Vălean (PNL): Roşia Montană este cel mai vechi, dar şi cel mai nou proiect din România

Eurodeputata liberală Adina Vălean a apreciat, marţi, că Roşia Montană este "cel mai nou (proiect din România, n.red.) pentru că, aşa cum arată experţii, respectă standardele înalte de tehnologie şi de mediu" şi "cel mai vechi pentru că trenează pe hârtie de 12 ani".

153 afișări
Imaginea articolului Vălean (PNL): Roşia Montană este cel mai vechi, dar şi cel mai nou proiect din România

Vălean (PNL): Roşia Montană este cel mai vechi, dar şi cel mai nou proiect din România (Imagine: Cristian Movilă/Mediafax Foto/The New York Times)

"Regret faptul că, dincolo de expunerea tehnică, înfruntările emoţionale ale opozanţilor şi partizanilor au adus un pic din atmosfera din România în Parlamentul European", a spus eurodeputata, apreciind că proiectul Roşia Montană trebuie să primească un răspuns din partea autorităţilor de la Bucureşti.

"Din punctul meu de vedere, dincolo de emoţii, lucrurile sunt simple şi ţin de aplicarea legii. Acest proiect trebuie să primească un răspuns de la autorităţile române. Dacă este viabil, trebuie să profităm cât mai curând de beneficii, iar dacă nu, răspunsul României către investitor trebuie să fie unul profesionist şi în acord cu legea", a spus ea, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Eurodeputata liberală, Adina Vălean, membră a Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie (ITRE) şi a Comisiei pentru Protecţiei Mediului, a apreciat că, în condiţiile crizei economice, mineritul revine ca dezbatere importantă pe agenda europeană.

"Mineritul este important pentru viitorul european. Europa are resurse importante de metale şi, totuşi, Europa importă aproape toate materiile prime de care are nevoie pentru producţia internă. Maximizarea exploatării resurselor proprii este esenţială, în acelaşi timp, pentru crearea de noi locuri de muncă", a spus Vălean.

Adina Vălean a apreciat că proiectele din acest sector pot oferi condiţii propice dezvoltării economice a zonelor vizate, dar doar în condiţii de maximă securitate pentru localnici.

"Comunităţile locale şi Statele Membre, aflate în permanentă competiţie pentru atragerea de investiţii şi resurse, încearcă să îşi valorifice avantajele competitive, iar resursele naturale reprezintă un astfel de avantaj competitiv", a mai spus Vălean, la seminarul care a avut ca studiu de caz proiectul "Roşia Montană".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici