Bănicioiu: Manifestările discriminatorii în sport sunt izolate, însă trebuie investigate atent

Ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, consideră ca fiind izolate manifestările discriminatorii la adresa minorităţii maghiare în cadrul competiţiilor sportive, semnalate de deputatul UDMR Marko Atilla, dar acestea trebuie investigate atent de instituţiile competente.

170 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: Manifestările discriminatorii în sport sunt izolate, însă trebuie investigate atent

Nicolae Bănicioiu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Ca urmare a scrisorii prezentate în mod public de către domnul deputat UDMR Marko Attila şi adresată mie, referitoare la manifestări discriminatorii desfăşurate în timpul competiţiilor sportive din ultima perioadă, vreau să vă transmit că Ministerul Tineretului şi Sportului condamnă în mod ferm orice fel de manifestare care ar putea leza integritatea fizică şi morală, atât a sportivilor cât şi a suporterilor, indiferent de naţionalitatea acestora", se arată într-o scrisoare deschisă, adresată de minstru ca răspuns la solicitarea UDMR şi remisă agenţiei MEDIAFAX.

Nicolae Bănicioiu a afirmat că instituţia pe care o conduce se implică activ în combaterea violenţei în sport. "Am ferma convingere că evenimentele semnalate de domnul Attila sunt incidente izolate şi ele nu reprezintă un fenomen răspândit pe arenele sportive din ţara noastră. Cu toate acestea, orice manifestare de discriminare şi violenţă în sport trebuie să fie de îndată şi atent investigată de instituţiile competente. În sport nu trebuie să existe decât competiţia ghidată după principiul de fair-play. În final, vreau să vă asigur că Ministerul Tineretului şi Sportului se implică activ în combaterea oricărui de tip de violenţă întâlnit în activităţile sportive", a completat Bănicioiu.

Deputatul UDMR Marko Attila i-a cerut, joi, lui Nicolae Bănicioiu să ia "o atitudine fermă" în legătură cu cazurile de "abuz şi instigare la ură care au avut loc în lumea sportului", pentru a preveni incidentele.

Serviciul de asistenţă juridică pentru minorităţi "Mikó Imre" din cadrul UDMR Covasna şi deputatul Marko Attila au adresat, joi, o scrisoare ministrului Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, pentru a-l informa asupra unor cazuri de "abuz şi instigare la ură" care au avut loc, în ultima perioadă, în sport.

Deputatul UDMR de Sfântu Gheorghe Marko Attila a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în scrisoare apar mai multe exemple, precum "inscripţia adresată în mod evident împotriva minorităţilor" care a apărut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României şi cea a Olandei, incendierea unui drapel la partida CFR Cluj-Rapid Bucureşti din data de 18 martie, "abuzul" organizatorilor împotriva unui suporter din Sfântu Gheorghe la semifinala Cupei României la baschet feminin CSU Alba Iulia-ACS Sepsi SIC, intervenţia "nejustificată" a forţelor de ordine într-unul din meciurile finalei naţionale de hochei pe gheaţă HSC Csikszereda-Corona Fenestela Braşov etc.

Marko Attila susţine că ajunge încet la concluzia că aceste evenimente "nu mai sunt cazuri izolate, ci tind să devină un fenomen" împotriva căruia trebuie acţionat cu fermitate.

"Eu, ca unul dintre reprezentanţii aleşi ai comunităţii maghiare din România, consider că manifestările naţionaliste care au luat amploare în domeniul sportului trebuie oprite. Nici sportul, dar nici viaţa publică în general nu poate deveni scena urii şi intoleranţei, a instigării şi a atitudinilor nesportive", arată Marko.

Acesta a adăugat că apreciază gesturile celor care şi-au exprimat regretul faţă de "aceste instigări", dar consideră că este nevoie de acţiuni mai hotărâte, mai ales pentrua preveni incidentele.

Deputatul îi cere ministrului Tineretului şi Sportului să analizeze cazurile menţionate şi să ia o atitudine fermă atât prin intermediul federaţiilor sportive, cât şi prin autoritatea pe care o are ca ministru pentru "a reveni la normalitate".

De altfel, UDMR anunţase că va intenta plângere penală împotriva suporterilor echipei Rapid care, la un meci de fotbal cu CFR 1907 Cluj, au dat foc steagului Ungariei.

Pe plan sportiv, echipa Rapid Bucureşti a fost sancţionată de Comisia de Disciplină a LPF cu disputarea unui meci fără spectatori şi cu o penalitate de 30.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici