Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii, REVOLTAT de respingerea OUG Guvernului Cioloş privind depolitizarea managementului din spitale: Mi-e ruşine de Senatul ţării mele

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, referindu-se la respingerea de către Senat a OUG 79 privind depolitizarea managementului spitalelor, că îi este ruşine de ceea ce a făcut Camera superioară, el solicitându-le deputaţilor să îşi facă treaba cu bun simţ şi conştiinţă.

2137 afișări
Imaginea articolului Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii, REVOLTAT de respingerea OUG Guvernului Cioloş privind depolitizarea managementului din spitale: Mi-e ruşine de Senatul ţării mele

Vlad Voiculescu, despre respingerea OUG 79 privind depolitizarea: Mi-e ruşine de Senatul ţării mele. Dacă deputaţii o vor modifica, să argumenteze

„Mie mi-e ruşine. Mi-e ruşine că Senatul ţării mele a putut să dea aceste motive pentru respingere. Dacă aceste patru motive sunt necesare şi suficiente pentru Senatul României să respingă Ordonanţa - cu o notă de fundamentare de 26 de pagini, care reglementează lucruri absolut de bun simţ, atunci eu nu ştiu ce să cred despre cum funcţionează acest Parlament. Sper că o să vă faceţi treaba cu bun simţ şi cu conştiinţă pentru ceea ce îi trebuie sistemului sanitar din această ţară”, le-a transmis Voiculescu deputaţilor din Comisia de Sănătate a Camerei, cei care vor avea cuvântul final privind OUG 79, Camera fiind for decizional.

„Această OUG este doar un început de reformă, un început din reforma care este atât de necesară în sistemul sanitar. Nu există niciun motiv pentru care să permitem politizarea managementului spitalelor în continuare. De aceea, această ordonanţă prevede faptul că atunci când o persoană este cu o funcţie de conducere în partid politic, nu poate fi manager de spital. Această OUG combate nepotismul, nepotismul care este un flagel în sistemul sanitar românesc”, a spus Voiculescu, la o dezbatere pe tema OUG 79, desfăşurată sub egida Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor.

Voiculescu: Sper ca OUG 79 să nu fie modificată de deputaţi; dacă o vor modifica, să argumenteze

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi-a exprimat speranţa ca OUG 79 privind depolitizarea managementului spitalelor, adoptată în mandatul său, să nu fie modificată de către Comisia de sănătate a Camerei, el invitând deputaţii să explice şi să argumenteze eventualele modificări.

„Sper ca nimic să nu fie modificat. Dacă există modificări, invit Comisia de sănătate a Camerei să explice, să argmenteze, şi să o facă în mod onest, riguros, nu aşa cum a făcut-o Senatul. Să explice de ce un lucru trebuie să fie reglementat în alt fel decât l-am reglementat noi”, a spus Voiculescu, după o dezbatere pe tema OUG 79 desfăşurată sub egida Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor.

Voiculescu a spus că în cadrul dezbaterii publice organizate sub egida Comisiei de sănătate a Camerei, la care a participat, nu au fost expuse argumente împotriva elementelor esenţiale ale OUG 79 privind depolitizarea managementului spitalelor sau eliminarea nepotismului.

„Buna credinţă a Comisiei de Sănătate a Camerei a fost deja demonstrată prin această dezbatere publică. Nu a fost nici măcar un singur argument în toată această dezbatere publică împotriva unor lucruri esenţiale cum sunt descrierea incompatibilităţilor suplimentare ale acestei Ordonanţe, depolitizarea managementului de spital, excluderea nepotismului din spitale”, a subliniat Voiculescu.

În finalul dezbaterii publice menţionate, preşedintele Comisiei de sănătate a Camerei, deputatul PSD Florin Buicu, a precizat că va propune deputaţilor din Comisie adoptarea unui Raport favorabil OUG 79, dar cu modificări.

„Vă asigur pe toţi că lucrurile bune vor rămâne în ordonanţă. Voi propune colegilor un raport de adoptare a Ordonanţei, cu modificări. Cu siguranţă vor exista modificări, iar rezultatele activităţii de astăzi se vor revedea în materialul care va fi discutat marţi în cadrul şedinţei membrilor Comisiei de sănătate”, a spus Buicu.

El a arătat că în momentul de faţă există amendamente depuse de parlamentari privind modificarea articolelor OUG 79.

„Sunt amendamente din tot spectru politic şi vot fi dezbătute punctual. Amendamentele sunt de reformulare a textului Ordonanţei. Lucrurile bune din Ordonanţă legate de modalitatea de plată şi plata membrilor comisiilor de administraţie, legate de faptul că aţi modificat textul astfel încât furnizorii de servicii medicale autorizaţi şi evaluaţi să poată încheia contracte în 2016 - 2017, asta vedeam ca şi urgenţă. Acestea sunt de fapt motivele de urgenţă ale Ordonanţei pentru că ar fi rămas spitalele fără servicii medicale. Aceste articole trebuie să rămână şi vor rămâne şi vă sigur de acum că lucrurile bune de care sistemul are nevoie vor rămâne în Legea de aprobare a Ordonanţei”, a mai spus Buicu.

OUG 79/2016, adoptată în mandatul lui Voiculescu, prevede extinderea incompatibilităţilor pentru manager şi ceilalţi membri ai comitetului director – director medical, director financiar-contabil - astfel încât aceste funcţii au devenit incompatibile cu cele de conducere şi administrare în partide politice sau societăţi comerciale.

Tot prin OUG 79/2016 a fost extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici