Studiile clinice făcute de medicul din Oradea au fost comandate de companiile Icon şi Ono Pharmaceutical

Studiile clinice pentru testarea unor medicamente care au fost realizate de medicul Doru Crăiuţ la Maternitatea din Oradea şi care fac obiectul unei anchete a Colegiului Medicilor au fost comandate de companiile Icon şi Ono Pharmaceutical.

1196 afișări
Imaginea articolului Studiile clinice făcute de medicul din Oradea au fost comandate de companiile Icon şi Ono Pharmaceutical

Studiile clinice făcute de medicul din Oradea au fost comandate de companiile Icon şi Ono Pharmaceutical (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit managerului Spitalului Judeţean din Oradea, Gavril Grebenişan, studiile clinice desfăşurate de medicul Doru Crăiuţ la Maternitate au fost comandate de companiile Icon şi Ono Pharmaceutical.

Icon, cu sediul central în Dublin (Irlanda), şi Ono Pharmaceuticals, din Japonia, sunt companii care derulează studii clinice pentru medicamentele noi ale producătorilor farmaceutici, respectiv planifică, recrutează centrele medicale şi medicii şi coordonează testările.

Potrivit datelor de pe site-ul Icon, compania are deschis un birou în România, însă reprezentanţii acestuia nu au putut fi contactaţi.

Colegiul Medicilor din România a declanşat o anchetă în cazul medicului ginecolog Doru Crăiuţ - profesor la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea şi şef de secţie Obstetrică-Ginecologie 2 în cadrul Maternităţii Oradea, care face parte din Spitalul Clinic Judeţean - după ce fosta conducere a maternităţii orădene a sesizat colegiul, încă la începutul primăverii.

"Am primit săptămâna trecută confirmarea că o comisie de la Bucureşti a Colegiului a început ancheta în cazul doctorului Doru Crăiuţ, ca urmare a sesizării pe care am înregistrat-o oficial în primăvară", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Gavril Grebenişan, fost manager al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie, în prezent manager al Spitalului Judeţean, în care a fost încorporată Maternitatea.

El a spus că sesizarea arăta că doctorul Doru Crăiuţ a încălcat articolele 22, 23 şi 29 din Codul profesiei de medic, conform cărora un medic "poate executa o activitate medicală doar dacă are pregătire şi practică suficiente pentru aceasta", că "poate utiliza numai aparatură autorizată şi pentru mânuirea căreia are pregătire", iar "dacă are activităţi în învăţământ răspunde în respectarea Codului de cei pe care îi are în îndrumare".

"Or domnul doctor Crăiuţ a folosit doar pentru sine un laparoscop donat Maternităţii de către Universitatea din Oradea şi a efectuat operaţii cu acel laparoscop, fără să deţină niciun certificat de competenţe în chirurgia laparoscopică", a declarat Grebenişan.

În plus, s-a constatat că doctorul Doru Crăiuţ nu a completat, după fiecare operaţie, aşa cum era obligat, registrul protocol operator, document unde trebuia să consemneze toate informaţiile privind operaţiile făcute, iar post-operator a omis să dispună obligatoriile examinări histopatologice, care au rolul de a confirma sau infirma suspiciunea unor tumori.

"În anul 2008, după 13 operaţii conduse de doctorul Doru Crăiuţ, s-au făcut doar şase examinări histopatologice, la fel ca în anul 2009, după 11 operaţii. În 2010, domnul doctor a făcut şapte operaţii laparoscopice şi doar patru examinări histopatologice, iar în 2011 a făcut, după opt operaţii, doar două examinări", a declarat, la rândul său, directorul medical al Maternităţii orădene, conferenţiarul universitar Petru Chitulea.

Potrivit surselor citate, în cazul doctorului Doru Crăiuţ o parte din pacientele pe care le-a operat laparoscopic au trebuit reoperate prin metoda clasică, a tăierii cu bisturiul, astfel încât pentru tratarea pacientelor în cauză spitalul a trebuit să cheltuie suplimentar peste 50.000 de lei, bani pe care nu îi poate cere spre decontare de la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate.

De asemenea, un motiv pentru care conducerea Maternităţii orădene a solicitat anchetarea doctorului Doru Crăiuţ este faptul că acesta a efectuat studii clinice, pentru testarea pe paciente a unor medicamente încă nelansate pe piaţă, fără a putea dovedi că femeile au fost în prealabil informate asupra riscurilor şi fără ca firmele pentru care a efectuat studiile să vireze spitalului sumele cuvenite, în condiţiile în care studiile au fost făcute pe paciente internate, deci pentru care unitatea a cheltuit fonduri publice.

"Când am descoperit, din întâmplare, că doctorul Crăiuţ a efectuat studii clinice şi i-am cerut un raport asupra acestora, dumnealui nu a putut să ne prezinte nici consimţământul informat al pacientelor, nici contractul care trebuia să existe între compania farmaceutică şi spital, nici dovada virării sumelor cuvenite spitalului aferente acestor studii", a declarat managerul Gavril Grebenişan.

El a spus că nici în prezent nu se cunosc medicamentele testate, durata şi contravaloarea studiilor clinice efectuate de Crăiuţ, ci doar că acestea au avut loc, un motiv fiind absenţa medicului, dar şi a fostului manager Liana Antal, care de asemenea se află de peste şase luni în concediu fără plată.

Gavril Grebenişan a adăugat că a aflat întâmplător că între doctorul Doru Crăiuţ şi companiile interesate de studiile clinice există una sau mai multe înţelegeri, fără ca între acestea şi Maternitate să existe, însă, vreun contract.

"Astă-primăvară, am primit din greşeală pe faxul de la secretariatul Maternităţii o comunicare de la o asemenea firmă destinată domnului doctor Crăiuţ, în care se făcea referire la studiile clinice efectuate de acesta în beneficiul respectivei companii. Pentru că în evidenţele spitalului nu exista niciun document referitor la asemenea studii şi nici vreun alt act din care să rezulte că pentru studiile clinice medicul investigator avea consimţământul informat al pacientelor, iar studiile erau monitorizate de o comisie de etică independentă, am cerut tuturor medicilor să prezinte câte un raport, cu actele aferente, referitor la studiile clinice pe care le desfăşoară. Domnul doctor Crăiuţ nu ne-a prezentat niciun document, niciun contract pentru studiile clinice şi nicio declaraţie din care să rezulte că pacientele fuseseră informate despre faptul că erau cuprinse în studiile clinice. Aşa se face că nici la această oră nu ştim decât numele companiilor pentru care doctorul Crăiuţ a făcut studii, dar nu şi medicamentele testate, durata studiilor, numărul pacientelor cuprinse în studii şi contravaloarea onorariilor oferite doctorului Crăiuţ în calitate de investigator sau spitalului ca instituţie în care s-au efectuat aceste studii şi care a suportat cheltuielile", a declarat Grebenişan.

El a precizat că, în momentul în care a descoperit neregulile, s-a adresat Colegiului Medicilor Bihor, solicitând efectuarea unei anchete, dar pentru că Doru Crăiuţ este membru al Consiliului Director al acestei structuri legea prevede că anchetarea sa trebuie făcută de către o comisie centrală a Colegiului Medicilor din România.

Doru Crăiuţ nu a putut fi contactat, deoarece, de la sesizarea conducerii spitalului, se află în prelungite concedii medicale, de odihnă şi fără salariu, el trimiţând recent o nouă cerere de concediu fără plată pentru şase luni.

Surse medicale au declarat corespondentului MEDIAFAX că Doru Crăiuţ ar fi plecat în SUA.

Doru Crăiuţ a fost director general al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie în perioada 2001-2002, fiind demis de către ministrul de atunci al Sănătăţii Daniela Bartoş, după o anchetă în care s-a dovedit responsabilitatea sa în decesul a peste 20 de nou-născuţi la Maternitatea orădeană, cauzat de infecţii intraspitaliceşti. Ulterior, el a devenit şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie 2 din cadrul maternităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici