Campioana olimpică Maria Olaru a scris o carte: Există cauze pentru eşecurile gimnastelor române?

Campioana olimpică la gimnastică Maria Olaru lansează volumul de memorii "Preţul aurului. Sinceritate incomodă", cu o prefaţă de Cătălin Tolontan, la Editura Vremea, pe 4 iunie, ora 13.30, la Bookfest, Pavilion C1, Cafeneaua literară Origo.

2921 afișări
Imaginea articolului Campioana olimpică Maria Olaru a scris o carte: Există cauze pentru eşecurile gimnastelor române?

Campioana olimpică Maria Olaru a scris o carte: Există cauze pentru eşecurile gimnastelor române?

În acest volum de memorii, campioana olimpică la gimnastică artistică, Maria Olaru îşi povesteşte cu sinceritate şi onestitate viaţa, cu accent pe perioada în care a făcut parte din lotul olimpic de gimnastică. Deşi nu aceasta a fost intenţia autoarei, volumul vine ca un răspuns la întrebările privind cauzele eşecurilor gimnastelor române din ultimul timp.

Cătălin Tolontan scrie în prefaţa volumului:

„Un copil povesteşte scandalurile din casă, gelozia, bătăile, sinuciderea tatălui în care este implicată o jucărie, episoadele de beţie ale mamei şi vorbeşte despre iubirea lor, după care a tânjit şi pe care, deseori, a simţit-o. Un copil ajunge în sala de gimnastică şi ridică ochii către norocosul şir de antrenori admirând-o şi bătând-o. O relaţie tandră şi nepermisă. Bătaie, cafteală, atingere, „mângâiere”, pedeapsă, altoială, urecheală, câte sinonime avem noi, românii, şi tot atâtea generaţii de fete şi băieţi care au suportat o educaţie cu palma. Un copil povesteşte, în numele nostru, cum ne am furat o acasă, la şcoală, în ateliere, la rude şi în internate. Un copil a trăit toate aceste lucruri. Un copil a ajuns, mai apoi, campioană mondială absolută şi campioană olimpică. […] E despre un copil care are puterea să vină şi să şi apere antrenorii, scriind că Bellu şi Bitang n-au avut nici o vină în cazul dopajului Andreei Răducan de la Sydney. Dar cartea aduce ceva şi în acest misterios episod. E despre un copil care şi-a iubit părinţii, antrenorii, supraveghetorii şi pe toţi cei de la care n-a pretins nimic. Şi pe care nici azi nu-i acuză. Nimic din ce scrie Olaru nu coboară. Cartea e necesară şi insuportabilă. E cartea unui om care nu se victimizează. Îşi cunoaşte valoarea, îşi aminteşte efortul.”.

Maria Olaru scrie:

„Dragă cititorule, îţi propun să facem cunoştinţă. Eu sunt Maria. Maria Olaru, gimnasta… Dar dacă vrei să mă cunoşti mai bine pe mine, Maria, sportivul şi omul deopotrivă, trebuie să ai răbdare. Viaţa mea nu se poate povesti în 34 de rânduri, atâtea câţi ani am. Asta pentru că în aceşti 34 de ani mi s-au întâmplat atâtea lucruri cât într-o viaţă de om. Aşadar, îţi voi spune povestea mea…
Cum am ajuns să fac gimnastică? A fost o pură întâmplare… Ba nu! Pentru că, aşa cum am aflat de la un înţelept, nimic important, pe lumea asta, nu e întâmplător…Sportul m-a format şi m-a pregătit pentru viaţă, contribuind mult la integrarea mea în societate, conferindu-mi în acest sens calităţi indispensabile. Ca fostă sportivă de înaltă performanţă sunt obişnuită cu disciplina, programul riguros, călită psihic în numeroasele antrenamente şi competiţii, cunoscând deopotrivă gustul dulce al victoriei şi pe cel amar al înfrângerii. Sportul m-a consacrat şi tot ceea ce sunt astăzi, datorez sportului. Asta sunt, asta este povestea mea.”

Maria Olaru s-a născut la 4 iunie 1982, la Fălticeni şi la numai 7 ani a început pregătirea la CSS „Cetate” Deva, la 500 km de casă.

În 1998 a devenit campioană europeană cu echipa şi a obţinut locul II la sărituri (Sankt Petersburg); în acelaşi an s-a clasat a doua la individual compus la Goodwill Games (New York).

În 1999, la Tianjin, a obţinut titlul de campioană mondială absolută la individual compus, locul I cu echipa şi locul III la sărituri.

În 2000, la Olimpiada de la Sydney, a obţinut medalia de aur cu echipa şi de bronz la individual compus.

După încheierea carierei sportive, Maria Olaru a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi masteratul de Management în Sport (Facultatea de Ştiinţe Economice), ambele în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, şi a urmat numeroase cursuri de perfecţionare.

Antrenor şi arbitru de gimnastică artistică, cadru universitar timp de 10 ani la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea de Vest, prezentator de ştiri sportive la Pro TV Timişoara şi TVR Timişoara, comentator sportiv la TVR, corespondent la Gazeta Sporturilor şi ProSport.

A antrenat la Bart Conner Academy în Norman, Oklahoma, USA şi Klagenfurt, Austria, profesor de gimnastică artistică în Programul de Promovare a Sportului în Malaesia, la Penang.
Membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a fost directorul Academiei Olimpice Române, Filiala Timiş. A participat la campanii de promovare a sportului. A fost invitată la Academia Olimpică Internaţională ca studentă (2005), campioană olimpică (2009) şi director de filială (2014).

A fost decorată cu medaliile „Serviciu Credincios” în Grad de Comandor (1999) şi Ordinul „Meritul Sportiv”, clasa I (2008).

Lansarea va avea loc sâmbătă, 4 iunie, ora 13.30, în cadrul Târgului de Carte Bookfest, la Romexpo, Pavilion C1, Cafeneaua literară Origo.

Invitaţi: Maria Olaru, Monica Tatoiu, Alin Petrache, Cristian Ţopescu, Cătălin Tolontan, Vasile Arhire, Bogdan Burileanu, Silvia Colfescu

Volumul va fi disponibil la standul editurii Vremea, Pavilion C1, stand A06, Romexpo.

Cartea poate fi comandată online (livrări începând cu 1 iunie): http://edituravremea.ro/pre--ul-aurului.-sinceritate-incomod--.-memoriile-unei-campioane-olimpice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici