Toader: Procurorul, cât ar fi de şef sau de general, nu poate reprezenta statul pe linie diplomatică

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi, că procurorul general şi şefii de parchete nu au competenţa legală de a reprezenta România pe linie diplomatică, în contextul întâlnirii şefei DNA, Anca Jurma, cu ambasadorul SUA, el subliniind că politicul nu trebuie să interfereze în justiţie.

615 afișări
Imaginea articolului Toader: Procurorul, cât ar fi de şef sau de general, nu poate reprezenta statul pe linie diplomatică

Toader: Procurorul, cât ar fi de şef sau de general, nu poate reprezenta statul pe linie diplomatică

„Procurorul şef, cât ar fi de şef sau de general, nu are această competenţă legală de a reprezenta statul român pe linie diplomatică. Ambasadorii vorbesc şi colaborează cu statul român prin Ministerul de Externe. Procurorii, structurile din care fac parte pot coopera prin intermediul ambasadelor, dar numai pe componenta juridică. În caz contrar - le spuneam dânşilor, vă spun şi dumneavoastră - riscăm să plecăm cu gândul juridic şi să ajungem cu faptul politic. Or, politica nu trebuie să interfereze în justiţie, după cum nici justiţia nu interferează în celelate puteri. Fiecare trebuie să rămână în matca lui constituţională”, a spus ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în cadrul unei declaraţii de presă.

De asemenea, procurorul-şef interimar DNA, Anca Jurma, a declarat, marţi, după discuţia cu Tudorel Toader, că întâlnirea pe care a avut-o cu ambasadorul SUA la Bucureşti Hans Klemm a avut loc la sediul Direcţiei, nu la Ambasadă.

"Printre picături, am discutat (şi de întâlnirea avută cu Hans Klemm -n.r.). Se vehiculează informaţii eronate în spaţiul public. Nu m-am deplasat la Ambasada Statelor Unite, cine are curiozitatea să vadă în acea poză pe care nu eu am făcut-o publică se vede steagul DNA-ului, deci întâlnirea a fost la DNA", a declarat Anca Jurma.

Pe 23 iulie, DNA preciza că întâlnirea procurorului-şef interimar al Direcţiei, Anca Jurma, cu ambasadorul Americii şi cu un reprezentant al FBI a avut loc la iniţiativa Ambasadei şi cooperarea PÎCCJ cu FBI se realizează în limitele legale pe care un protocol privind asistenţa judiciară din 2007 le prevede. Reprezentanţii DNA au mai precizat că, în ceea ce priveşte cooperarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu FBI, ea este „expres menţionată în Protocolul semnat la 10 septembrie 2007 la Tratatul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind asistenţa judiciară în materie penală, ratificat de România prin Legea nr. 112/15.05.2008”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici