SJU Sibiu: Nu au fost erori chirurgicale în cazul copilului mort în urma unei operaţii de polipi

Reprezentanţii comisiei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Sibiu care au anchetat cazul copilului mort în urma unei operaţii de polipi au anunţat, vineri, primele rezultate, susţinând că au fost respectate circuitele administrative şi profesionale şi că nu au existat erori chirurgicale.

637 afișări
Imaginea articolului SJU Sibiu: Nu au fost erori chirurgicale în cazul copilului mort în urma unei operaţii de polipi

SJU Sibiu: Nu au fost erori chirurgicale în cazul copilului mort în urma unei operaţii de polipi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Etic al Spitalului Judeţean Sibiu, medicul cardiolog Ioan Maniţiu, a prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă, primele rezultate ale anchetei interne realizate în cazul copilului de trei ani şi jumătate care a murit în unitatea medicală în urma unei operaţii de extirpare a polipilor.

Medicul nu a putut răspunde însă unor întrebări legate de cât de des a intrat asistenta medicală să îl supravegheze pe copil, dacă acesta a primit sau nu calmante după operaţie, de ce a intrat un singur medic în sala de operaţie, şi nu doi, cum se întâmplă la alte spitale, sau în cât timp a intervenit echipa de resuscitare cu aparatură de specialitate.

"Actul operator s-a desfăşurat în condiţii normale, au fost respectate circuitele administrative şi profesionale, cu excepţia solicitării acordului informal pentru internare al managerului. Documentaţia medicală (foaia de observaţie) demonstrează că nu au existat complicaţii chirurgicale postoperatorii (obstrucţie mecanică a cailor respiratorii), iar evoluţia cazului nu s-a datorat unei erori chirurgicale", a declarat Ioan Maniţiu.

Medicul a spus că au trecut aproximativ 15 minute din momentul în care copilul a fost adus în salon şi până când a intrat în stop cardio-respirator, susţinând că raportul medico-legal nu este finalizat.

El a fost întrebat pe ce se bazează atunci concluzia că "evoluţia cazului nu s-a datorat unei erori chirurgicale", însă nu a putut preciza exact.

În plus, Ioan Maniţiu a afirmat că "la alterarea stării generale, respectiv stopul cardio-respirator, medicul curant a început resuscitarea cardio-respiratorie şi a solicitat rapid venirea echipei de intervenţie a unităţii de urgenţe, conform protocolului.

"În urma acestor manevre s-a reluat activitatea cardiacă, pacientul fiind transferat la Secţia Clinică ATI, unde au continuat manevrele de salvare şi terapie intensivă", a adăugat medicul.

Întrebat cât timp a trecut din momentul în care a fost solicitat defibrilator şi până în momentul în care s-a acţionat asupra pacientului, Maniţiu nu a putut preciza. Nici şeful Secţiei Anestezie Terapie Intensivă, medicul Mihai Sava, prezent şi el la conferinţa de presă, nu a putut preciza cât a durat.

"Nu ştiu să vă spun, dar preţ de câteva minute. Poţi să ajungi în fugă de la UPU la ORL, sunt 200 de metri. Noi avem un spital pavilionar, dar chiar dacă ar fi un spital pe verticală, există un anumit interval de timp, până când echipa medicală de intervenţie ajunge la caz, fiindcă nu se poate să existe în orice salon sau pe secţii aparatură şi un medic care să stea permanent acolo, în caz că face cineva stop-cardiac", a declarat Mihai Sava.

Acesta a precizat că medicul curant al copilului, doctorul Gabriel Rusu, a făcut şi anestezia, lucru care se practică în mod curent, nefiind vorba despre o procedură complicată.

"Intervenţia chirurgicală pentru polipi se face de rutină cu anestezie făcută de medicul ORL şi nu necesită supraveghere post-operatorie foarte apropiată. Anestezia topică este cel mai uşor de realizat şi cea mai blândă. Practic, se pulverizează cu o substanţă anestezică mucoasa, pe care urmează să se lucreze", a afirmat Mihai Sava, care a admis că este posibil ca cineva să fie alergic la substanţa respectivă, atunci când a fost întrebat acest lucru.

Ioan Maniţiu a mai spus că "personalul medical a supravegheat sistematic pacientul".

Întrebat de câte ori a intrat asistenta în salon în cele 15 minute scurse de la momentul aducerii copilului în salon şi până la momentul în care s-a constatat că acesta are nevoie de resuscitare, Maniţiu a răspuns: "Chiar întrebarea asta nu am pus-o, îmi cer scuze".

Ioan Maniţiu şi Mihai Sava nu au putut preciza, de asemenea, de ce operaţia a fost făcută de un singur medic, în condiţiile în care conducerea Spitalului de Pediatrie susţine că sunt necesari doi medici în sală, motiv pentru care nici nu se pot face intervenţiile la Pediatrie, unitatea având doar un medic ORL.

Maniţiu a mai anunţat că în urma incidentului s-a luat decizia ca niciun copil cu afecţiuni ORL să nu mai fie operat la Spitalul Judeţean.

Întrebat de ce s-a luat această decizie, care sugerează admiterea tacită a existenţei unei probleme, deşi s-a stabilit că s-au respectat toate procedurile administrative şi medicale, Maniţiu a răspuns: "A fost decizia conducerii pentru a se evita astfel de incidente, pe viitor".

Concluzia a fost că membrii Comisiei de Etică şi Deontologie Medicală, respectiv ai Consiliul Etic, "nu consideră că a fost săvârşită o abatere profesională chirurgicală sau administrativă", însă medicul Ioan Maniţiu a admis că "mai sunt multe întrebări la care nu există răspuns".

Acesta a afirmat că rezultatul final al anchetei va fi prezentat după analizarea raportului medico-legal.

Un bărbat din Sibiu, Ovidiu Nicolae Bogdan, a organizat, în urmă cu o săptămână, o conferinţă de presă în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Sibiu, pentru a anunţa că fiul său de trei ani şi jumătate, Alexandru Ioan Bogdan, a murit în urma unei operaţii de extirpare a polipilor realizată în unitatea medicală, bărbatul spunând că este vorba despre un caz de malpraxis.

El spunea că în 5 iunie şi-a dus copilul la spital pentru operaţie şi l-a lăsat împreună cu soţia sa, iar după intervenţia chirurgicală copilul a fost dus în salon la mamă, care a sesizat, la scurt timp, că acesta avea ume de sânge pe faţă, iar buzele i se învineţiseră. Doctorul Gabriel Rusu l-a resuscitat manual pe copil, micuţul fiind mutat în secţia de terapie intensivă, unde a avut respiraţie neregulată timp de două zile, după care nu a mai respirat singur deloc, fiind ţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor. Ulterior, copilul a făcut un stop cardiac la secţia de terapie intensivă, iar vineri a murit.

Bărbatul afirma că a depus reclamaţie la conducerea spitalului, la Colegiul Medicilor şi a sezizat Parchetul pentru "malpraxis şi lipsa deontologiei profesionale".

Întrebat de ce a adus copilul la Spitalul Judeţean Sibiu pentru operaţie, deşi există un Spital de Pediatrie în oraş, bărbatul spunea că el, personal, a fost operat de două ori de medicul la care şi-a adus copilul şi, având mare încredere în acesta, a vrut să-l opereze şi pe cel mic.

Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Radu Chicea, declara, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că Secţia ORL a unităţii nu are compartiment de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), deoarece operaţiile majore sunt făcute în blocul operator al spitalului, dotat cu tot ce trebuie.

"Secţia ORL aşa a fost prevăzută, fără compartiment de ATI. Există doar un salon post-operator. Această organizare ţine de faptul că operaţiile mari sunt făcute de către medicii ORL în blocul operator al spitalului, unde există terapie intensivă", declara Radu Chicea.

Potrivit acestuia, operaţia de extirpare a polipilor pe care a suferit-o copilul este considerată o "intervenţie minoră", care nu ar fi trebuit să pună probleme deosebite, de aceea a fost făcută în Secţia ORL, şi nu în blocul operator.

Radu Chicea afirma, totodată, că spitalul are în dotare aparatură de resuscitare, doar că în Secţia ORL aceasta nu este considerată necesară. El spunea că în cazul băieţelului care a murit în urma operaţiei nu a fost vorba despre lipsa dotării, ci despre faptul că s-a observat târziu că are nevoie de manevre de resuscitare.

Radu Chicea, care este şi preşedinte al Colegiului Medicilor din Sibiu, anunţa că medicul Gabriel Rusu, care l-a operat pe copil, va fi cercetat pentru a stabili ce s-a întâmplat şi dacă a fost sau nu vorba despre o culpă medicală.

Marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, a anunţat că la Spitalul Judeţean Sibiu nu vor mai putea fi consultaţi şi operaţi copiii, decizia fiind luată după ce copilul de trei ani şi jumătate a murit în urma unei operaţii de extirpare a polipilor făcută la această unitate medicală.

El spunea că medicii specialişti ai Spitalului Judeţean se vor deplasa la Pediatrie pentru cazurile de urgenţă şi operaţii, dar că nicio intervenţie chirurgicală nu va mai fi făcută în unitatea din subordinea Consiliului Judeţean.

La rândul său, managerul Spitalului de Pediatrie Sibiu, Alexandru Mihuţ, declara, referitor la interdicţia privind intervenţiile la copii la Spitalul Judeţean, că în unitatea pe care o conduce nu s-au mai făcut operaţii ORL din octombrie, deoarece din cei doi medici specialişti unul este în concediu fără plată.

"Noi, la ora actuală, funcţionăm cu un singur ORL-ist în spital, unul fiind în concediu fără plată. Sperăm să se întoarcă în toamnă şi să rezolvăm această problemă cu ORL-iştii noştri. Din toamnă, din octombrie, nu s-au mai efectuat intervenţii chirurgicale, de când medicul noastru este în concediu. Cu un singur medic reuşim să acoperim cazuistica din ambulatoriu. E o cazuistică foarte diversă, foarte mulţi pacienţi şi medicul nostru abia face faţă cazuisticii din ambulatoriu", declara Alexandru Mihuţ

Procurorii Parchetului Tribunalului Sibiu au anunţat, miercuri, că au deschis un dosar de urmărire penală în acest caz. cazul copilului care a murit la Spitalul Judeţean, în urma unei operaţii de extirpare a polipilor, tatăl acestuia cerând verificări suplimentare în acest caz.

"Acest dosar are ca obiect cercetarea morţii violente a minorului şi a fost demarat în urma raportului medico-legal. Tatăl minorului nu a depus o plângere penală la instiuţia noastră, însă, în momentul în care s-a prezentat pentru a obţine un document necesar pentru eliberarea certificatului de deces, a precizat, verbal, că doreşte să se facă cercetări în acest caz", a declarat prim-procurorul Parchetului Tribunalului Sibiu, Adriana Şandru.

Potrivit acesteia, dorinţa bărbatului, chiar dacă exprimată verbal, a fost consemnată în dosar, tatăl copilului urmând să fie chemat la Parchet pentru a-şi depune în scris solicitarea.

Ea a afirmat că, până când nu va fi depusă o plângere în scris, nu poate spune dacă tatăl copilului solicită investigaţii pentru "malpraxis şi lipsa deontologiei profesionale", aşa cum bărbatul anunţa în conferinţa de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici