Un fost director al BCR Gorj, găsit nevinovat într-un dosar în care fusese arestat, câştigă la CEDO

Fostul director al BCR Gorj Dumitru Contoloru, arestat preventiv în 2003 într-un dosar privind fraudarea sucursalei Novaci a BCR, în care în final a fost găsit nevinovat, a câştigat la CEDO procesul intentat statului român în 2004, fiind dispuse despăgubiri de 1.500 de euro.

350 afișări
Imaginea articolului Un fost director al BCR Gorj, găsit nevinovat într-un dosar în care fusese arestat, câştigă la CEDO

Un fost director al BCR Gorj, găsit nevinovat într-un dosar în care fusese arestat, câştigă la CEDO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dumitru Contoloru a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că a depus plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în anul 2004, iar cererea i-a fost admisă în anul 2011. Marţi, instanţa europeană i-a dat câştig de cauză şi a dispus despăgubiri de 1.500 de euro.

Contoloru a precizat că a intentat proces statului român la CEDO după ce a fost arestat preventiv, în 2003, într-un dosar privind fraudarea sucursalei Novaci a BCR, la finalul procesului el fiind găsit nevinovat.

Dumitru Contoloru a fost arestat timp de 15 luni, alături de alţi funcţionari bancari şi oameni de afaceri, dosarul fiind instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, care, ulterior, a deschis pe numele acestora şi alte dosare penale, prejudiciul total fiind estimat la circa 300 de milioane de lei. Fostul şef al BCR Gorj a fost anchetat şi judecat în stare de libertate în dosarele respective, în două dintre acestea fiind achitat.

În prezent, Dumitru Contoloru mai este cercetat în două dosare privind fraudarea sucursalei Novaci a BCR, acestea aflându-se pe rolul instanţelor.

În cursul anului trecut, Dumitru Contoloru a depus o plângere la Tribunalul Gorj prin care solicita reconstituirea vechimii în muncă pe perioada în care a fost arestat preventiv, precum şi daune morale, instanţa admiţând cererea lui, fără ca sentinţa să fie însă definitivă.

"Admite excepţia autorităţii de lucru judecat cu referire la cererile privind obligarea pârâtului la plata sumei de 108.192 lei, la reconstituirea vechimii în muncă şi efectuarea menţiunilor în carnetul de muncă şi respinge aceste cereri. Admite în parte acţiunea. Obligă pârâtul la plata către reclamant a despăgubirilor civile constând în 325.624 lei daune materiale şi 30.000 euro daune morale", se arată în decizia din 27 noiembrie 2013 a Tribunalului Gorj.

Sentinţa respectivă a fost atacată cu apel de către stat, prin Ministerul Finanţelor, procesul urmând să se reia în luna aprilie la Curtea de Apel Craiova.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anchetat la începutul anilor 2000 mai multe fraude comise la sucursala Novaci a BCR, dar şi la sucursalele sectoarelor 4 şi sector 6 ale aceleiaşi bănci. Procurorii au descoperit că omul de afaceri Paul Petre Ţârdea, decedat anul trecut, împreună cu un cumnat al său, Gabriel Viorel Matyas, au derulat tranzacţii fictive cu grupul de firme Rarora, din judeţul Vâlcea, luând credite foarte mari, cu acte false, de la sucursalele BCR amintite.

Pe parcursul cercetărilor, anchetatorii au constituit mai multe dosare, în două dintre acestea Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pronunţând verdicte finale. În ambele, fostul şef al BCR Gorj Dumitru Contoloru a fost declarat nevinovat, deşi acesta a fost arestat peste un an în 2003-2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici