Vicepreşedintele CSM despre sancţionarea jurnaliştilor dacă divulgă informaţii din dosare: O măsură excesivă

Vicepreşedintele CSM, Bogdan Gabor, a declarat, miercuri, că i se pare "excesivă” impunerea unor posibile pedepse care pot merge până la sancţiuni de tip penal împotriva jurnaliştilor pentru dezvăluirea unor informaţii din dosarele aflate în cercetare.

Vicepreşedintele CSM despre sancţionarea jurnaliştilor dacă divulgă informaţii din dosare: O măsură excesivă (Imagine: Catalin Lutu/Mediafax Foto)

Bogdan Gabor a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că CSM, împreună cu jurnalişti, judecători şi procurori, a elaborat un ghid de colaborare a sistemului judiciar cu mass-media, în care sunt prevăzute ce elemente pot să ajungă la media sau ce elemente nu ar trebui să ajungă la media.

Potrivit vicepreşedintelui CSM, printre elementele care nu ar trebui să ajungă în media sunt multe date cu caracter personal.

Gabor a adăugat că ghidul a devenit obligatoriu pentru procurori în 2014, iar procurorul care dezvăluie informaţii cu caracter personal riscă sancţiuni disciplinare.

Potrivit vicepreşedintelui CSM, au existat verificări privind aceste aspecte făcute de către Inspecţia Judiciară, iar "până la acest moment nu s-a demonstrat că vreun procuror ar fi lăsat pe surse să apară asemenea date”.

"Cu siguranţă dacă vor mai apărea asemenea situaţii pe care să le putem demonstra vom lua măsurile care se impun. Acum e greu să spui unui jurnalist ce să dea şi ce să nu dea. În măsura în care el în cadrul unei anchete jurnalistice corecte poate să obţină anumite informaţii sigur că are această libertate, dar această libertate trebuie să se circumscrie normelor legale şi moralităţii, dacă vreţi”, a spus Gabor.

Întrebat dacă este de părere că ar trebui să se impună anumite sancţiuni şi jurnaliştilor care dezvăluie informaţii ce nu sunt publice din dosare, Gabor a răspuns că acest lucru i se pare "excesiv”.

"Opinii sunt şi pro şi contra. La nivel de discuţii se poate discuta orice. Putem discuta şi dacă este cazul să intrăm într-o asemenea dezbatere, dacă este cazul să impunem sancţiuni de un anumit tip care pot merge până la sancţiuni de tip penal împotriva jurnaliştilor. Mie mi s-ar părea excesiv, dar poate altor cetăţeni ar putea să nu le pară excesiv. Este o dezbatere”, a adăugat Bogdan Gabor.

În aceeaşi conferinţă de presă, procurorul Gheorghe Muscalu, membru al CSM, a declarat că din punctul său de vedere în momentul de faţă există legislaţie care reglementează acest domeniu şi trebuie doar ca legea să fie aplicată de toată lumea.

"Noi ştim bine şi înţelegem şi noi şi dumneavoastră că există un anumit apetit al mass-media pentru anumite tipuri de informaţii din dosarele penale şi în special cele aflate la urmărire penală. Se cam pierde acest apetit la momentul în care dosarele ajung să fie trimise în judecată. Normal, face deliciul societăţii. Din punctul meu de vedere, există la momentul acesta reglementare legislativă, care protejează dosarul penal al procurorului, incriminează scurgerile de informaţii, există legislaţie secundată, mă refer la ghidul pentru relaţia cu mass-media a CSM (…), deci existând legislaţie principală şi legislaţie secundară eu cred că este acoperită această zonă şi cred că fiecare la momentul respectiv trebuie să aplice legea şi să îşi facă datoria”, a afirmat Muscalu.

Bogdan Gabor şi Gheorghe Muscalu au participat, miercuri, la şedinţa de prezentare a bilanţului de activitate pe 2014 a Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 3 comentarii
Taguri:
ZIARIŞTI ,
CSM ,
SANCŢIUNI
COMENTARII
  • carcotasul 26 feb 2015

    Si cum ramane cu acei ziaristi care prezinta doar punctul de vedere al procurorilor, care decreteaza "a furat", "a prejudiciat statul" si-l condamna indignati pe nenorocit inainte ca aceasta sa apara in fata unui judecator? Si oare judecatorul, om si el, nu e supus presiunii opiniei…

  • C 25 feb 2015

    De ce daca un ditamai vice csm comenteza legea nu se iau masuri? Unde era asta in timpul guvernarii base boc cand s a incalcat constitutia, colegii lui furau la greu, implicare politica , ascundeau dosare, etcNici acum nu recunosc ca l au repus pres pe base desi nu aveau acest drept! Au salarii nesimtite,…

  • autor 25 feb 2015

    Ba nu e deloc o masura excesiva

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
DIVORŢEAZĂ! Anunţul făcut după 30 de ani de căsătorie: „S-a şi mutat de acasă”