Sindicaliştii vor reducerea diferenţiată a salariilor, preşedintele preferă reducerea liniară

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale au declarat, duminică, după întâlnirea cu şeful statului, că au cerut ca reducerea salariilor să se facă diferenţiat, preşedintele Traian Băsescu preferând însă reducerea liniară a acestora.

39 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii vor reducerea diferenţiată a salariilor, preşedintele preferă reducerea liniară

Sindicaliştii vor reducerea diferenţiată a salariilor, preşedintele preferă reducerea liniară (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat că a propus preşedintelui ca sindicatele să poată decidă criteriile în funcţie de care urmează să fie diminuat fondul de salarii.

Petcu a explicat că sindicaliştii ar dori ca măsura de diminuare cu 25% a fondului de salarii să nu se aplice şi salariilor mici.

Sindicaliştii au atras atenţia că o astfel de măsură ar face ca o femeie de serviciu să aibă acelaşi salariu cu un absolvent de studii superioare care lucrează în sistemul bugetar.

Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Anton Hadăr, a precizat că i-a atras atenţia preşedintelui că ar fi anormal ca toate salariile să fie reduse cu 25%, pentru că astfel un asistent universitar şi un maistru vor fi remuneraţi la fel cu 600 de lei.

Preşedintele sindicatului Forţa Legii, Ringo Dămureanu, a precizat că o astfel de măsură este anormală şi din cauza faptului că o pensie de opt milioane de lei vechi ar fi redusă cu doar 15%, pe când un salariat care are acelaşi venit ar pierde 25% din acesta. Dămureanu a declarat că susţine varianta aplicării unui "tratament diferenţiat".

Pe de altă parte, preşedintele CSDR, Iacob Baciu, consideră că este anormal ca doar salariaţii bugetari, pensionarii şi cei care au venituri mici să contribuie la diminuarea efectelor crizei. Baciu s-a declarat nemulţumit de faptul că nu se pune în discuţie şi participarea părţii patronale.

"Este o aberaţie ca ei să nu contribuie, toţi trebuie să facă efort", a declarat preşedintele CSDR.

La întâlnirea de la Palatul Cotroceni, care a avut loc la cererea sindicaliştilor, după ce şeful statului a anunţat măsuri de reducere a pensiilor, a fondului de salarii şi a subvenţiilor, au participat liderii Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România - Frăţia, Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Blocului Naţional Sindical, Confederaţiei Naţionale Sindicale Meridian, precum şi reprezentanţii federaţiilor din educaţie şi din administraţie publică.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi seară, după negocierile cu delegaţia FMI, că autorităţile române au ales soluţia reducerii fondului de salarii cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici