Udroiu: Interceptările pot fi făcute fără ca persoana să ştie, dacă se începe urmărirea in rem

Interceptările vor putea fi făcute în anchetele procurorilor dacă se începe urmărirea in rem, adică faţă de faptă, anchetatorul nefiind obligat, în acest caz, să anunţe persoanele cărora li se ascultă telefoanele, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, judecătorul Mihail Udroiu.

1495 afișări
Imaginea articolului Udroiu: Interceptările pot fi făcute fără ca persoana să ştie, dacă se începe urmărirea in rem

Udroiu: Interceptările pot fi făcute fără ca persoana să ştie, dacă se începe urmărirea in rem (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La articolul 140 (din nou Cod de procedură penală - n.r.) există o precizare conform căreia supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, astfel încât persoana respectivă va şti că îi este ascultat telefonul. Pe de altă parte însă, articolul 305 reglementează faptul că organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă. Asta înseamnă că odată ce a existat o sesizare, o plângere sau o autosesizare, atunci începi urmărirea penală cu privire la faptă, şi nu la persoană", a explicat judecătorul Udroiu, consilier al şefului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Odată începută urmărirea penală, susţine Udroiu, în cadrul acesteia încep să fie administrate probe, printre care şi interceptările.

"Începându-se urmărirea penală cu privire la faptă, nu sunt obligat să-i spun că îi este ascultat telefonul. (...) Oricum, interceptările vor fi în continuare folosite, pentru că ele nu erau utilizate doar de DNA sau DIICOT, ci de toate parchetele din ţară", a completat Udroiu.

Articolul 140 din noul Cod de procedură penală reglementează faptul că "supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea".

În plus, la articolul 141, se precizează că "procurorul poate autoriza, pe o durată de maximum 48 de ore, măsurile de supraveghere tehnică atunci când există urgenţă, iar obţinerea mandatului de supraveghere tehnică în condiţiile art. 140 ar conduce la o întârziere substanţială a cercetărilor, la pierderea, alterarea sau distrugerea probelor ori ar pune în pericol siguranţa persoanei vătămate, a martorului sau membrilor familiilor acestora".

Pe de altă parte, articolul 305 din noul Cod de procedură penală se stabileşte că organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă, precizându-se la articolul (3) faptul că atunci "când din datele şi probele existente în cauză rezultă indicii rezonabile că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală, procurorul dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect".

Intrarea în vigoare a celor două coduri - penal şi de procedură penală - au stârnit un întreg val de reacţii, printre care şi din partea preşedinţiei, cu două zile înainte de intrarea lor în vigoare. Printre problemele reclamate în spaţiul public se numără şi cea reprezentă de interceptări, care, spun unele voci, nu le-ar mai da posibilitea procurorilor să asculte telefoanele persoanelor asupra cărora ar exista suspiciuni, fără ca acestea din urmă să fie înştiinţate.

În acest context, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va aproba săptămâna viitoare, miercuri, mici ajustări la Codul de procedură penală care vor clarifica şi problema interceptărilor, pe baza unei centralizări care va fi prezentată vineri pe site-ul Ministerului Justiţiei. Ponta a precizat că această clarificare ar permite începerea urmăririi penale "faţă de fapte, şi nu faţă de persoane".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici