Situaţia în şcoli şi grădiniţe, în Bucureşti, privind măsurile de gripă. Triajul epidemiologic nu se poate face zilnic

Triajul epidemiologic al elevilor din Bucureşti nu se poate realiza zilnic, a explicat, marţi, Marina Manea, reprezentantul ISMB, deoarece medicii din şcoli lucrează în mai multe unităţi de învăţământ. Manea a mai spus că în trei şcoli din Capitală nu există medic sau asistent medical.

733 afișări
Imaginea articolului Situaţia în şcoli şi grădiniţe, în Bucureşti, privind măsurile de gripă. Triajul epidemiologic nu se poate face zilnic

Situaţia cazurilor de gripă în şcoli şi grădiniţe în Bucureşti. Triajul epidemiologic nu se poate face zilnic

„Se face triajul în şcoli. De la ASSMB (Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti), am primit şi ieri (luni, n.r.) o situaţie cu privire la cadrele medicale din cabinetele medicale din unităţile de învăţământ.

Avem 3 unităţi de învăţământ unde nu există asistent medical şi nici medic. În restul unităţilor de învăţământ, există fie asistent medical, fie medic. Acolo unde există un medic, programul de lucru al acelui medic în respectiva unitate de învăţământ este parţial. El lucrând şi în alte unităţi de învăţământ.

În asemenea condiţii este clar, mai mult decât evident şi mai mult decât uman, că triajul nu se poate face zilnic”, a declarat Marina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Totodată, reprezentantul ISMB a mai spus că totuşi, este posibil ca în unele şcoli să fie efectuat triaj zilnic:„În acele şcoli unde este imposibil, triajul trebuie să se facă măcar pe parcursul a două săptămâni de la începutul epidemiei, deşi e impropriu spus, pentru că nu a fost declarată epidemie. (...) Ce presupune triajul? Fiecare copil petrece în cabinetul medical sau în locul în care este organizat acest triaj epidemiologic, cu medicul, un timp, când este verificat pentru simptomatologia de gripă şi viroze”.

Potrivit sursei citate, şcolile au raportat absenteismul în mod diferit, unele pe grupe, altele pe cicluri de învăţământ. La grădiniţă a fost înregistrat procentul cel mai ridicat de absenteism.

„Prin urmare, o centralizare exactă a acestei rate de absenteism a fost imposibilă. Noi, cel mult, am putut arunca o privire de ansamblu şi am constatat că absenţele, cel puţin până în ora 10:00, ieri de dimineaţă, erau destule. Cauza fiind mai mult decât evidentă în această perioadă. La grădiniţă, procentul este extrem de ridicat. Temerea părinţilor, copiii fiind mai mici, este justificată”, a mai spus reprezentantul ISMB.

Pentru ca ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, să declare stare de epidemie trebuie ca marţi, datele Institutului Naţional pentru Sănătate Publică să arate un număr de cazuri diagnosticate de gripă care să fie mai mare decât cel estimat.

Sorina Pintea a anunţat deja că dacă va fi declarată epidemie, cursurile nu vor fi suspendate, precizând că dacă numărul de elevi absenţi într-o unitate de învăţământ e de 20% aceasta poate fi închisă.

De la începutul sezonului, numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 47. Ultimele cazuri sunt cele ale unor femei, în vârstă de 48 şi respectiv 64 de ani, ambele din judeţul Timiş, confirmate cu virus gripal tip A, subtip (H1) pdm09, care au murit luni, 28 ianuarie în timp ce o altă femeie în vârstă de 47 de ani din judeţul Constanţa a murit sâmbătă, 26 ianuarie. Totodată, un bebeluş în vârstă de 11 luni, din judeţul Timis, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1) pdm09, a murit vineri, 25 ianuarie. Cu toţii sufereau şi de alte boli şi nu erau vaccinaţi antigripal.

Doar în patru cazuri de deces provocat de gripă, victimele nu sufereau şi de alte boli, potrivit minstrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici