Opt terorişti veniţi din Orientul Mijlociu în România au fost expulzaţi. Decizia, luată la sesizarea Parchetului Curţii de Apel de către SRI

Serviciul Român de Informaţii a cerut Parchetului Curţii de Apel Bucureşti declararea ca indezirabile a opt persoane din Orientul Mijlociu, pe o perioadă de 15 ani, "din motive de securitate naţională", fiind suspectate de "acţiuni subversive" în favoarea unor grupări teroriste. CAB a admis sesizarea procurorilor.

1356 afișări
Imaginea articolului Opt terorişti veniţi din Orientul Mijlociu în România au fost expulzaţi. Decizia, luată la sesizarea Parchetului Curţii de Apel de către SRI

Opt terorişti veniţi din Orientul Mijlociu în România au fost expulzaţi. Decizia, luată la sesizarea Parchetului Curţii de Apel de către SRI (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a declarat ca indezirabile cele opt persoane din Orientul Mijlociu suspectate de "acţiuni subversive" în favoarea unor grupări teroriste, acestea fiind luate în custodie publică până la îndepărtarea de pe teritoriul României.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, vineri, sesizarea procurorilor şi i-a declarat ca indezirabili "pentru raţiuni de siguranţă naţională", pe perioadă de 15 ani, pe Al Younes Ali, Traboulssi Khaled, alias Khaled Megdag Traboulssi, Mohamed Fadi, alias Mohamed Fadi Husein, Salem Ahmed, Sale Ali, Al Heiby Ziad, Alheiby Mahmoud şi Abushagra Mohammed.

Instanţa a dispus luarea în custodie publică a celor opt persoane din Orientul Mijlociu, până la îndepărtarea lor de pe teritoriul României, în temeiul articolului 97 alineatul 3 din OUG 194/2002.

"În cazul străinilor împotriva cărora s-a dispus măsura expulzării, instanţa poate dispune ca străinul să fie luat în custodie publică până la efectuarea expulzării de către organele de poliţie, în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, fără ca perioada de custodie publică să depăşească doi ani", potrivit articolului 97 alineatul 3 din OUG 194.

Inspectoratul General pentru Imigrări are calitatea de pârât în acest dosar.

Decizia poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Serviciul Român de Informaţii a cerut Parchetului Curţii de Apel Bucureşti declararea ca indezirabile a opt persoane din Orientul Mijlociu, pe o perioadă de 15 ani, "din motive de securitate naţională", fiind suspectate de "acţiuni subversive" în favoarea unor grupări teroriste.

"În perioada aprilie – august 2012 SRI a investigat informativ şi a documentat activitatea unei reţele de etnici palestinieni cu legături în sfera unor entităţi teroriste. Cele opt persoane au ajuns şi au încercat să se stabilească în România utilizând filierele de migraţie ilegală cu punct de plecare în zona Orientului Mijlociu. Intenţia acestora era identificarea posibilităţilor de constituire în ţara noastră a unei eventuale structuri de sprijin pentru activităţi de migraţie ilegală ce puteau fi accesate de membri au unor organizaţii teroriste active la nivel internaţional", a declarat Sava.

El a mai precizat că măsurile de expulzare efectivă vor fi realizate în perioada imediat următoare momentului în care rămâne definitivă decizia instanţei, de către reprezentanţii Ministerului de Interne.

"Măsurile ofensive de cunoaştere, documentare şi destructurare ale SRI faţă de membrii reţelei s-au finalizat prin sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care a susţinut în instanţă declararea celor opt persoane indezirabile pentru o perioadă de 15 ani. Îndepărtarea de pe teritoriul naţional va fi pusă în aplicare de MAI în perioada imediat următoare, după rămânerea definitivă a hotărârii instanţei", a mai explicat Sava.

Propunerea a fost formulată de SRI - Autoritatea Română cu competenţe în domeniul securităţii naţionale, informează, vineri, într-un comunicat de presă, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

La data de 22 august, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, conform dispoziţiilor din OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, a sesizat Curtea de Apel Bucureşti "pentru a aprecia asupra dispunerii măsurii de declarare ca indezirabil a unui grup de opt persoane provenind din Orientul Mijlociu, pe o perioadă de 15 ani, pentru motive de securitate naţională".

"În cauză au rezultat indicii privind desfăşurarea de către aceste persoane de acţiuni subversive în favoarea unor grupuri considerate teroriste de către organismele internaţionale", a precizat sursa citată.

Astfel, în perioada aprilie - august 2012, cele opt persoane au urmărit verificarea posibilităţilor de constituire în România a unei eventuale structuri de sprijin pentru activităţi de migrare ilegală ce puteau fi accesate de membrii unor organizaţii teroriste active la nivel internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici