Ziua Internaţională a Medicului de Familie – sărbătorită prin mesaje şi un eveniment special dedicat

Ziua Internaţională a Medicului de Familie este sărbătorită, luni, 19 mai, printr-o serie de mesaje transmise de autorităţi, de liderii organizaţiilor medicilor de familie din ţară şi din străinătate, de oameni apropiaţi de medicul de familie, dar şi printr-un eveniment special dedicat din seria "Mediafax Talks – Health Conferences", care are loc luni şi marţi, la Crystal Ballroom, din Bucureşti.

2114 afișări
Imaginea articolului Ziua Internaţională a Medicului de Familie – sărbătorită prin mesaje şi un eveniment special dedicat

Ziua Internaţională a Medicului de Familie – sărbătorită prin mesaje şi un eveniment special dedicat

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a transmis un mesaj în care arată că medicul de familie este un profesionist, dar şi un prieten de încredere pentru familiile noastre. „Rolul medicului de familie este foarte important pentru societate deoarece ajută la menţinerea unui stil de viaţă sănătos, te ţine la curent cu cele mai noi investigaţii medicale ce îţi pot salva viaţa şi îţi oferă suport pentru planurile medicale. Medicul de familie ne cunoaşte întreaga familie şi ne învaţă să prevenim, să fim sănătoşi alături de familiile noastre. Cu ocazia Zilei Internaţionale Medicului de Familie le urez mult succes tuturor medicilor de familie din România!”, este mesajul transmis de ministrul Sănătăţii, cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie.
Preşedintele WONCA (World Organization of Family Doctors), Michael Kidd, a adresat deja un mesaj medicilor de familie: „În numele celor două miliarde de oameni din lumea întreagă care au beneficiat de îngrijire şi sprijin pe parcursul anului trecut, vă spun „Mulţumesc!”. Vă mulţumesc pentru tot angajamentul de care aţi dat dovada în a fi un doctor de familie minunat! Vă mulţumesc pentru toată munca importantă pe care o faceţi zi de zi, prin furnizarea de servicii medicale excelente tuturor oamenilor care au încredere în voi şi în sfaturile voastre ».

WONCA (World Organization of Family Doctors) este organismul profesional internaţional al medicilor de familie care a declarat, în 2010, cu ocazia Conferinţei Internaţionale de la Cancun, ziua de 19 mai ca fiind Ziua Internaţională a Medicului de Familie. Decizia adoptării unei astfel de zile a fost considerată o oportunitate pentru crearea unei relaţii de solidaritate globală între medicii de familie şi pentru promovarea medicinei de familie ca specialitate. În plus, chiar dacă în numeroase ţări guvernele conştientizează valoarea medicinei de familie, în altele este încă nevoie de mult efort pentru a convinge autorităţile să acorde medicinei de familie importanţa necesară. 

Michael Kidd a adăugat: « Ca medici de familie, muncim din greu. Ştiu că mulţi dintre voi lucrează în condiţii extrem de dificile, că resursele de care aveţi nevoie pentru a vă face meseria nu sunt de multe ori disponibile, că numărul de ore lucrate şi cererile în acest interval de timp pot fi foarte multe si, mai ales, că rezistenţa voastră este testată în mod regulat. Mai mult decât atât, stiu că mulţi dintre voi se simt adesea neapreciaţi şi nu aud prea des cuvântul “Mulţumesc!”. Acesta este motivul pentru care WONCA a declarat 19 Mai Ziua Internaţională a Medicului de Familie, care a avut loc în fiecare an, pentru a recunoaşte activitatea important pe care voi toţi o întreprindeţi ».

Dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a apreciat mesajul preşedintelui WONCA: « În numele medicilor de familie din România, îi mulţumesc domnului preşedinte Michael Kidd pentru mesajul de apreciere trasmis. Mă bucur că vede ca fiind foarte importantă munca noastră, a celor peste 500.000 de medici de familie, din toate regiunile lumii care au, in total, peste 2 miliarde de consultatii in fiecare an. Suntem o familie mare, care contribuim cu toate eforturile pentru a avea o societate cu o bună stare de sănătate. »

Într-un mesaj intitulat “De ce iubesc medicina de familie”, adresat medicilor de familie din România şi nu numai, Rodica Tănăsescu spune: « Medicina de familie îmi dă împlinire. După atâţia ani, încă mă duc cu plăcere la cabinet, înca mă bucur când îmi văd pacienţii zâmbind, înca sufăr cu suferinţa lor, înca sper cu ei şi lupt pentru ei. Medicina de familie valorizează ce e mai bun în mine: empatie, tenacitate, dorinţa de a cunoaşte, încăpăţânarea de a merge înainte, capacitatea de a dărui, puterea de a ierta, energia de a putea, orgoliul constructiv de apartenenţă la breaslă. Ca specialitate între atâtea specialităţi ale stiinţei medicale, medicina de familie are  o nuanţă mai empatică, mai apropiată pacientului,  mai apropiată de realitatea sufletului şi de speranţa oamenilor. Ce înseamnă medicina de familie? Provocare şi dezamagire, noutate şi istorie, recunoaştere şi ignorare, ştiinţă şi compasiune, artă şi medicină bazată pe dovezi, toate la un loc şi încă atâtea altele. Medicina de familie este atotcuprinzatoare, un caracter interdisciplinar aparte, dar este în acelaşi timp un dar specific pentru fiecare pacient în parte. Meseria mea este o permanentă provocare, o permanentă întrecere cu timpul, cu suferinţa sau cu boala. Într-o zi obişnuită de cabinet, mă bucur cu o viitoare mamică, alin un pacient incurabil, dojenesc un pacient care îşi distruge şansa sănătăţii, laud un altul pentru progresele făcute, încurajez şi explic altuia care sunt paşii de făcut, încerc şi de multe ori reuşesc să aduc sănătate celorlalţi. Ce altă meserie poate oferi atât de mult unui profesionist? Fără glorie, fără blitzuri strălucitoare, fără bisturiu sau transplant, medicina de familie aduce, anonim şi discret, bucuria firească a sănătăţii. Medicina de familie este un brand. Un brand generos, pe care fiecare dintre noi, medicii de familie ai lumii îl construim cu drag de meserie şi de breasla, zi de zi. La mulţi ani, dragi colegi din toată lumea!”

Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, afirmă că a avut în carieră multe şanse şi neşanse, dar de fiecare dată ar lua de la capăt fără nici cea mai mică ezitare cariera de medic de familie. „A face meseria asta fără a o iubi e curată sinucidere sufletească! Iubesc medicina de familie pentru că m-a obligat să fiu analitică şi sintetică în acelaşi timp, m-a forţat să îmi schimb modul de gândire, m-a stimulat să învăţ în permanenţă şi mi-a dat aripi să visez. Mi-a dat sute de prieteni, m-a făcut să văd oameni frumoşi şi buni, recunoscători şi dedicaţi. Mi-a dat puterea să mă gândesc cu luciditate şi cu o nostalgie constructivă la oamenii care nu mai sunt şi care mi-au marcat traseul, trecând prin cabinetul meu. Mi-a arătat suferinţe şi tristeţi, sărăcie şi demnitate, disperare şi pustiire, cinste şi curăţenie. M-a învăţat să respect oamenii şii să învăţ de la ei. M-a invăţat să mă joc cu copiii şi să aprofundez meseria de mamă. Am învăţat că respectul se câştigă cu multă muncă şi cu profesionalism şi că oricâte restricţii ai în cale, aşezate acolo de oameni care deşi nu înţeleg nimic din asta, se străduiesc să pună bariere, supravieţuieşti şi rămâi cu fruntea sus, dacă îţi menţii convingerile. De ziua medicilor de familie de pretutindeni, le doresc celor care abia acum păşesc pe acest drum să se avânte fără teamă în această specialitate. Sunt gata să le arăt cele mai frumoase secrete şi cele mai mărunte cuvinte mari pe care un medic de familie le poate primi de la pacienţii lui”, spune dr. Sandra Adalgiza Alexiu.

Fostul şef al CNAS Cristian Buşoi: „ Medicina de familie reprezintă coloana vertebrală a sistemului de sănătate din România. Medicii de familie sunt cei care ştiu totul despre pacient. Sunt partenerii pacieţilor. Bolnavii ştiu că se pot baza pe ei oricând, pentru sfaturi şi ajutor medical. Tocmai pentru că medicii de familie sunt cei care vin cel mai des în contact cu pacienţii, trebuie susţinuti şi stimulaţi. Trebuie să aibă dotarile şi confortul financiar necesare pentru a rezolva toate probleme de sănătate care sunt în competenţa lor. Sistemul spitalicesc se va degreva astfel de acele cazuri care nu necesită cu adevărat internare. Le urez cu multă sinceritate “La Mulţi Ani!” Îi respect pentru că sunt dedicaţi meseriei, organizaţi şi implicaţi în reformarea sistemului de sănătate din România”.

Despre medicul de familie poate să vorbească oricine pentru că este persoana din sistemul medical cea mai apropiată de fiecare.

Cântăreaţa Elena Gheorghe: „Eu ştiu de la tatăl meu preot că, pe lângă atenţia pe care o acordăm trupului, la fel de importantă este şi cea pe care o acordăm sufletului. Mi se pare foarte frumos că medicul de familie le poate face pe amândouă. Pe lânga reţetele pe care le scrie, pe lânga sfaturile medicale pe care ni le dă, medicul de familie este omul care ne ascultă, ne încurajează, are mereu „pastile” şi pentru sufletul nostru. Îi respect pentru că au grijă de mine şi de familia mea şi le multumesc pentru asta”.

Roxana Ciuhulescu: „Nu vi se pare interesant să poţi spune ca ai „un medic al tău”? Cu toţii vorbim despre “casa mea”, “maşina mea”, “profesia mea”. Dar ar trebui să vorbim mai des şi despre “medicul meu”. Pentru că fiecare avem unul al nostru, care are grijă de noi,  care ştie de ce avem nevoie şi unde să ne îndrume. Eu am tot respectul pentru oamenii aceştia care sunt foarte bine pregătiţi profesional, stăpânind informaţii din toate domeniile medicinei. Şi nu în ultimul rând, care sunt mereu la datorie pentru noi, pentru că sunt “ai nostri”.”

Actriţa Dana Rogoz: “De când am copil, conştientizez şi mai mult cât e de important să ai un medic al tău, care să-ţi acorde atenţie, care să te asculte şi care să-ţi urmărească cu interes starea de sănătate. Ştiu că medicul pediatru al băiatului meu va fi înlocuit mai târziu de medicul său de familie şi asta îmi dă un sentiment de siguranţă. Mă bucur că există aceşti medici cărora te poţi adresa oricând cu încredere. De Ziua Internaţională a Medicului de Familie vreau să-i felicit pentru tot ce fac pentru pacienţii lor şi să le mulţumesc în numele familiei mele”.

Jojo: „Şi pentru mine, aşa cum pentru toţi dintre noi, familia reprezintă totul. Iar sănătatea membrilor familiei mele mi se pare cea mai importantă. Sunt mereu atentă la fiul meu Achim, vorbesc des cu mama despre cum se simte şi nu uit s-o întreb şi despre alte rude ale noastre. Iar cel mai mult mă bucur când mama îmi spune că merge la medicul de familie.  Am un sentiment de siguranţă, mă simt bine să ştiu că există cineva care o îndrumă cu profesionalism. Prin atenţia pe care o acordă mamei mele, mă simt protejată şi eu. Am tot respectul pentru aceşti medici, suntem cu toţii o mare familie, în care ei ne sunt „părinţii” iar noi, pacienţii, „copiii” cărora li
se acordă atenţie şi protecţie.”

Lucian Mîndruţă: “Sunt însurat cu un doctor, însă am un medic de familie. Nu pentru că soţia mea e foarte ocupată, ci pentru că înţeleg să respect regulile şi să preţuiesc compeţentele oamenilor. Medicul de familie este, după mine, coloana vertebrală a sistemului sanitar: el primeşte, triază, rezolvă sau direcţioneaza cazurile spre specialişti. Fără el, am fi ca fără pâine. Fără el, spitalele s-ar bloca şi specialiştii n-ar mai putea să-i ajute pe cei care au cu adevărat nevoie de intervenţii complicate. Pentru mine, medicul de familie e omul la care mă duc cu încredere cu copii. Merită mai mult respect şi mai multa ascultare!”

În România, cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie, a fost organizată, luni, 19 mai, o conferinţă de presă din seria "Mediafax Talks – Health Conferences", la Crystal Ballroom, la care au fost prezenţi medici de familie, oficiali ai Ministerului Sănătăţii şi decidenţi din instituţii publice din domeniul sanitar, precum şi specialişti din domenii de interes pentru medicii de familie.

Marţi, 20 mai, va avea loc conferinţă specializată, dedicată medicilor de familie şi practicienilor din domeniul sanitar, unde aceştia vor putea afla noutăţi, vor primi sfaturi şi se vor instrui efectiv pentru a asigura cele mai bune servicii medicale.

Conferinţa este structurată pe două paneluri, cei interesaţi având posibilitatea să se înscrie la adresa: http://www.mediafaxtalks.ro/ziua-internationala-a-medicului-de-familie/inregistrare-participanti-27-2034.

Evenimentul este organizat de Agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicină a Familiei şi beneficiază de sprijinul Pfizer şi Catena.

Mai multe detalii despre agenda evenimentului la adresa: http://www.mediafaxtalks.ro/category/ziua-internationala-a-medicului-de-familie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici