterii migraţiei ilegale, a traficului de persoane şi a altor riscuri cu impact asupra securităţii naţionale ministerul arată că vrea securizarea frontierei, în special a celei care este frontiera externă a Uniunii Europene, modernizarea şi asigurarea mentenanţei evolutive a sistemelor de supraveghere şi control la frontieră, operaţionalizarea Unităţii Naţionale de Informaţii despre Pasageri (UNIP) şi întărirea cooperării cu autorităţile poliţieneşti de frontieră din statele vecine, UE şi terţe.

Asigurarea desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru autorităţile publice locale şi pentru Camera Deputaţilor şi a Senatului României, a corectitudinii şi transparenţei acestora se va face potrivit Ministerului de Interne prin sprijinirea Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) în informatizarea procesului electoral pentru a evita fraudele electorale. Pentru acest obiectiv sunt alocaţi 21.440.000 lei, reprezentând indemnizaţii pentru operatorii sistemului implementat de STS împreună cu AEP. Pentru materialele necesare organizării şi derulării proceselor electorale puse la dispoziţia birourilor electorale se vor aloca 18.733.000 lei. În scopul menţinerii ordinii şi siguranţei publice pe timpul campaniei electorale şi alegerilor, precum şi pentru protecţia sediilor birourilor electorale de circumscripţie, respectiv a oficiilor electorale şi ale secţiilor de votare obiectiv instituţia va aloca 87.700.000 lei, în cadrul Programului 1 - "Ordine publică şi siguranţa cetăţeanului".

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
PRIORITĂŢI ,
MINISTERUL ,
INTERNE
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.