Transportul cu metroul se SCUMPEŞTE cu 25%-33%. Care vor fi noile tarife

Tarifele pentru călătoria cu metroul se vor scumpi cu 25%-33%, preţul cartelei pentru două călătorii urmând să crească de la 4 la 5 lei, a celei cu 10 călătorii de la 15 lei la 20 lei, iar pentru un abonament lunar cu 62 de călătorii pasagerii vor scoate din buzunar 65 lei, de la 50 lei în prezent.

10249 afișări
Imaginea articolului Transportul cu metroul se SCUMPEŞTE cu 25%-33%. Care vor fi noile tarife

Transportul cu metroul se scumpeşte cu 25%-33% (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Preţul unui abonament săptămânal cu număr nelimitat de călătorii va creşte de la 20 lei la 25 lei, iar cel al unui abonament lunar cu număr nelimitat de călătorii va urca de la 60 lei la 75 lei.

Pentru un abonament de o zi va fi achitată suma de 8 lei, faţă de 6 lei în prezent.

Valorile titlurilor comune Metrorex-RATB se vor ajusta corespunzător noilor tarife, se arată în anexă.

Noile tarife sunt incluse în anexa unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, pentru aprobarea tarifelor la călătoria cu metroul.

Proiectul a fost publicat miercuri pe site-ul ministerului Transporturilor, data limită pentru primirea de propuneri sau observaţii fiind 8 noiembrie.

După ce va fi aprobat, ordinul va intra în vigoare în termen de trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Majorarea tarifelor va conduce la o creştere lunară a veniturilor în valoare de cca 5 milioane de lei, care va contribui la acoperirea cheltuielilor necesare asigurării serviciului public de transport călători cu metroul, se arată într-un comunicat de Metrorex.

Regia menţionează că raportul dintre subvenţia necesară pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii la instalaţiile din metrou şi la materialul rulant şi subvenţia alocată depăşeşte 137%, având un deficit de finanţare de circa 54 milioane de lei.

Cartelele de călătorie cu metroul achiziţionate până în ziua precedentă aplicării noilor tarife pot fi utilizate până la terminarea numărului de călătorii sau expirarea duratei de valabilitate înscrisă pe cartelă la data achiziţiei.

Ultima scumpire a călătoriilor cu metroul datează din august 2012, cea mai mare creştere fiind operată la cartelele de 10 călătorii, care s-au scumpit cu 50%, de la 10 lei la 15 lei.

Călătoria simplă prin utilizarea cartelei de 10 călătorii s-a scumpit de la 1 leu/ călătorie la 1,5 lei/ călătorie, tariful pentru călătoria simplă prin utilizarea abonamentului săptămânal cu număr nelimitat de călătorii a crescut de la 1,07 lei la 1,43 lei, iar în cazul abonamentului lunar cu număr nelimitat de călătorii o călătorie a ajuns să coste 0,92 lei, de la 0,77 lei.

Pentru călătoria simplă prin utilizarea abonamentului lunar cu 62 călătorii tariful s-a majorat de la 0,56 lei la 0,80 lei/ călătorie, iar tarifele la cartela cu două călătorii şi la abonamentul de o zi au rămas neschimbate.
 
Astfel, tarifele aplicate din august 2012 au fost de 15 lei pentru cartela de 10 călătorii, 20 de lei pentru abonamentul săptămânal cu număr nelimitat de călătorii, 50 de lei pentru abonamentul lunar cu 62 de călătorii şi 60 de lei pentru abonamentul lunar cu număr nelimitat de călătorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici