Sindicate: Medicii să scoată mizeria de sub preş, nu să ceară imunitate pentru malpraxis în timpul epidemiei de Covid-19

Sindicatul Promedica, USMR-Alianţa Medicilor şi Federaţia Hipocrat transmit că e timpul ca medicii să scoată mizeria de sub preş, nu să ceară „imunitate” pentru malpraxis, după ce s-a cerut ca în perioada pandemiei medicii să nu fie acuzaţi de malpraxis.

913 afișări
Imaginea articolului Sindicate: Medicii să scoată mizeria de sub preş, nu să ceară imunitate pentru malpraxis în timpul epidemiei de Covid-19

Sindicate: Medicii să scoată mizeria de sub preş, nu să ceară imunitate pentru malpraxis în timpul epidemiei de Covid-19

Unii sindicalişti din sănătate au cerut autorităţilor suspendarea prevederilor aplicabile malpraxisului pe întreaga perioadă a pandemiei COVID-19 pentru toţi profesioniştii din sănătate. Reprezentanţii Sindicatului Promedica, USMR-Alianţa Medicilor şi Federaţia Hipocrat au transmis, vineri, că nu împărtăşesc această poziţie, pe care o consideră „total nepotrivită”, având în vedere fragilitatea relaţiei medic-pacient, deja cunoscută ca fiind o mare problemă în România.

„Nu solicitarea <imunităţii> în faţa malpraxisului este soluţia în acest context dificil, ci schimbarea atitudinii, scoaterea de sub preş a problemelor cu care ne confruntăm zi de zi, din cauza haosului adminsitrativ şi legislativ, probleme care afectează în egală măsură medicii şi pacienţii. Cadrele medicale sunt nevoite în această perioadă să ducă o luptă nu numai cu virusul COVID-19, ci şi cu lipsurile şi dezorganizarea din sistemul sanitar. Principalele probleme au la bază haosul din sistemul de sănătate, lipsa de viziune şi organizare”, spun sindicaliştii.

Aceştia spun că „se încearcă un joc murdar”, în care sunt târâţi, din nou, medicii.

„Nu dezertând şi cerând imunitate oferim soluţii. În acest fel nu facem decât să mai punem încă o dată batista pe ţambal, să adâncim şi mai tare cauzele reale ale tragediilor din sistemul de sănătate, care ascunse nu fac decât să sape şi mai adânc groapa nesiguranţei atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi. Lumea se schimbă. Sistemul medical nu a mai trecut niciodată printr-o astfel de provocare. E timpul să renunţăm la abordarea învechită şi bolnăvicioasă şi să deschidem noi perspective, pentru personalul medical, dar şi pentru pacienţi”, spun sindicaliştii din sănătate.

Potrivit comunicatului transmis, cel mai mare rău lucru care s-a produs în sănătate în ultimii 20 de ani a fost „distrugerea relaţiei medic-pacient”.

„Acum, mai mult ca oricând, cadrele medicale trebuie să respecte relaţia cu pacientul. În acest context dificil, noi reprezentanţii Sindicatului Promedica, USMR-Alianţa Medicilor şi Federaţia Hipocrat încurajăm colegii să spună public problemele cu care se confruntă în această perioadă şi nu numai, să ia măsuri de la cea mai mică neregulă, să nu aştepte până se sparge buba. Sindicatul este aici să sprijine astfel de situaţii şi să lupte pentru rezolvarea lor. Este momentul ca medicii şi pacienţii să lupte împreună pentru a arăta neregulile cu care se confruntă, din cauza nepăsării, dezorganizării, corupţiei, haosului din sistemul”, mai spun semnatarii documentului citat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici