Un copil de 11 ani a trăit câteva luni singur într-o colibă la marginea unei păduri, fără apă şi lumină

Un copil în vârstă de 11 ani dintr-un sat din Argeş, abandonat de mamă şi cu tatăl plecat la muncă într-un alt judeţ, a trăit timp de mai multe luni singur, într-o baracă de la marginea unei păduri, fără apă sau energie electrică, localnicii care îi cunoşteau situaţia dându-i de mâncare.

1888 afișări
Imaginea articolului Un copil de 11 ani a trăit câteva luni singur într-o colibă la marginea unei păduri, fără apă şi lumină

Un copil de 11 ani a trăit câteva luni singur într-o colibă la marginea unei păduri, fără apă şi lumină (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Băiatul de 11 ani, din satul Enculeşti, judeţul Argeş, a fost preluat şi dus într-un centru de plasament de urgenţă al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), după ce timp de mai multe luni a trăit singur într-o baracă din lemn, la marginea unui luminiş.

Directorul DGASPC Argel, Adrian Macovei, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat după a aflat din presă despre cazul băiatului, iar joi copilul a fost luat şi dus într-un centru de evaluare şi primire în regim de urgenţă, urmând ca dosarul cu acest caz să fie înaintat Tribunalului Argeş, iar instanţa să dispună, cel mai probabil, trimiterea copilului într-un centru de plasament.

Primele verificări făcute de reprezentanţii DGASPC Argeş în acest caz arată că băiatul a fost părăsit de mamă în urmă cu mai mulţi ani, iar tatăl acestuia spune că nu s-a putut ocupa de el din cauză că munceşte pe un şantier din Craiova. Prin urmare, copilul a rămas singur şi a trăit luni de zile într-o baracă din lemn construită la marginea unui luminiş, fără apă, fără căldură, fără electricitate.

”E greu de numit «casă» locul în care trăia”, a afirmat directorul DGASPC Argeş.

Potrivit acestuia, singurul adult care s-a interesat în tot acest timp de soarta copilului a fost bunicul din partea mamei, care a fost, de altfel, cel care şi-a dat acordul pentru ca băiatul să fie preluat de DGASPC.

Localnicii care îi cunoşteau situaţia i-au mai dat de mâncare, din când în când, iar copilul a avut singur grijă de locul în care trăia.

În urmă cu un an, lipsit de posibilităţi materiale şi de sprijinul unui adult, băiatul a renunţat la şcoală, însă ştie să scrie şi să citească.

Luni, băiatul va împlini 11 ani, iar angajaţii DGASPC Argeş plănuiesc să îi ofere un tort şi să îi organizeze o întâlnire cu cele două surori ale sale, care au fost abandonate şi care sunt instituţionalizate în centre de plasament ale Direcţiei pentru Protecţia Copilului.

Întrebat dacă tatăl care l-a lăsat singur pe copil va fi decăzut din drepturile părinteşti, şeful DGASPC Argeş a spus că o eventuală astfel de decizie poate fi luată numai de către instanţa de judecată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici