Studiu. În ce departamente aplică cel mai mult cei care îşi caută un loc de muncă

  • Departamentele de vânzări din cadrul companiilor sunt cele mai căutate de către candidaţi.
  • Jumătate din aplicările lunare merg către joburile din vânzări.
  • Mai puţin căutate sunt departamentele de merchandising, resurse umane şi achiziţii.
312 afișări
Imaginea articolului Studiu. În ce departamente aplică cel mai mult cei care îşi caută un loc de muncă

Sursa foto: profimedia

Din cele 1,4 milioane de aplicări înregistrate pe eJobs.ro în luna martie a acestui an, aproape 700.000 au fost alocate poziţiilor deschise în departamentele de vânzări din cadrul companiilor care angajează în prezent.

Acesta este departamentul care atrage cei mai mulţi candidaţi atât din rândul specialiştilor cu experienţă medie (2–5 ani), cât şi din rândul tinerilor aflaţi la început de carieră (0-2 ani de experienţă).

Cel mai puţin, pentru aceste departamente, aplică managerii, chiar dacă sectorul vânzărilor, respectiv retailul, este una dintre industriile pe care le caută cel mai mult.

Următoarele cele mai căutate departamente, însă cu o treime din aplicările primite de joburile din vânzări, sunt cele de administrativ / logistică. Şi în acest caz, cei mai activi sunt tot candidaţii mid-level şi entry level. Aproape la egalitate se află departamentele de relaţii clienţi / call center, clasamentul fiind continuat de marketing şi financiar / contabilitate. Creşteri se observă de la o lună la alta şi pentru departamentele de IT din cadrul companiilor locale.

„În ceea ce priveşte IT-ul, explicaţia este destul de clară – mulţi ani piaţa a suferit din cauza numărului insuficient de specialişti disponibili. Încă este foarte greu să găseşti un programator cu experienţă, însă pe zona de juniorat începe să se lărgească plaja de candidaţi. Şi asta pentru că sunt foarte mulţi tineri, în special, care în ultimul an au decis să facă o reconversie în această direcţie. Chiar dacă nu au studii de specialitate, există o serie de cursuri, academii şi programe care le oferă pregătire la nivel de entry level şi o bază suficientă de cunoştinţe pentru a se putea angaja imediat după finalizarea lor”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales, eJobs România.

Mai puţin căutate în luna martie au fost departamentele de merchandising, resurse umane şi achiziţii.

„Ne aşteptăm însă ca în perioada următoare să crească numărul de joburi pentru merchandiseri şi promoteri, odată cu lansarea campaniilor de marketing de vară. Odată cu ele vom vedea şi un plus în aplicări, iar ele vor veni, ca în fiecare an, din partea candidaţilor foarte tineri”, explică Roxana Drăghici.

Când e vorba despre străinătate, tot departamentele de vânzări atrag cele mai multe aplicări – 30% din numărul total. Sunt urmate însă de construcţii / instalaţii, producţie, transport / distribuţie şi financiar / contabilitate. Interesant este faptul că, deşi angajatorii din afara ţării caută preponderent candidaţi cu specializare medicală (medici, asistente), cei eligibili pentru aceste posturi preferă, cel puţin pentru moment, să lucreze în România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici