Zegrean: Situaţia juridică a aleşilor traseişti din OUG 55 trebuie decisă de Parlament. Ei au făcut-o, ei să o dreagă

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat vineri că situaţia juridică a aleşilor locali care au utilizat OUG 55 pentru a migra la alt partid, act declarat neconstituţional, trebuie decisă de Parlament prin legea de respingere, precizând: ”ei au făcut-o, ei să o dreagă”.

620 afișări
Imaginea articolului Zegrean: Situaţia juridică a aleşilor traseişti din OUG 55 trebuie decisă de Parlament. Ei au făcut-o, ei să o dreagă

Augustin Zegrean (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Zegrean a fost întrebat când ar putea fi redactată motivarea asupra deciziei de necontituţionalitate în cazul OUG 55/2014, care a permis migraţia politică a aleşilor locali.

Preşedintele Curţii Constituţionale a răspuns că termenul de redactare este de 30 de zile.

Ulteior, Zegrean a fost întrebat cum vede declaraţia lui Liviu Dragnea, care a susţinut că aleşii locali care au migrat la alt partid nu ar fi afectaţi de decizia Curţii Constituţionale în cazul OUG 55/2014. ”Răspunsul îl găsiţi în Constituţie, acolo spune că deciziile Curţii sunt general obligatorii. Ce vreţi să facem mai mult?”, a răspuns preşedintele CC.

El a fost întrebat despre efectele juridice deja produse de ordonanţa declarată neconstituţională. ”Dacă ăia care a produs efecte a fost declarată neconstituţională, vreţi să spun eu răspunsul?”, a replicat Zegrean.

El a fost rugat de jurnalişti să răspundă întrebării pe care a formulat-o. ”Da, citiţi (...) Dacă ţi-ar fi luat dumitale casa printr-o ordonanţă care după aceea ar fi declarată neconstituţională, ce ai face? Ţi-ai lua casa înapoi, nu?...Aşa mă gândesc şi eu”, a mai spus preşedintele CC.

De asemenea, el a fost întrebat dacă ar trebui ca aleşii locali care au migrat la alt partid să-şi piardă mandatele. ”Este o întrebare la care aştept şi eu un răspuns...de la cei care...Aţi văzut ce scrie în decizie. Ce scrie?”, a continuat Zegrean.

El a fost rugat să clarifice de către jurnalişti. ”Păi voi aţi vrea să vă lămuresc eu acum, da toţi cei care au plecat ar trebui să plece. Nu este aşa, pentru că în decizia Curţii dacă aţi fi citit-o aţi fi văzut că scrie acolo că Parlamentul prin legea de respingere a ordonanţei trebuie să stabilească ce se întâmplă cu efectele produse. Este text din Constituţie, dacă nu se respectă nici Constituţia mai mult ce putem noi face?”, a spus preşedintele CC.

El a fost întrebat dacă face referire la încetarea mandatelor aleşilor locali sau revenirea la situaţia iniţială a acestora. ”Nu...o ţineţi langa. Nu am ce să vă mai spun mai mult, v-am spus ce scrie în Constituţie, noi suntem Curtea Constituţională”, a menţionat Zegrean.

”Asta a fost lege de admitere a ordonanţei (a OUG 55, n.r.) şi acum trebuie să dea o lege de respingere a ordonaţei şi în Constituţie la articolul 115 alineatul 8 scrie că în cazul respingerii ordonaţelor Parlamentul va scrie ce se întâmplă cu efectele care s-au produs. Da?! Deci, ei au făcut-o, ei să o dreagă”, a mai afirmat preşedintele CC.

Preşedintele executiv al PSD Liviu Dragnea a declarat, joi, că aleşii care au migrat în baza Ordonanţei 55, care a fost declarată neconstituţională, ”în mod normal nu au ce să păţească” deoarece decizia Curţii Constituţională nu acţionează retroactiv.

Întrebat ce se va întâmpla cu aleşii care au migrat, în urma Ordonanţei 55, declarată neconstituţională, Dragnea a răspuns: ”În mod normal, nu au ce să păţească pentru că nu acţionează retroactiv. Aşteptăm motivarea Curţii şi vom vedea cum vom acţiona”.

Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL.

Decizia Curţii Constituţionale este general obligatorie şi va fi publicată în Monitorul Oficial, urmând ca judecătorii constituţionali să motiveze hotărârea.

Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migraţia aleşilor locali a fost adoptat, în 9 decembrie, de plenul Senatului, fiind înregistrate 86 de voturi "pentru", 36 "împotrivă" şi 6 abţineri.

OUG care a permis migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată de Guvern în 28 august. Aleşii locali au putut opta pentru un partid până pe 17 octombrie.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici