Un nou caz de TRANSFUZIE greşită de sânge. Un pacient al Spitalului Pantelimon din Capitală a DECEDAT/ Ministerul Sănătăţii: Asistenta care ar fi făcut transfuzia, amendată

Unui bărbat de 66 de ani, internat la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, i s-a făcut o transfuzie greşită de sânge la unitatea medicală. Când şi-au dat seama de greşeală, medicii l-au resuscitat şi l-au transferat la Spitalul Floreasca, unde a decedat. Ministerul Sănătăţii anunţă că în urma verificărilor făcute de inspectori marţi şi miercuri a reieşit că pacientului i s-a făcut o transfuzie greşită, asistenta responsabilă fiind sancţionată cu o mie de lei şi cu suspendarea contractului de muncă până la finalizarea cercetării disciplinare.

Share pe Facebook 7724 afişări

Un pacient al Spitalului Pantelimon din Capitală, DECEDAT din cauza unei transfuzii greşite

"Conform unui raport de control preliminar, întocmit de către inspectorii sanitari, din neglijenţa unui cadru medical, pacientul a primit o unitate de masă eritrocitară, fără a avea recomandare de la medicul curant pentru administrarea acesteia, masa eritrocitară fiind destinată unui alt pacient, care se afla în aceeaşi rezervă. Ca urmare, în conformitate cu competenţele lor şi cu legislaţia în vigoare, inspectorii sanitari au aplicat o sancţiune contravenţională asistentei în culpă, în valoare de 1.000 lei. De asemenea, contractul individual de muncă al asistentei medicale a fost suspendat până la finalizarea cercetării disciplinare", anunţă Ministerul Sănătăţii printr-un comunicat de presă.

Inspectorii sanitari au înaintat conducerii unităţii sanitare următoarele recomandări: respectarea prevederilor ord. MS 1224/2006 şi a ord. MS 1228/2006; instruirea personalului cu atribuţii în indicarea şi aplicarea terapiei transfuzionale; actualizarea deciziilor de înfiinţare a comisiei de hemovigilenţă şi de nominalizare a coordonatorului UTS; achiziţionarea de carduri/cartele pentru efectuarea ultimului control pretransfuzional la patul bolnavului; respectarea protocoalelor de primire, livrare şi administrare produse sanguine.

În perioada următoare raportul va fi completat şi cu punctul de vedere al reprezentantului Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, anunţă instituţia.

"Este vorba despre un accident post transfuzional, pe data de 14 aprilie a fost realizată transfuzia. Un pacient al spitalului, în vârstă de 66 de ani, cu patologie hepatică, din rezultatele preliminare pe care le avem, nu avea nevoie de sângele respectiv, deci, transfuzia fost realizată greşit, practic s-a folosit sângele altui pacient. Asistenta a anunţat imediat personalul din UPU şi pacientul a fost resuscitat vineri şi stabilizat astfel încât, sâmbătă să putem realiza transferul către Floreasca, iar pacientul a decedat la acolo", a declarat pentru MEDIAFAX, Fiorella Mitroi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Pantelinom, Bucureşti.

 

În urma acestui incident, spitalul, dar şi Direcţia de Sănătate Publică au demarat câte o anchetă, iar prima măsură luată a fost suspendarea din funcţie a asistentei care a greşit transfuzia.

"A fost deschisă o anchetă internă, la nivelul spitalului, care este în curs de desfăşurare, iar prima măsură a fost de suspendare a asistentei pe toată durata desfăşurării anchetei şi se poate merge, ca sancţiuni, până la desfacerea contractului de muncă. I-am anunţat pe cei de la DSP şi pe cei de la Institutul hematologic care s-au şi deplasat şi au început şi ei propria anchetă", a adăugat Fiorella Mitroi.

Ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, i s-a adus la cunoştinţă incidentul de la spitalul Sfântul Pantelimon şi urmează să comunice concluziile anchetelor după finalizarea lor.

 

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
SĂNĂTATE ,
SPITAL ,
PACIENT
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.