Sindicatele din CFR ameninţă că opresc lucrul dacă le scad salariile din nou

Preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial, Gheorghe Frăţică, a declarat pentru MEDIAFAX că sindicaliştii nu sunt de acord cu încă o diminuare a salariilor, prin reducerea programului de lucru de la cinci la patru zile pe săptămână, chiar dacă această măsură nu ar afecta personalul din execuţie.

420 afișări
Imaginea articolului Sindicatele din CFR ameninţă că opresc lucrul dacă le scad salariile din nou

Sindicatele din CFR ameninţă că opresc lucrul dacă le scad salariile din nou (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Se intenţionează să se reducă programul de lucru de la cinci la patru zile săptămânal, ceea ce înseamnă o reducere cu 20 la sută a salariului. Am fost chemaţi săptămâna trecută de conducerea SNCFR SA să semnăm că suntem de acord cu această măsură. Ei spun că nu se pot încadra în fondul de salarii pentru 2011, că nu le ajung banii până la finalul anului. Ieri (marţi, n.r.) am semnat procesul verbal că nu mai acceptăm nicio altă scădere a salariului la CFR, după ce am vorbit cu oamenii în teritoriu", a spus Frăţică.

Potrivit liderului Federaţiei Mişcare-Comercial, de această scădere nu va fi afectat personalul de execuţie, adică cei care lucrează în ture, ci doar cei care au un program de opt ore zilnic.

"Chiar dacă nu sunt afectaţi cei din execuţie, noi nu mai putem fi de acord cu încă o scădere a veniturilor la calea ferată. Am vorbit cu oamenii din teritoriu şi sunt decişi să oprească lucrul dacă se va aplica această măsură", a precizat Frăţică.

Conducerea CFR Marfă a decis, la sfârşitul lunii mai, să se treacă la programul de lucru de la cinci la patru zile, cu reducerea corespunzătoare a salariului angajaţilor.

Confederaţia "Cartel Alfa" considera că această măsură încalcă contractul de muncă valabil în cadrul companiei "CFR Marfă", hotărârea fiind luată fără acordul Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, sindicat reprezentativ, şi fără respectarea prevederilor legale în vigoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici