Soţul sau soţia fără venituri proprii, aflaţi în întreţinere, nu vor mai fi exceptaţi de la plata CASS

Soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, nu vor mai avea calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate fără plata contribuţiilor aferente, conform ordonanţei de urgenţă pentru modificarea Legii privind reforma în domeniul sănătăţii.

264 afișări
Imaginea articolului Soţul sau soţia fără venituri proprii, aflaţi în întreţinere, nu vor mai fi exceptaţi de la plata CASS

Soţul sau soţia fără venituri proprii, aflaţi în întreţinere, nu vor mai fi exceptaţi de la plata CASS (Imagine: Mediafax Foto)

Vezi aici documentul integral

Guvernul a decis luni, prin ordonanţă de urgenţă, ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, să achite, începând cu 1 ianuarie 2011, contribuţii de 5,5% la Fondul asigurărilor de sănătate.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat, luni seara, că în cazul pensionarilor cu pensii mai mari de 740 de lei, contribuţia de 5,5% la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate se va aplica întregii sume şi că numărul contribuabililor incluşi astfel în baza de impozitare va fi de două milioane persoane.

Ordonanţa de urgenţă, discutată în Guvern şi obţinută de MEDIAFAX, elimină însă categoria reprezentată de soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, din categoriile de persoane care beneficiază de calitatea de asigurat fără plata contribuţiei.

Conform calculelor Guvernului, prin această prevedere, un număr de 937.000 de persoane nu vor mai avea, de la 1 ianuarie 2011, calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate.

"Pentru cele aproximativ 937.000 de persoane (soţ, soţie şi părinţi fără venituri proprii) care se află în întreţinerea unei persoane asigurate va trebui să fie achitată contribuţia la asigurările de sănătate, pentru a fi consideraţi asiguraţi", se arată în actul normativ.

Statul estimează că va încasa din toate aceste contribuţii suplimentare 1,4 miliarde lei anual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici