Universitatea "Titu Maiorescu" Bucureşti spune că nu organizează colegii, pentru că legea e confuză

Universitatea privată "Titu Maiorescu" din Bucureşti anunţă că pentru anul universitar 2014/2015 nu organizează colegii, întrucât legislaţia de la acest moment "este confuză şi creează posibilitatea unor dereglări majore în actul universitar de învăţare".

665 afișări
Imaginea articolului Universitatea "Titu Maiorescu" Bucureşti spune că nu organizează colegii, pentru că legea e confuză

Universitatea "Titu Maiorescu" Bucureşti spune că nu organizează colegii, pentru că legea e confuză (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Decizia universităţii se întemeiază, conform unui comunicat remis MEDIAFAX, pe argumente de fond şi de substanţă, care privesc "atât misiunea universităţii, cât şi regimul instituţional şi educaţional al noii forme de învăţământ, reglementate prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 49/2014 şi Metodologia-cadru privind organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar".

"Legislaţia, aşa cum este în acest moment, este confuză şi creează posibilitatea unor dereglari majore în actul universitar de învăţare. Legea Educaţiei Naţionale consacră faptul că învăţământul terţiar nonuniversitar este organizat în cadrul învăţământului preuniversitar. Legea calităţii în învăţământ prevede că orice program preuniversitar trebuie să fie acreditat/autorizat de ARACIP, or instituţiile de învăţământ superior au un alt regim juridic. Apoi, dacă acest colegiu este o parte a învăţământului preuniversitar, atunci structura anului şcolar ar trebui respectată cu stricteţe. Începerea cursurilor la 1 octombrie este de natură a crea confuzii în rândul tinerei generaţii", spun reprezentanţii universităţii.

Pe de altă parte, Universitatea "Titu Maiorescu" consideră că o astfel de structură poate scădea calitatea învăţământului şi poate crea false aşteptări pentru cei care ar urma astfel de cursuri.

"Înmatricularea unui student care nu are diploma de bacalaureat este o imposibilitate logico-juridică, iar înscrierea în anul II este o iluzie! Cel mult, se pot echivala unităţi de credit, dar doar dacă acestea sunt obţinute după promovarea examenului de bacalaureat şi doar dacă există o unitate de materie (de altfel, improbabilă, dacă se lecturează programele analitice postate pe site- ul ARACIP care prevăd că 2/3 din activitate este practică)!", se mai arată în comunicat.

În aceste condiţii, Universitatea "Titu Maiorescu" propune "o dezbatere serioasă cu privire la cauzele care determină insuccesul tinerilor la bacalaureat, în scopul identificării de urgenţă a măsurilor remediale, care să determine remotivarea tinerilor".

Ministrul Educaţiei şi cel delegat pentru Învăţământ Superior au făcut, săptămâna trecută, mai multe precizări după ce în presă au apărut informaţii că universităţile îi pot înscrie pentru acest an la cursuri şi pe cei care au absolit liceul, dar nu au obţinut diploma de bacalaureat.

Astfel, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că nimeni nu se poate înscrie la facultate dacă nu are diplomă de Bacalaureat, ci doar la "colegii", care au statut de şcoală postliceală, iar aceştia nu primesc la absolvire o diplomă de licenţă, ci o certificare a calificării profesionale.

"Având în vedere informaţiile false, vehiculate de unele surse media, în legătură cu posibilitatea tinerilor fără diplomă de Bacalaureat de a urma studiile universitare de licenţă, doresc să fac următoarele precizări: Nimeni nu se poate înscrie la facultate şi nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, fără diplomă de Bacalaureat sau adeverinţă care să ateste susţinerea şi absolvirea examenelor de Bacalaureat", a declarat Pricopie.

Ministrul Educaţiei a precizat că sintagma de "colegiu", care apare într-o ordonanţa de urgenţă adoptată recent, are acelaşi sens cu acela de "şcoală postliceală", cu diferenţa că această formă de învăţământ poate fi organizată şi de universităţi.

"Atât Legea Educaţiei Naţionale, cât şi metodologia recent adoptată reglementează organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar. De altfel, metodologia conţine chiar în titlul său sintagma de «învăţământ terţiar nonuniversitar». Prin urmare, asistăm fie la un act jurnalistic de slabă calitate, fie la o încercare deliberată de a induce în eroare şi a dezinforma populaţia", a mai arătat ministrul Educaţiei.

Potrivit Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2001, cu modificările şi completările ulterioare, universităţile acreditate pot înfiinţa unităţi de învăţământ preuniversitar, în speţă colegii, la care au acces, ca şi până acum, inclusiv absolvenţii de liceu fără diplomă de Bacalaureat.

"Aceste persoane nu au calitatea de student şi nu urmează cursurile unei facultăţi, ci, în spaţiul oferit de o universitate, desfăşoară activităţi specifice şcolilor postliceale. Drept urmare, la absolvirea colegiului, cursanţii primesc o diplomă de certificare a calificării profesionale, nu una care ar putea echivala cu un program de licenţă", a mai spus ministrul Educaţiei.

Potrivit ministrului Remus Pricopie, ca o formă de stimulare a continuării studiilor şi de integrare a absolvenţilor de liceu, cu sau fără diplomă de Bacalaureat, pe piaţa muncii, aceştia au avut întotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei şcoli postliceale.

"Începând cu anul şcolar 2014-2015, acest lucru se poate face inclusiv în spaţiul şi sub organizarea unei universităţi. Altfel spus, instituţiile de învăţământ superior acreditate pot organiza şcoli postliceale cu o durată de 1-3 ani. Statutul acestei forme de învăţământ este cel terţiar nonuniversitar", a precizat ministrul Educaţiei.

La rândul său, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a spus că legislaţia în vigoare nu permite sub nicio formă echivalarea anilor de studiu din colegiile postliceale cu anii de studiu din facultate.

Costoiu a făcut mai multe precizări cu privire la impactul Ordonanţei de Urgenţă nr. 49/2014, respectiv al Metodologiei-cadru privind organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar, asupra sistemului educaţional.

"Cele două documente nu modifică în niciun fel condiţiile de acces la studiile superioare. Condiţia esenţială, respectiv promovarea examenului de bacalaureat, rămâne fundamentală pentru admiterea absolvenţilor de liceu la cursurile organizate de universităţile de stat sau de cele private", a subliniat el.

Mihnea Costoiu a mai arătat, pe de altă parte, că legea nu face nicio menţiune cu privire la "echivalarea" anilor de studiu din cadrul colegiilor. "Legislaţia în vigoare nu permite sub nicio formă echivalarea anilor de studiu din colegiile postliceale cu anii de studiu din facultate. Orice declaraţie în acest sens este speculativă şi lipsită de temei legal. Legea 1/2011, Ordonanţa de Urgenţă nr. 49/2014, Metodologia-cadru privind organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar, alături de Hotărârea nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului naţional al calificărilor, fac imposibile şi ilegale aceste aserţiuni", precizează demnitarul.

Costoiu a arătat şi de ce funcţionarea colegiilor postliceale în cadrul universităţilor reprezintă o soluţie pentru sistemul educaţional românesc: "Tendinţa sistemelor de educaţie europene este de a încuraja învăţământul terţiar nonuniversitar. Există domenii şi specializări, mai ales cele tehnice, unde universităţile au resursele de infrastructură şi resursele umane pentru a instrui absolvenţi de liceu. Atenţie, este vorba de obţinerea unor calificări care nu sunt echivalente studiilor universitare de zi".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici