SRI: Nu sunt indicii că persoane suspecte au făcut în România pregătiri pentru atentatul de la Burgas

SRI precizează că, până în prezent, nu sunt indicii că persoane suspecte de implicare în atentatul terorist de la Burgas, de anul trecut, ar fi realizat pe teritoriul României activităţi pregătitoare ori de susţinere a acestuia.

292 afișări
Imaginea articolului SRI: Nu sunt indicii că persoane suspecte au făcut în România pregătiri pentru atentatul de la Burgas

SRI: Nu sunt indicii că persoane suspecte au făcut în România pregătiri pentru atentatul de la Burgas (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

SRI precizează, într-un comunicat remis marţi agenţiei MEDIAFAX, că, imediat după atacul terorist de la Burgas (Bulgaria), aflat în apropierea graniţei României, Serviciul Român de Informaţii, în calitate de autoritate naţională în materie de prevenire şi combatere a terorismului, împreună cu celelalte instituţii ale Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului (SNPCT), a iniţiat o serie de măsuri specifice privind această situaţie, inclusiv cooperarea cu autorităţile bulgare şi cu alţi parteneri internaţionali.

"Astfel, urmare a măsurilor laborioase întreprinse de SRI la nivel naţional, în cadrul SNPCT (în special cu MAI - IGPR), dar şi în colaborare cu parteneri externi, au rezultat o serie de aspecte relevante pentru investigaţia aflată în derulare. Concret, în cadrul măsurilor de verificare şi evaluare comună au fost identificate persoane suspecte de implicare în acţiunea teroristă din Bulgaria. Până în prezent, nu au rezultat niciun fel de elemente sau indicii că persoanele identificate ar fi realizat pe teritoriul României activităţi pregătitoare ori de susţinere a atentatului de la Burgas", se arată în comunicatul SRI.

SRI precizează că asupra persoanelor care nu au niciun fel de restricţii de călătorie, respectiv nu figurează pe listele internaţionale cu suspecţi de terorism şi tranzitează ţara noastră, autorităţile române nu au nicio posibilitate legală pentru a interveni preventiv.

"Toate informaţiile relevante rezultate în acest caz au fost puse la dispoziţie, în timp util, autorităţilor bulgare şi partenerilor străini pentru a sprijini ancheta, respectiv pentru aprofundarea şi completarea verificărilor. De asemenea, cu privire la rezultatele obţinute, SRI a informat beneficiarii legali, precum şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în cadrul căruia au fost decise o serie de măsuri pentru limitarea vulnerabilităţilor României pe profil antiterorist", se mai arată în comunicat.

SRI menţionează că, deoarece în acest caz ancheta se află în derulare, nu poate furniza date suplimentare.

Ministrul bulgar de Interne Ţvetan Ţvetanov a anunţat vineri că Australia şi Canada au furnizat Bulgariei informaţii care au permis depistarea finanţării de către Hezbollah a celor doi complici din atentatul anti-israelian de la 18 iulie, a relatat AFP.

În cadrul unei vizite la Haga la 11 şi 12 februarie, ministrul bulgar a comunicat Europolului numele celor doi suspecţi. Aceştia au locuit în Bulgaria sub numele false de William Ricco şi Brian Jeneson.

Conform ministrului, cei doi suspecţi au părinţi în Canada şi Australia.

Ministrul a mai anunţat că cei doi suspecţi erau studenţi la inginerie în Liban, cu vârste între 26 şi 33 de ani şi aveau cetăţenie dublă.

Autorul atentatului anti-israelian de la 18 iulie 2012 la aeroportul bulgar din Burgas (soldat cu şase morţi, cinci israelieni şi un bulgar) precum şi cei doi complici au intrat în Bulgaria pe jos din România, pe la "frontiera albastră", a explicat ministrul.

Acesta se referă la Dunăre care marchează frontiera bulgaro-română şi se poate traversa pe un singur pod practicabil. Trecerea frontierei de către pietoni este curentă.

Cei doi complici au venit din Liban în Europa pe itinerarii diferite. Brian Jeneson a mers la Varşovia înainte de a lua un tren spre România şi Ricco a sosit cu avionul în România din altă ţară, conform ministrului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici