Zgonea, despre imunitate: Susţin un cod etic, cel care interferează cu justiţia să fie suspendat

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a declarat, vineri, că este de acord cu un nou set de reguli pentru politiceni şi susţine ideea unui cod etic, astfel încât o persoană cu o funcţie publică care interferează cu justiţia, să fie automat suspendată din funcţie.

155 afișări
Imaginea articolului Zgonea, despre imunitate: Susţin un cod etic, cel care interferează cu justiţia să fie suspendat

Valeriu Zgonea (Imagine: Ciprian Sterian/ Mediafax Foto)

Întrebat în legătură cu reducerea imunităţii parlamentare şi cu faptul că preşedintele Klaus Iohannis a invitat partidele la consultări, Zgonea a spus că nu are mandat din partea PSD şi dacă preşedintele PSD doreşte să-l ia în delegaţia care va merge la Cotroceni, atunci liderul PSD va vorbi în numele partidului.

Zgonea a arătat că el este pentru un nou set de reguli pentru politicieni.

”Eu cred că societatea românească, dacă vrea să-şi schimbe cultura politică, trebuie să ia o decizie cu privire la această chestiune (a imunităţii parlamentare –n.r.), astfel încât să nu ne mai întâlnim în Parlament, în loc să facem legi, să discutăm despre imunităţi”.

El a spus că decizia în această privinţă nu poate fi luată numai de politicieni, ci împreună cu şeful statului şi că aşteaptă şi recomandarea din partea mediului universitar, a CSM-ului, a Ministerului Public.

”Politicienii nu pot lua doar ei o decizie cu privire la această chestiune. Vă reamintesc că parlamentarii români au cea mai joasă imunitate din UE. Este o decizie pe care trebuie să o luăm împreună cu preşedintele statului, cu alte instituţii care se ocupă de bunul mers al societăţii noastre în cadrul democratic pe care l-am ales. Aştept recomandarea mediului universitar, din partea CSM, a Ministerului Public, sunt cei care văd altfel regulile jocului politic. Da, sunt de acord că, până la urmă, noi trebuie să facem un nou set de reguli pentru politicieni. Când mă refer la politicieni, mă refer la toţi cei care candidează pentru o demnitate publică, fie că este consilier, primar, preşedinte de CJ, membru al CJ, membru al Parlamentului sau membru al Guvernului. Cu cât mai repede stabilim aceste reguli înseamnă că devenim înţepţi, înţelegem presiunile societăţii româneşti, înţelegem obligaţiile pe care le avem ca să fim un exportator al bunelor practici în democraţie în zona Balcanică”, a explicat Zgonea.

El a mai spus că susţine modificarea legilor electorale, a statutului partidelor politice şi a finanţării partidelor, astfel încât să fie introdus un cod etic şi să fie automat suspendat cel care este într-o funcţie de demnitate publică şi a ”interferat” cu justiţia.

”Eu susţin, în acest moment, o modificare a legilor electorale, o modificare a statutului partidelor politice şi a finanţării partidelor politice, dar şi introducerea în statutul partidelor politice a unui nou mod de a face politică în România. Asta înseamnă schimbarea culturii politice, un cod etic, al moralităţii, pe care şi preşedintele PSD l-a spus. Noi nu trebuie să ne întâlnim la partid, fie că suntem PSD, PNL, UDMR sau orice alt partid, să suspendăm un membru care are încălcate regulile şi principiile stabilite prin statutul deputatului şi senatorului, statutul partidelor politice şi a intrat în interferenţă cu justiţia. Trebuie această decizie să o ştim, să fie scris în statut şi automat trebuie să ne ocupăm de ceea ce ne-a dat nouă statul, asfel încât românul să ştie că dacă a votat pe cineva într-o anumită demnitate publică şi el a încălcat regulile, automat este suspendat din această funcţie. Trebuie să dăm acest semnal, este o cerinţă pe care am văzut-o pe 16 noiembrie, este o nemulţumire şi o indignare cu privire la modul de a face politică şi românii vor respect”, a mai spus Zgonea.

EL a mai spus că social democraţii susţin la modificarea codului electoral ca AEP să se ocupe de organizarea alegerilor.

”Din punctul nostru de vedere, ca social democraţi, considerăm că în acest moment trebuie să tratăm cu multă atenţie nemulţumirea cetăţenilor din comunităţile de migraţie, românii din diaspora, cu privire la drepul acesta pe care l-am câştigat după 1990, dreptul de a alege. (...) Eu cred că România trebuie să intre în faza a doua de maturitate politică şi primul ministru al României a transmis un mesaj atât în Parlament pe care eu îl susţin, ne trebuie un organism independent care să organizeze alegerile, să dea sentimentul că nimeni din zona politică nu mai intervine în procesul electoral şi că acest organism are capacitatea de a satisface pe toţi cei care candidează la un monent dat pentru un anumit tip de alegeri şi mă refer la AEP”, a adăugat Zgonea.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, invitaţia către partidele politice, pentru consultări, care vor avea loc miercurea viitoare, pe priorităţile legislative ale sesiunii parlamentare, precum votul în diaspora, finanţarea campaniilor şi a partidelor şi ridicarea imunităţii parlamentare.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis invită partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlamentul României la Palatul Cotroceni, în vederea unor consultări referitoare la priorităţile legislative ale următoarei sesiuni parlamentare.

Potrivit Preşedinţiei, pe agenda discuţiilor se vor afla mai buna organizare a votului in străinătate, finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice şi accelerarea procedurilor privind ridicarea imunităţii parlamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici