Sindicatele din Sănătate avertizează că medicii sunt „intimidaţi” să facă gărzi

Sindicatul Promedica şi Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical spun că sunt îngrijorate de „tentativele de intimidare” a medicilor în ceea ce priveşte efectuarea de gărzi suplimentare.

1115 afișări
Imaginea articolului Sindicatele din Sănătate avertizează că medicii sunt „intimidaţi” să facă gărzi

Sindicatele din Sănătate avertizează că medicii sunt „intimidaţi” să facă gărzi

Sindicatul Promedica şi Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical sunt îngrijorate de „tentativele de intimidare şi de modul în care medicii sunt obligaţi să îşi exercite meseria”, se arată într-un comunicat de presă remis vineri agenţiei MEDIAFAX .

Sindicaliştii spun că „medicii îşi cunosc obligaţiile faţă de pacienţi şi, în general, se străduiesc să le respecte, deşi condiţiile în care îşi fac meseria sunt vitrege”.

Ei mai cer dreptul medicilor de a-şi face meseria în „condiţii corecte privind salarizarea şi respectarea normei de muncă la nivel european”.

„Subliniem faptului că în niciun moment nu s-a pus problema nerespectării obligaţiilor de serviciu care sunt conforme contractului de muncă, pe care medicii îl depăşesc deseori, chiar şi neluând în calcul gărzile suplimentare. Medicii au dreptul de a alege daca mai pot onora gărzile suplimentare sau nu, ţinând cont că acestea sunt ore în afara normei de muncă, ore care fac parte din timpul personal al medicului, gărzile suplimentare fiind încă plătite la un nivel tarifar orar mult sub tariful normei de muncă”, se mai arată în sursa citată.

Sindicatele mai spun că responsabilitatea individuală a medicilor este extrem de mare, „iar raportul de forţă, implicit intimidare, între angajator şi medic, nu ar trebui să îşi găsească locul şi nici să fie calibrat în vreun fel”.

Începând de la 1 august, medicii au posibilitatea de a semna contracte pentru gărzile suplimentare. Guvernul României a decis alocarea a aproximativ o sută de milioane de lei pentru anul 2016 în vederea creşterii plăţii gărzillor medicilor, mărirea urmând să intre în vigoare începând cu data de 1 octombrie, fondurile urmând să fie obţinute din administrarea mai eficientă a resurselor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici