Trei copii dintr-o tabără de romi din Lyon, la spital după ce poliţiştii au folosit gaze lacrimogene

Doi copii de cinci zile, respectiv doi ani şi un adolescent de 17 ani au ajuns la spital, vineri seară, după ce trei poliţişti au folosit gaze lacrimogene într-o tabără de romi români din Lyon pentru a scăpa de un câine violent, informează în ediţia electronică de sâmbătă lyoncapitale.fr.

51 afișări
Imaginea articolului Trei copii dintr-o tabără de romi din Lyon, la spital după ce poliţiştii au folosit gaze lacrimogene

Trei copii dintr-o tabără de romi din Lyon, la spital după ce poliţiştii au folosit gaze lacrimogene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Incidentul s-a petrecut vineri, în jurul orei 19.00, într-un cartier din Lyon, pe strada Vienne, unde locuiesc aproximativ 30 de romi de origine română. După ce au fost evacuaţi din mahalaua Part-Dieu, s-au înghesuit în garajele dintr-o curte de pe strada Vienne.

Un echipaj de poliţie, compus din trei agenţi îmbrăcaţi în uniforme, a venit la faţa locului. După un scurt dialog în care romilor li s-a comunicat că nu trebuie să întârzie plecarea lor de acolo, poliţiştii ar fi plecat, dar în apropiere s-au trezit cu un câine care şi-a arătat colţii.

"Acest lucru s-a întâmplat în exterior, la 30 de metri de garaje", susţine poliţia, fără a da vreo explicaţie referitoare la animalul care nu a mai fost de găsit.

Pe de altă parte, locuitorii din tabăra improvizată susţin că nu au avut niciodaă un câine şi au susţinut, şocaţi, că doi poliţişti au folosit gaze lacrimogene de la distanţă de cinci metri de un grup de 15 persoane, adunate între două rânduri de garaje, şi apoi au fugit.

Un activist care în momentul acela se afla în garajul uneia dintre familii, a povestit că fumul a intrat în garaje, toată lumea ieşind în stradă, pe trotuar. "Multe persoane plângeau, altele vomitau", a declarat acesta.

El a chemat pompierii care au intervenit. "Au luat la urgenţă un bebeluş de cinci zile, un altul de doi ani şi un adolescent de 17 ani", a povestit activistul.

Tatăl copilului de doi ani a explicat că fiul său a vomitat şi că soţia lui a trebuit să-l însoţească la spital.

Pompierii au revenit în jurul orei 20.30 pentru a prelua şi o femeie în vârstă căreia i se făcuse rău, dar aceasta a refuzat să meargă la spital. Gilberte Renard, din echipa Medecins du Monde, a sosit la faţa locului după incident, catalogând intervenţia poliţiştilor ca fiind "inadmisibilă".

"Sunt aproape trei săptămâni de când am fost aici pentru a ajuta familiile şi niciodată nu am văzut un câine şi nimeni nu mi-a pomenit de aşa ceva. Poliţia i-a gazat pentru a pune presiune asupra lor, deoarece câţiva vecini s-au plans că e zgomot", a afirmat aceasta.

Cât despre o eventuală evacuare în viitorul apropiat, Gilberte Renard susţine că nu ar trebui să se întâmple, deoarece nu a fost primită nicio notificare de la tribunal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici