Situaţie de URGENŢĂ în judeţul Arad: Gunoaie neridicate în zeci de localităţi | FOTO, VIDEO

Mormane de gunoi sunt necolectate în 24 de localităţi din judeţul Arad, printre care şi două oraşe, după ce firma care trebuia să adune deşeurile nu şi-a mai făcut treaba, motiv pentru care, luni, Prefectura Arad a declarat situaţie de urgenţă în aceste zone, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1035 afișări
Imaginea articolului Situaţie de URGENŢĂ în judeţul Arad: Gunoaie neridicate în zeci de localităţi | FOTO, VIDEO

Situaţie de URGENŢĂ în judeţul Arad: Mormane de gunoi, neridicate în zeci de localităţi

Prefectura Arad a informat, prin intermediul unui comunicat de presă că, luni, a fost declarată situaţie de urgenţă la nivelul a 24 de localităţi, printre care şi oraşele Chişineu Criş şi Lipova, în timpul unei şedinţe extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Asta după ce a fost întreruptă activitatea de colectare şi transport a deşeurilor de către operatorul de salubrizare în zonele 2 (Chişineu Criş) şi 5 (Lipova).

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară - Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor (ADI-deşeuri) Arad, de vină că s-a ajuns în această situaţie ar fi un conflict apărut între firma care operează staţia de transfer şi cea care avea sarcina să preia gunoaiele, în urma unor datorii pe care operatorul de salubrizare le are către societatea care administrează staţia.

Prin urmare, de aproximativ o lună şi jumătate, operatorul de salubrizare din cele două zone din judeţul Arad a ridicat foarte puţin gunoi în unele localităţi, iar în cele mai multe deşeurile au rămas abandonate pe stradă.

„Astăzi (n.r. luni), Prefectura Arad a instituit situaţia de urgenţă. Este vorba de o problemă contractuală apărută între operatorul staţiei de transfer şi cel care preia gunoaiele de la populaţie. Astfel, în unele localităţi s-a ridicat gunoiul, în altele nu s-a ridicat, dar în majoritatea localităţilor nu au fost colectate deşeurile. În data de 19 iunie, operatorului de salubrizare din cele două zone i-a fost ridicată licenţa ANRSC (n.r. Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice)", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, Simona Stan, directorul adjunct al ADI-deşeuri Arad.

Primarul oraşului Lipova, Iosif Mircea Jichici, a spus, pentru MEDIAFAX, că în acest oraş în care locuiesc peste 10.000 de persoane gunoiul nu a fost ridicat deloc de aproape o lună şi jumătate.

„De câteva luni, Grup Salubritate Urbană este noul operator de salubrizare, care a câştigat licitaţia organizată de ADI-deşeuri Arad. Până acum aproape o lună şi jumătate, au mai strâns deşeurile, dar niciodată nu s-au încadrat în gradul de colectare. Recent, operatorului de salubritate i-a fost retrasă licenţa, iar asta înseamnă că practic nu mai poate să presteze acest serviciu. În mod normal, potrivit contractului, avea termen de 30 de zile să se achite de obligaţii, adică să colecteze deşeurile în continuare, dar nu a făcut asta, a intrat într-un fel de insolvenţă. Acum, în oraşul Lipova sunt gunoaie pe toate străzile, vorbim de cantităţi enorme care miros urât. În timpul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de astăzi (n.r. luni), noi, Primăria Lipova, am primit sarcina ca de mâine să ridicăm gunoiul şi să-l ducem la staţia de transfer de la Bârzava", a afirmat primarul oraşului Lipova.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Arad, ca urmare a faptului că operatorul de salubrizare a rămas fără licenţa ANRSC, contractul cu ADI-deşeuri Arad a fost reziliat. În aceste condiţii, în regim de urgenţă, ADI-deşeuri Arad trebuie să delege acest serviciu de colectare a deşeurilor şi transportul lor la staţiile de sortare către un operator autorizat. Între timp, se vor începe procedurile pentru organizarea unei noi licitaţii cu scopul desemnării unui operator de salubrizare în cele două zone ale judeţului Arad.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici