Festivitatea de deschidere a FOTE - Ponta a dat oficial startul celei de a unsprezecea ediţii a Festivalului Olimpic al Tineretului European

Festivitatea de deschidere a Festivalului Olimpic al Tineretului European a început, duminică seară, cu intonarea imnului naţional şi cu parada delegaţiilor ţărilor participante, la eveniment asistând fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

1451 afișări
Imaginea articolului Festivitatea de deschidere a FOTE - Ponta a dat oficial startul celei de a unsprezecea ediţii a Festivalului Olimpic al Tineretului European

Victor Ponta (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Ceremonia de deschidere a Festivalului Olimpic al Tineretului European are loc, duminică seară, pe arena Liceului cu Program Sportiv "Ion Ţiriac" din Braşov.

Evenimentul a început cu intonarea imnului naţional de către corul de copii Unison.

Preşedintele Comitetului de Organizare EYOWF 2013, George Scripcaru, primarul Braşovului, a deschis seria discursurilor oficialităţilor. De asemenea, s-au adresat publicului preşedintele Comitetului Olimpic European, Patrick Hickey, dar şi preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Jacques Rogge.

Ulterior, premierul Victor Ponta, prezent la festivitate, a declarat deschisă ediţia de iarnă a FOTE.

"Îmi revine deosebita onoare de a declara deschisă a unsprezecea ediţie a Festivalului Olimpic al Tineretului European", a spus Ponta atât în limba română cât şi în limba engleză.

La festivitatea de deschidere a FOTE participă fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, senatorul Petre Roman, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, precum şi Ion Ţiriac şi preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) şi, totodată, fondatorul Festivalului Olimpic al Tineretului European, Jacques Rogge.

Fostul ministru Elena Udrea a declarat, înainte de începerea ceremoniei, că organizarea acestui festival "demonstrează că s-au meritat trei ani de critici pe care i-a primit".

"Asta demonstrează că s-au meritat trei ani de critici pe care i-am primit şi important este ca la final să vedem cine a construit şi cine demolează", a spus Udrea.

Udrea a precizat că următorul ei obiectiv este să câştige şefia PDL.

Grecia, ţara unde s-au născut Jocurile Olimpice, a deschis parada celor 45 de ţări participante, iar sportivii au prezentat steagurile în ordine alfabetică.

România, în calitate de ţara gazdă a intrat ultima pe stadion, iar tricolorul a fost purtat de schiorul fondist Pripici Florin Daniel, multiplu medaliat la Campionatele Europene la U18.

Imediat după discursuri a fost arborat drapelul olimpic, timp în care s-a intona pentru prima dată în istoria României şi a Braşovului imnul olimpic.

Ulterior, a fost aprinsă Flacăra Olimpică, purtată dinspre curtea interioară a Primăriei către Arena Liceului cu Program Sportiv "Ion Ţiriac" de către patru sportivi: Sasu Iulia Maria, Dudu Nicolae, Vlad Ionescu şi Pâtea Sorin Iulian.

Flacăra Olimpică a fost aprinsă de campionul olimpic la sabie Mihai Covaliu.

În final, sportivii, arbitrii şi antrenorii, vor depune jurămantul pe scenă.

Seara se va încheia cu un program artistic, care va cuprinde două concerte, Inna şi Sensor, dar şi un joc de lasere şi lumini. 

Primăria a amplasat un ecran gigant de 24 de metri pătraţi în Piaţa Sfatului astfel încât turiştii şi braşovenii care nu pot intra pe arena Liceului Sportiv să poată vedea live festivitatea.

Pentru buna desfăşurare a evenimentului s-a luat decizia restricţionării circulaţiei rutiere în centrul Braşovului, între orele 17.30 - 23.00.

Festivalul Olimpic al Tineretului European, ajuns la cea de-a 11-a ediţie, se desfăşoară în Braşov, Râşnov, Predeal, Cheile Grădiştei - Fundata, în perioada 17 - 22 februarie. La cel mai mare eveniment sportiv pentru tineret organizat în România participă 900 de sportivi şi 600 de membri ai delegaţiilor, din 45 de ţări.

Se vor întrece 559 de băieţi şi 351 de fete astfel: 182 de concurenţi la schi alpin, 147 de concurenţi la biatlon, 162 de concurenţi la schi fond, 86 de concurenţi la săriturile cu schiurile, 91 de concurenţi la snowboarding, 50 de concurenţi la patinaj artistic, 62 de concurenţi la patinaj viteză şi 120 de concurenţi la hochei pe gheaţă.

Participanţii la FOTE sunt cazaţi la Poiana Braşov, în "satul olimpic" special amenajat, din care fac parte şase hoteluri.

Pe perioada desfăşurării competiţiei, toate cele şapte pârtii din Poiana Braşov (Bradul, Drumul Roşu, Kanzel, Lupului, Stadion, Sulinar şi Subteleferic) vor rămâne deschise. De asemenea, vor funcţiona toate instalaţiile de transport pe cablu. Vor exista însă restricţii pentru turişti în partea superioară a pârtiei Lupului, care va fi destinată antrenamentului sportivilor, şi în partea inferioară a pârtiei Subteleferic, unde se vor avea loc probele de schi alpin. 

Peste 1.000 de lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor asigura, zilnic, ordinea şi liniştea publică la Festivalul Olimpic al Tineretului European.

Primăria municipiului Braşov, împreună cu Comitetul de Organizare FOTE şi cu sprijinul Regiei Autonome de Transport (RAT) Braşov, anunţa că elevii şi studenţii braşoveni vor avea acces gratuit la competiţiile sportive desfăşurate în cadrul FOTE.

De asemenea, numărul de autobuze care circulă între Braşov şi Poiana Braşov va fi suplimentat pe durata desfăşurării Festivalului Olimpic al Tineretului European, iar în perioada 14 - 23 februarie, la cererea organizatorilor FOTE, Regia Autonomă de Transport (RAT) Braşov a înfiinţat o linie de transport special în staţiune pentru participanţii la competiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici