Sporurile au creat tensiuni între medici şi asistenţi la dezbaterea publică organizată de Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii a organizat, miercuri, o dezbatere publică privind regulamentul de sporuri, care a dus la tensiuni între medici şi asistenţii medicali din cauza unor inechităţi menţionate într-o anexă a acestui regulament care nu este pusă în transparenţă decizională.

3209 afișări
Imaginea articolului Sporurile au creat tensiuni între medici şi asistenţi la dezbaterea publică organizată de Ministerul Sănătăţii

Sporurile au creat tensiuni între medici şi asistenţi la dezbaterea publică organizată de Ministerul Sănătăţii

"Se discută despre această anexă 10, care este o aberaţie, născută din catacombele ministerului, şi nu este normal ca eu, medic primar ATI, lucrând non-stop şi în spital de urgenţă, să am o sumă fixă de 900 de lei, în loc de spor, în timp ce o asistentă gradul cinci, care lucrează într-o secţie normală, simplă, care nu face urgenţe, să aibă 1.900 de lei. Totul prin această anexă 10 care nu este în transparenţă decizională. Am ajuns să ne canibalizăm între noi. Dintr-odată nu mai sunt bani pentru medici, haideţi, să dăm bani la asistenţi că ei ies în stradă. Ne-am convins şi cu ieşitul în stradă al asistenţilor, câteva steguleţe şi ameninţări în presă. În nicio ţară din lume nu există ca asistentul să fie mai bine plătit decât medicul", a explicat medicul primar ATI Letiţia Coriu, de la Spitalul Colţea.

Asistenţii de anatomie patologică prezenţi la dezbatere au spus că ei nu cunosc ce conţine această anexă 10 şi că vor spor unic de 85%, aşa cum reiese din anexa 2 a regulamentului de sporuri, precizând că nu au primit măririle salariale pe care ministrul Sănătăţii le-a prezentat.

"Nu este vorba de un salariu de 9000 de lei. Sunt 5-6 persoane la asistenţii medicali cu pregătire superioară licenţiat de laborator cu vechime maximă şi spor de 100%. Noi 99,99% suntem ceilalţi cu pregătire postliceală. Eu sunt asistent medical gradaţia 5, maximă, şi ieri am primit fluturaşul - 5600 de lei net. Eu am o pierdere faţă de luna decembrie pentru că atunci aveam aproape 5700 şi de două milioane aproape (200 de lei-n.r.) aveam bonurile de masă. Acum nu mai există aceste bonuri de masă, iar norma de hrană intră în aceste 5600 de lei. Este clar că salariul meu a scăzut. Dorim spor unic de 85%. Sporul este compensatoriu pentru noxe, pentru condiţii de muncă, pentru boli profesionale. Este vorba despre mediul de muncă periculos. Nu avem voie să stăm mai mult de şase ore într-un mediu toxic", a explicat Gela Camelia Drăgan, asistent de anatomie patologică la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău.

"Noua lege, care impune o limitare a sporurilor de 30%, practic face imposibil acordarea sporurilor suplimentare pentru condiţii periculoase, care sunt menţionate în propunerea de Hotărâre de Guvern de 65% până la 85%. Nu-mi pot imagina cum se poate face un calcul încât să dai spor de 85% şi să te limitezi pe instituţie la nivel de 30%. Practic nouă ne cresc salariile, dar această diferenţă faţă de secţiile care nu au condiţii periculoase păstrează personalul în aceste spitale pe care altfel nimeni nu ar vrea să lucreze. Mai ales asistenţii, infirmierii îşi pot găsi de lucru oricând pe aceeaşi bani în condiţii mult mai puţin periculoase. Sporul trebuie păstrat pentru aceste condiţii mai ales că este conectat cu Strategia Naţională de Control al Tuberculozei în România", a explicat medicul primar pneumolog, Irina Strâmbu, de la Institutul Marius Nasta.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, marţi, că sporurile rămân plafonate la 30%, chiar dacă sindicaliştii au ameninţat cu greva generală.

"Sporurile rămân plafonate la 30%. (...) Nu cred că este cazul de grevă, deşi greva este un drept pe care sindicatele l-au câştigat. Eu cred că discuţiile pot rezolva multe probleme. Important este ca cei din sistemul de sănătate să ştie că ne interesează soarta lor şi că aceste discuţii sunt constructive spre binele tuturor", a explicat Sorina Pintea la finalul discuţiilor cu sindicaliştii.

Ministrul Sănătăţii împreună cu sindicaliştii din sistemul medical au identificat anumite "soluţii tehnice", care ar putea rezolva problema sporurilor, dar nu se va renunţa la protestele deja anunţate.

"Programul rămâne program. Aşa cum a spus şi doamna ministru, se pare că mai sunt şi alte soluţii tehnice pe care încă nu le cunoaştem, dar le aşteptăm. (...) Concret, la momentul acesta, nu avem nimic, de aceea am şi vorbit. Avem promisiunea că doamna ministru, în decursul acestei săptămâni, în întâlnirile pe care le va avea, ne va aduce soluţii stricte, tehnice care să spună că am redus cu atât şi o să vă încadraţi în procentul de 30% sau ne mai trebuiesc X procente, ne mai lăsaţi o perioadă de timp", a explicat preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu.

Sindicatul Sanitas a anunţat că în zilele de 10,22,17 şi 29 martie va picheta sediile ministerelor Muncii, Sănătăţii şi Finanţelor, urmând ca după 25 aprilie să fie o grevă generală.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici