Un proverb despre un bou l-a înfuriat teribil pe Erdogan. Oamenii săi s-au dus în miez de noapte şi au ridicat-o pe femeia care l-a recitat

  • Sedef Kabas a rostit o zicală la televizor şi a scris-o pe Twitter.
  • 3 membri de top ai partidului AKP au atacat-o public.
  • Apoi, a urmat arestarea pentru insulte la adresa preşedintelui.
7953 afișări
Imaginea articolului Un proverb despre un bou l-a înfuriat teribil pe Erdogan. Oamenii săi s-au dus în miez de noapte şi au ridicat-o pe femeia care l-a recitat

Preşedintele Turciei nu glumeşte. Cine îl insultă (sau consideră el că îl insultă), plăteşte!

„Există un proverb foarte faimos care spune: capul încoronat devine mai înţelept. Dar vedem că nu este adevărat. Boul nu devine rege intrând în palat, ci palatul devine grajd”.

Pentru citarea acestui proverb în direct la postul de televiziune de opoziţie Tele1, cunoscuta jurnalistă turcă Sedef Kabas a fost arestată vinerea trecută. Acuzaţia este de „insultare a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan”, acuzaţie care din 2014, anul alegerii „Sultanului”, a fost folosită de încă 160.000 de ori împotriva cetăţenilor turci şi a produs 12.881 de sentinţe.

Ţinta lui Kabas - care a publicat şi motto-ul pe contul său de Twitter, unde are aproape 900.000 de urmăritori - au fost 3 exponenţi de top ai AKP, partidul de guvernământ.

„Un aşa-zis jurnalist îl insultă în mod flagrant pe preşedintele nostru pe un canal de televiziune care nu are alt obiectiv decât să răspândească ură”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Erdogan, Fahrettin Altun. „Blestem cuvintele rele care îl vizează pe preşedintele nostru”, a scris ministrul Justiţiei Abdulhamit Gül pe reţelele de socializare.

„Insultarea preşedintelui ales al naţiunii noastre cu expresii urâte şi vulgare este un atac la adresa voinţei naţionale”, este tweet-ul lui Numan Kurtulmus, adjunctul şefului AKP.

Cântec interzis la radio şi la TV

Kabas a fost luată de acasă în miezul nopţii şi reţinută într-un hotel până sâmbătă dimineaţa, când s-a prezentat la tribunal. Dacă va fi găsită vinovată, riscă până la 4 ani de închisoare.

Născută la Londra, în 1970, Kabas a lucrat pentru CNN International din Atlanta şi, în 1998, a primit premiul pentru cele mai bune ştiri economice. A fost gazdă pentru programe TV la posturile Ntv, Atv, Tv8, SkyTurk şi Trt2. În 2007, a fondat Sedef Kabas Communication & Consultancy, care oferă, printre altele, consultanţă şi cursuri de formare antreprenorilor şi politicienilor.

Legea care pedepseşte dispreţuirea Preşedintelui Republicii a atras critici din partea Curţii Europene a Drepturilor Omului, care a definit în repetate rânduri drept nelegitime reţinerile pentru delict de opinie. ONG-urile au denunţat de multă vreme încălcări ale libertăţii presei, care au devenit şi mai frecvente după lovitura de stat eşuată din 2016, când zeci de jurnalişti au fost arestaţi şi multe mass-media considerate ostile au fost închise. În clasamentul Reporters fără frontiere 2021, Turcia ocupă locul 153 din 180 de ţări.

Cu toate acestea, nu numai jurnaliştii sunt în vizor. În aceste zile, autoritatea de control al radioului şi televiziunii din Turcia, RTÜK, a interzis cântecul reginei pop turce Sezen Aksu, „A trăi este un lucru minunat”, din cauza unei fraze despre Adam şi Eva, figuri sacre şi pentru Islam. Însuşi Erdogan a fost cel care a criticat pasajul: „Nimeni nu-l poate defăima pe Excelenţa Sa Adam”, a spus el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici