Toţi judecătorii Asociaţiei Magistraţilor din România, din Cluj, au demisionat. Instanţa a dizolvat filiala / Cum explică un judecător plecarea din AMR

Asociaţia Magistraţilor din România - filiala Cluj a fost dizolvată, deoarece toţi judecătorii din acest judeţ au demisionat din organizaţie, pentru a se dezice de acţiunile acesteia din ultimul an, a spus fostul membru CSM, Cristi Danileţ. Instanţa a admis cererea de dizolvare la finele lui mai.

4849 afișări
Imaginea articolului Toţi judecătorii Asociaţiei Magistraţilor din România, din Cluj, au demisionat. Instanţa a dizolvat filiala / Cum explică un judecător plecarea din AMR

Toţi judecătorii Asociaţiei Magistraţilor din România, din Cluj, au demisionat. Instanţa a dizolvat filiala

„În anul 2003 eram ales de colegii judecători în comitetul director al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) filiala Cluj. A fost cea mai activă filială: în doi ani de zile am modificat statutul asociaţiei mamă, am luat personalitate juridică proprie pe filiale, am condus comisia de legislaţie de la nivel central care a cerut independenţa justiţiei şi modificarea legilor conform standardelor internaţionale. Demersurile ulterioare pe susţinerea independenţei procurorilor şi pe etica profesională au fost greu de egalat. Trei membri ai acestei organizaţii au ajuns membri CSM: Alexandrina Rădulescu, subsemnatul şi Andrea Chiş. Acum, în 2018, AMR Cluj tocmai s-a dizolvat. Toţi judecătorii din judeţul Cluj ai acesteia au demisionat pentru a se dezice de acţiunile AMR din ultimul an”, a scris judecătorul Cristi Danileţ pe Facebook.

Cererea de dizolvare a filialei Iaşi a fost admisă, la finele lunii mai, de către magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca.

În ultima perioadă, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) s-a exprimat public în legătură cu modificările legislative. Ultimul astfel de demers a fost săptămâna trecută, când Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi AMR au făcut un apel tuturor persoanelor interesate să conştientizeze că problemele din justiţie se rezolvă instituţional, prin proceduri legale, şi nu în stradă.

"După ce de peste 10 ani justiţia a fost afectată de protocoale şi hotărâri secrete, de campanii electorale focusate pe justiţie, de “telejustitie” şi bilanţuri triumfaliste ale luptei anticorupţie, nu putem sta pasivi văzând că se trece acum la justiţia “populară”, unde problemele justiţiei se vor rezolvate în stradă, numărând protestarii pro sau contra unei teme ce priveşte justiţia. Experienţa din ultimii 10 ani a demonstrat nocivitatea – atât pentru justiţie, cât şi pentru societate şi clasa politică – a acestui mod de abordare populist al justiţiei", au transmis UNJR şi AMR printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Asociaţiile de magistraţi au mai precizat că este inacceptabil ca persoane ce ocupă funcţii de conducere la vârful statului român să îşi folosească influenţa pentru a pune presiune asupra judecătorilor chemaţi să soluţioneze cauze în care aceştia sunt judecaţi.

"Justiţia se confruntă în prezent cu multiple probleme, de la protocoale secrete şi abuzuri, la supraîncărcarea instanţelor şi parchetelor, legislaţie incoerenţa, bugete insuficiente şi deficit de personal. Este legitim că societatea şi cetăţenii să fie preocupaţi de aceste probleme, însă fiecare dintre aceste aspecte trebuie evaluate obiectiv, văzând ce a funcţionat bine şi corectând ce nu a mers bine. O asemenea evaluare, însă, nu se poate face decât discutând raţional, profesionist şi instituţional", transmit asociaţiile de magistraţi.

UNJR şi AMR atrag atenţia că nu politizarea disfuncţionalităţilor din justiţie va conduce la soluţionarea lor şi fac apel către autorităţile "care vor cu adevărat o justiţie independentă" să dialogheze interinstituţional în vederea găsirii celor mai bune soluţii pentru îmbunătăţirea actului de justiţie.

Cum explică un judecător plecarea din AMR: Nu ne-am mai simţit reprezentaţi de conducerea centrală

Judecătorii filialei Cluj a Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) spun că au demisionat deoarece nu s-au mai simţit reprezentaţi de conducerea centrală care a sprijinit modificările legilor justiţiei, astfel că organizaţia a fost dizolvată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Unul dintre magistraţii care a făcut parte din AMR, filiala Cluj, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că sunt probleme în sistemul de justiţie din România, trebuie reactualizate legile, ”însă nu în modalitatea pompieristică de acum, cu hei – rup-ul”.

”A fost o situaţie neplăcută pe parcursul ultimului an, având în vedere poziţia AMR de la nivel central, şi mulţi colegi au spus că nu se mai regăsesc şi nu se mai simt reprezentaţi de conducerea centrală. Rând pe rând au venit cu demisii astfel încât ne-am întrebat ce rost mai are să menţinem, în continuare, asociaţia pentru că am rămas o mână de oameni şi nu mai puteam face nimic constructiv, în condiţiile în care poziţia celor de la centru era într-un alt sens. Şi atunci am decis să ne dizolvăm. Lumea a simţit că cei de la AMR nu mai reprezintă interesele judecătorilor. Îmi scapă argumentele pentru care UNJR şi o parte din membrii AMR au avut o poziţie tranşantă în sprijinul modificărilor legilor justiţiei. Există probleme în sistem, trebuie reactualizate legile, însă nu în modalitatea pompieristică de acum, cu hei - rup - ul. Nu mi se pare corect să bulversezi întreg sistemul. Avem probleme cu locurile vacante din sistem, noi lucrăm zi de zi, avem contact cu realitatea, dar parcă cei din conducerea AMR nu mai au contact cu realitatea”, a spus sursa citată.

Magistratul a explicat că instanţele din judeţul Cluj sunt aglomerate, iar presiunea activităţii, lipsa de personal, încărcătura de dosare pe judecător, s-au resimţit în rândul celor care au demisionat din AMR.

”Majoritatea celor au demisionat din AMR, filiala Cluj, s-au înscris în Forumul Judecătorilor”, a mai spus judecătorul clujean.

În Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor de pe site-ul Ministerului Justiţiei, AMR filiala Cluj apare cu 58 de membri, dar la ultima adunare generală în care s-a decis dizolvarea filialei au participat doar 19 judecători.

Scopul asociaţiei era ”reprezentarea intereselor magistraţilor în raporturile cu celelalte subiecte de drept pe plan intern, internaţional, promovarea libertăţii şi demnităţii profesiei, apărarea statutului magistraţilor în statul de drept”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici