Soluţionarea unei plângeri de către judecător fără participarea părţilor, neconstituţională

Curtea Constituţională (CC) a stabilit, marţi, că soluţia legislativă potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară se pronunţă asupra unei plângeri fără participarea petentului, a procurorului şi a intimaţilor este neconstituţională.

Share pe Facebook 197 afişări

Soluţionarea unei plângeri de către judecător fără participarea părţilor, neconstituţională (Imagine: Shutterstock)

Mai exact, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 341 alineatul (5) din Codul de procedură penală.

"Judecătorul de cameră preliminară se pronunţă asupra plângerii prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea petentului, a procurorului şi a intimaţilor", prevede articolul de lege declarat neconstituţional.

Decizia CC a venit după ce judecătorii constituţionali au luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 38 alineatul (1) litera f) şi articolul 341 alineatele (5)-(8) din Codul de procedură penală. Această excepţie a fost ridicată în două dosare penale, ce au ca obiect plângerea împotriva unei soluţii de neurmărire/netrimitere judecată. Unul dintre procese se află la Curtea de Apel Bacău, iar celălalt, pe rolul Judecătoriei Avrig.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.341 alin.(5) din Codul de procedură penală şi a constatat că soluţia legislativă potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară se pronunţă asupra plângerii 'fără participarea petentului, a procurorului şi a intimaţilor' este neconstituţională", precizează CC.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi urmează să fie comunicată celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţelor care au sesizat Curtea.

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
CC ,
PLÂNGERE ,
SOLUŢIE
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.