Solidaritatea Sanitară: Noua lege a sănătăţii înseamnă anularea dreptului la sănătate al cetăţenilor

Adoptarea proiectului de lege privind reforma în sănătate în forma actuală va reprezenta o lovitură dată statului social şi, în consecinţă, Constituţiei, în condiţiile în care noua lege ascunde un adevăr trist: anularea dreptului la sănătate al cetăţenilor, precizează Solidaritatea Sanitară.

763 afișări
Imaginea articolului Solidaritatea Sanitară: Noua lege a sănătăţii înseamnă anularea dreptului la sănătate al cetăţenilor

Solidaritatea Sanitară: Noua lege a sănătăţii înseamnă anularea dreptului la sănătate al cetăţenilor (Imagine: solidaritatea-sanitara.ro)

Federaţia Solidaritatea Sanitară din România arată, într-un comunicat de presă de vineri, că principala problemă a sistemului sanitar o constituie deficitul financiar, însă dincolo de diferitele declaraţii privind risipa din sistem, rămâne un adevăr trist: prea puţini cetăţeni plătesc pentru sănătatea tuturor, iar statul nu vine să compenseze fondurile deficitare.

"Aceasta este deficienţa majoră a sistemului pe care guvernanţii sunt chemaţi, de ani de zile, s-o remedieze şi rezolvarea acestei probleme o aşteptăm de la o nouă lege a sănătăţii. Cruntă ne-a fost însă dezamăgirea când am văzut proiectul de lege! În loc de mult aşteptata îmbunătăţire a finanţării sistemului sanitar, am descoperit încercarea de a oficializa relaţia informală care există deja între banul public şi clasa politică, în condiţiile în care prima modificarea majoră pe care o propune proiectul noii legi a sănătăţii o constituie privatizarea sistemului social de asigurări sociale de sănătate în ceea ce priveşte componenta sa de cheltuire a banilor strânşi, colectarea rămânând în sarcina statului", se arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.

În opinia sindicaliştilor, noua lege a sănătăţii este "o afacere dezvoltată pe eforturile statului", arătând că proiectul este departe de a fi ceea ce ei şi-au dorit.

A doua schimbare majoră vizată de iniţiatorii legii, menţionată de sindicalişti, o constituie o masivă şi mult prea amplă privatizare a unităţilor sanitare, mergându-se până la transformarea lor în societăţi comerciale.

Federaţia Solidaritatea Socială precizează că principiul privatizării unor spitale merită discutat pentru componenta sa concurenţială, însă deschiderea posibilităţii pentru privatizarea marii majorităţi a spitalelor riscă să constituie o componentă negativă, în condiţiile în care nu va rămâne o linie de unităţi sanitare publice cu acoperire naţională.

"Dacă va fi adoptat în forma actuală proiectul de lege va reprezenta încă o lovitură dată statului social şi, în consecinţă, Constituţiei, în condiţiile în care noua lege ascunde un adevăr trist: anularea dreptului la sănătate al cetăţenilor, fie şi în forma mai curând declarativă în care a existat până acum. Eliminarea unor mecanisme de protecţie socială în contextul crizei economice va avea ca efect amplificarea efectelor acesteia asupra unui număr însemnat de cetăţeni", se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii mai susţin că proiectul noii legi a sănătăţii pare mai curând un cal troian, în condiţiile în care mai mult ia decât conferă avantaje şi servicii cetăţenilor.

"Singurele probleme de care nu sunt interesate instituţiile străine precum FMI şi, din păcate,Comisia Europeană sunt cele legate de sănătatea populaţie şi aspectele sociale ale naţiei. Proiectul de lege lasă să se vadă faptul că iniţiatorii legii şi-au însuşit şi ei această perspectivă externă şi indiferentă, semn că se încearcă în continuare să se iasă din criză pe spatele populaţiei, inclusiv prin afectarea stării ei de sănătate", mai precizează reprezentanţii federaţiei sindicale.

Proiectul noii Legi a sănătăţii a fost pus, miercuri, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, casele de asigurări de sănătate private şi posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unităţi cu statut de fundaţie sau chiar de societate comercială fiind printre principalele modificări.

Preşedintele Traian Băsescu declara recent că noua Lege a sănătăţii, care modifică din temelii sistemul de sănătate, nu poate fi implementată de la începutul anului viitor sau de la mijlocul anului. "Ea trebuie dezbătută o lună, două, trei, cât o fi nevoie până obţine o masă critică de susţinători, trecută prin Parlament într-o formă sau alta - prin asumare sau prin dezbatere în cele două Camere - şi trebuie lăsat un timp pentru începerea implementării ei", a spus Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici