Video GALERIE FOTO Cum se naşte un CAMPION român: Opt ore de antrenament pe zi şi o antrenoare care a observat pasiunea

Rareş Ştefan Ion, în vârstă de 24 de ani, este cel mai valoros sportiv al Braşovului la tir sportiv cu pistol cu aer comprimat. El se antrenează opt ore pe zi, iar antrenoarea lui a întrezărit din prima secundă seriozitatea şi pasiunea. "Când urci pe podium, uiţi tot", spune sportivul.

1700 afișări

Rareş Ştefan Ion, de 24 de ani, a câştigat numeroase premii la aproape toate competiţiile la care a participat. De când s-a apucat serios de acest sport, când o simplă joacă de copil pasionat de pistoale s-a transformat într-o adevărată pasiune de sportiv, aproape că nu a fost competiţie la care să participe şi să nu se întoarcă acasă cu premii şi medalii.

Încă din copilărie părinţii l-au îndrumat spre sport. A început cu dansuri de societate, apoi a făcut karate, însă marea lui pasiune avea să o descopere dintr-o întâmplare, când avea 12-13 ani, iar un prieten i-a povestit că se duce la „tir“.

"Am ajuns să fac tir dintr-o întâmplare, printr-un vecin, prieten de-al meu. A fost întrebat de sora mea cum merge cu tirul, eu crezând că vorbeau despre maşini, iar el mi-a explicat că nu e vorba de maşini, ci de arme. Bineînţeles, eu, fiind băiat, mă pasiona ideea de a trage cu arma şi aşa am ajuns în poligon. La început mi se părea totul foarte uşor, după cum vedeam prin filme sau desene animate. Însă când am ajuns la antrenamentul cu pistol cu aer comprimat, unde am luat şi contact cu arma, mi-am dat seama că nu este chiar aşa de simplu“, povesteşte Rareş.

De atunci şi-a dat seama că acesta e drumul pe care vrea să meargă, iar în 2008, când a ajuns sub îndrumarea antrenoarei Cristina Bălan, s-a născut adevărata lui poveste de sportiv. În ianuarie 2008 a început antrenamentul în adevăratul sens al cuvântului, iar după doar un an a urcat pe prima treaptă a celor mai importante concursuri internaţionale de juniori şi a deveni multimplu campion naţional.

În 2013 a trecut la categoria „grea“, a seniorilor, unde şi-a păstrat titlul de multiplu campion naţional şi a câştigat diverse premii la competiţii internaţionale. În prezent se antrenează pentru cel mai mare vis: Jocurile olimpice de la Tokio din 2020.

Antrenoarea lui, Cristina Bălan, a văzut de la început în el un campion pentru că făcea totul cu multă seriozitate şi pasiune.

"Mi-a plăcut tare mult de el de la început, fiindcă se vedea că este foarte preocupat de ceea ce trebuie să facă, era foarte atent, consecvent în antrenament de la bun început. Tot ceea ce l-am sfătuit să facă, inclusiv lucrul suplimentar de acasă, a făcut şi s-a văzut în scurt timp că a ridicat ştacheta foarte mult. Chiar după un an de antrenament, în 2009, a intrat în lotul naţional la juniori cu şanse cotă la jocurile olimpice de tineret, care s-au ţinut în 2010 la Singapore“, a spus antrenoarea.

Proba de pistol cu glonţ, doar pe simulator

Pe lângă proba de pistol cu aer comprimat, Rareş se antrenează şi la proba de pistol cu glonţ, însă doar pe simulator, fapt care nu l-a împiedicat să câştige competiţii de profil. Spune că îi plac amble probe la fel de mult, pentru că ambele sunt „de precizie“.

"Sunt asemănătoare, doar că au anumite particularităţi, ca de exemplu, distanţa. Aici, la proba cu pistolul cu aer comprimat sunt 10 metri distanţă, iar la proba de glonţ sunt 50 de metri până la ţintă. Aici mergem cu aer comprimat şi alice de 4,5 mm, iar la glonţ tragem cu cartuş de 5,6 mm. Sunt două arme diferite, două probe diferite“, afirmă Rareş.

Ca planuri de viitor, Rareş îşi doreşte să participe anul acesta la Cupa Mondială de la Munchen (Germania) şi la Campioantele Europene de glonţ din Baku (Azerbaijan), iar anul viitor, în august, la Campioantul Mondial şi Europenele la tir sportiv de aer comprimat. Tot în august anul viitor vor începe calificările pentru Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokio. Anul trecut a fost la doar un punct distanţă să se califice la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro (Brazilia) şi speră că de data aceasta îşi va lua revanşa.

"Ratând calificarea la doar un punct la Jocurile Olimpice de la Rio 2016, nu mă face decât să mă ambiţionez. Acest lucru îmi certifică faptul că mă îndrept într-o direcţie bună şi că îmi pot îndeplini visul de a participa la Jocurile Olimpice şi, de ce nu, să mă întorc victorios acasă. Sunt luptător şi nu renunţ aşa, cu una cu două!“, mai spune Rareş

Antrenoarea lui adaugă: "Aş evidenţia că în 2010, după ce a luat locul cotă pentru Jocurile Olimpice de Tineret, Rareş a obţinut locul 4 la Campionatul mondial de aer comprimat de juniori, la doar un punct de podium, de bronz. S-a întâmplat, din păcate, să fim de multe ori doar la un punct de o finală. Acesta este sportul şi nu ai ce face, mergi mai departe. Din 2011 a participat prima dată la un campionat european de glonţ, ţinând cont că nu avem poligon unde să ne pregătim şi am mai făcut doar câteva stagii de pregătire. Noi am mers cu pregătirea pe simulator, fără cartuş pe ţeavă, şi atât, iar în 2011, cât şi în 2012 a fost finalist european la proba de glonţ, locul 6 şi locul 8. Am mai avut locul 5 la campionatele europene de aer comprimat, a mai fost şi la bătălie de intrare în finală, la baraj, cu doi ruşi... Deci a fost mereu foarte aproape de a intra în finală“.

Antrenoarea tânărului campion afirmă că trecerea de la juniori la seniori e puţin mai dificilă, în care Rareş încearcă "să capete o stabilitate financiară astfel încât să poată să îşi vadă de tir ca o preocupare principală“.

"Până acum a fost susţinut de club pentru participările la competiţii naţionale şi internaţionale, inclusiv cele de pregătire, care au fost susţinute integral de CSU Braşov, dar e mai greu pe partea de angajare. E greu să ai statut de sportiv profesionist angajat, cum era înainte de ‘89. Acum e foarte greu din punctul acesta de vedere“, precizează antrenoarea.

Însă cum orice sport de performanţă este costisitor, pornind de la echipament până la participări la competiţii, sportivul braşovean speră să găsească şi sponsori care să îi susţină performanţa şi care să menţină Braşovul şi România pe harta tirului sportiv.

 

 

Opt ore de antrenament pe zi

Rareş spune că orice sport de performanţă presupune multă muncă şi dăruire, el antrenându-se opt ore pe zi.

"Eu mă antrenez opt ore pe zi, incluzând antrenamentul tehnic de tras cu arma, pregătirea fizică unde sunt câteva exerciţii la sală specifice pentru stabilitatea cât mai mare a braţului, pregătirea psihologică, înot, alergare, kinetoterapie pentru mobilitate şi elasticitate... Orice sport de înaltă performanţă lasă urme. La tir, prima urmă pe care o lasă este asupra coloanei vertebrale, unde apare scolioza, şi atunci trebuie să lucrezi suplimentar“, adaugă sportivul.

Deşi îşi dă seama că a pierdut unele momente din copilărie şi s-a maturizat mai rapid ca alţi copii, nu regretă alegerea pe care a făcut-o, pentru că „în momentul acela când urci pe podium cam uiţi tot. Şi atunci nu poţi spune că ai făcut un compromis, pentru că a fost alegerea ta“.

"Ai o mulţumire când reuşeşti să te autodepăşeşti. Sportul individual trebuie privit ca o luptă cu tine însuţi, pentru că o singură fracţiune de secundă te poate influenţa vertiginos, fiind vorba de un sport al minţii şi al concentrării. Nu poţi pune pariuri pe acest sport. Oricum, în momentul când ajungi în top 10 sau 15, oricare dintre concurenţi ar putea să câştige. Contează cine are mai multă încredere în el“, a adăugat sportivul braşovean.

Rareş Ştefan Ion a absolvit Liceul "Nicolae Titulescu“ din Braşov, apoi Facultatea de Educaţie fizică şi Sporturi Montane din Braşov, la specializarea nataţie, pentru că nu există catedră de tir în cadrul Universităţii „Transilvania“ Braşov.

În prezent, urmează specializarea de antrenor tir sportiv la Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor din Bucureşti, anul acesta în iunie urmând să îşi dea licenţa.

În 2014 a fost desemnat cel mai bun sportiv al anului în judeţul Braşov de către Consiliul Judeţean Braşov, după ce a ocupat primul loc la concursul "Meyton Cup Tirol", în Austria, la pistol aer comprimat individual, şi a fost dublu vicecampion mondial universitar în 2014.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici