Tăriceanu: Românii să înţeleagă că nu vor avea standard de viaţă occidental plătind impozite mici

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, spune despre intenţia Guvernului de a impozita diferenţiat bugetarii că românii ar trebui să înţeleagă că nu vor avea standardul de viaţă pe care îl au occidentalii "plătind impozite probabil la jumătate sau o treime din cât plătesc ceilalţi".

195 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Românii să înţeleagă că nu vor avea standard de viaţă occidental plătind impozite mici

Călin Popescu Tăriceanu (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"În România, oamenii ar trebui să înceapă să înţeleagă că nu o să avem standardul de viaţă pe care îl au occidentalii plătind impozite probabil la jumătate sau o treime din cât plătesc ceilalţi. Eu, ca liberal, sunt avocatul impozitelor mici, dar cred că există în acelaşi timp necesitatea unui echilibru între aspiraţii şi posibilităţi. Vrem să funcţionăm în continuare cu impozite mici, atunci şi proiectele pe care le avem în vedere nu vor putea avea anvergura pe care uneori, poate, ne-o dorim", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Călin Popescu Tăriceanu, după ce a fost întrebat cum vede intenţia Guvernului de a impozita diferenţiat bugetarii, în funcţie de venituri.

Totuşi, înainte de a discuta despre o posibilă majorare de taxe, Tăriceanu a precizat că ar trebui valorificate anumite resurse de care dispune România.

"Sunt de părere că, înainte de a discuta despre o posibilă majorare de taxe, există anumite resurse care poate trebuie valorificate. Există un procent destul de mare de evaziune fiscală, sunt poate alte taxe care merită revizuite, însă acest lucru nu înseamnă ca, într-o perioadă economică dificilă, o anumită solidaritate să nu funcţioneze între oameni care sunt, în final, membrii societăţii noastre", a spus Tăriceanu.

Pe de altă parte, întrebat ce se va întâmpla cu directorii instituţiilor deconcentrate care fac campanie electorală şi se implică în aceasta ca şi candidaţi, Tăriceanu a spus că "ar fi foarte bine să existe o separare între ceea ce înseamnă administraţie şi politică, acest lucru neînsemnând, însă, că oamenii nu au voie la propria opinie politică".

"Sigur că mi-aş dori ca acest lucru să înceapă să prindă teren şi să se instaleze o altă cultură, pentru că politizarea excesivă a funcţiilor publice aduce o serie de neajunsuri şi nu mi se pare că este un lucru benefic pentru progresul României", a adăugat el.

Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu, s-a aflat, joi, la Zalău pentru a-l sprijini în campania electorală pe primarul municipiului Zalău, Radu Căpîlnaşiu, care candidează pentru un nou mandat.

Guvernul analizează impozitarea suplimentară cu încă 16% a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei pe lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta.

El a amintit că Guvernul USL intenţionează să aplice de anul viitor cote diferenţiate de impozit, în funcţie de nivelul salariilor.

"În plus faţă de acest sistem fiscal, dacă va fi cazul şi dacă se va dovedi o idee bună, în special în zona bugetară, pentru că nu vreau să dăm semnale negative în zona privată care deja a suferit destul de multe în urma crizei, pentru cei care au venituri mari de la buget, de peste 4.500 lei pe lună, acolo poate fi vorba de o taxă de solidaritate. O taxă de 16 plus încă 16 peste ceea ce depăşeşte 1.000 de euro pe lună", a spus Ponta, la Prima TV.

În noul sistem, bugetarii ar fi impozitaţi cu 16% pentru întregul venit şi ar plăti şi un impozit suplimentar, tot de 16%, aplicat la suma ce depăşeşte 4.500 lei.

Premierul a precizat că a cerut Ministerului Finanelor o cifră exactă a persoanelor care primesc pensii şi salarii de peste 4.500 lei lunar

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici