Vicepremierul Ungariei: Ungaria ar dori să nu se facă proiectul de la Roşia Montană

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a declarat, duminică, la Alba Iulia, că Ungaria ar dori să nu se facă proiectul minier de la Roşia Montană pe motiv că nu există garanţie în privinţa siguranţei mediului.

57 afișări
Imaginea articolului Vicepremierul Ungariei: Ungaria ar dori să nu se facă proiectul de la Roşia Montană

Vicepremierul Ungariei: Ungaria ar dori să nu se facă proiectul de la Roşia Montană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Semjén Zsolt a spus că, din punctul său de vedere, în această problemă sunt importante două aspecte: faptul că legile României sunt hotărâtoare şi în al doilea rând că sunt importante protecţia mediului şi legile internaţionale în acest domeniu.

"Având în vedere faptul că nu există garanţie în privinţa siguranţei mediului, noi am dori să nu se efectueze acest proiect", a spus Semjén Zsolt.

Oficialul maghiar a precizat că nu este vorba de o problemă româno-maghiară, ci este o problemă de mediu care îi va afecta la fel şi pe români, şi pe maghiari.

Semjén Zsolt a adăugat că nu este specialist în mediu şi nu se poate pronunţa pe probleme tehnice privind proiectul minier, însă a spus că este important să existe în continuare discuţii privind acest proiect "pentru că nu doar România este afectată, ci şi Ungaria".

"Fără să fiu specialist în mediu sau inginer în mediu ştiu că este o tehnologie deja foarte veche care nu prea se practică mai nou. Noi spunem «Nu» pentru acest program şi spunem că trebuie purtate în continuare discuţii în această privinţă", a afirmat Semjen Zsolt.

Întrebat dacă Ungaria intenţionează să mai organizeze dezbateri sau discuţii de specialitate privind proiectul de la Roşia Montană, vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a răspuns că, deşi nu este ministrul de specialitate, consideră că astfel de discuţii sunt importante.

Proiectul minier de la Roşia Montană, despre care se vorbeşte încă din anii '90, a generat numeroase controverse în România, cele mai multe legate de impactul exploatării asupra mediului şi de conservarea siturilor arheologice din Munţii Apuseni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici