Ivan Patzaichin, la lansarea programului românesc, la Olimpiada Culturală de la Londra

Ivan Patzaichin va participa, ca invitat de onoare, la lansarea programului de evenimente româneşti, pregătite pentru Olimpiada Culturală de la Londra, sportivul urmând să expună cu această ocazie o versiune a celebrei canoe cu care a dominat competiţiile internaţionale.

191 afișări
Imaginea articolului Ivan Patzaichin, la lansarea programului românesc, la Olimpiada Culturală de la Londra

Ivan Patzaichin (Imagine: Andreea Balaurea)

Programul evenimentelor româneşti din cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra va fi lansat marţi, de la ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român (ICR) din Belgrave Square, informează un comunicat al institutului.

Olimpiada Culturală este un program amplu, multicultural, derulat între 21 iunie şi 9 septembrie, cu ocazia desfăşurării Jocurilor Olimpice de Vară în capitala britanică.

Cu această ocazie va fi vernisată expoziţia "ROlimpienii", aflată sub patronajul ambasadorului României în Marea Britanie Ion Jinga. Expoziţia îşi propune să le reamintească londonezilor cele mai importante triumfuri sportive şi culturale ale românilor.

Invitatul de onoare al evenimentului este sportivul Ivan Patzaichin. Multiplul campion olimpic va aduce la Londra şi o versiune a celebrei canoe cu care a dominat competiţiile internaţionale timp de zeci de ani. Aceasta va rămâne la Londra pe întreaga durată a sezonului olimpic.

Cu un total de 17 evenimente, ICR este unul dintre cele mai active institute culturale străine din capitala Regatului Unit. Prezentarea proiectelor româneşti în cadrul Olimpiadei Culturale va fi făcută de Dorian Branea, directorul ICR Londra. Programul românesc a fost realizat de ICR în parteneriat cu importante instituţii britanice - Southbank Centre, British Library, Opera Holland Park, Teatrul Regal Stratford East, Kings Place - şi integrat marilor evenimente culturale londoneze - London Festival, Big Dance Festival, London International Theatre Festival, Poetry Parnassus, Wide Open School, London Festival of Architecture, River of Music, Thames Festival.

Actorii Ion Caramitru şi Michael Pennington recită sonete de Shakespeare într-un spectacol dedicat liricii poetului, iar olimpica Laura Badea citeşte din Nichita Stănescu, Gellu Naum şi Ştefan Augustin Doinaş, alături de vedete ale sportului britanic şi american, la Kings Place. Printre artiştii români prezenţi la Londra se numără şi Dan şi Lia Perjovschi, Anamaria Marinca, Radu Muntean, Doina Ioanid şi alţii.

Pentru prima dată, o sculptură a unui artist român va deveni parte integrantă a arhitecturii Londrei. "Alergător pe muchie/ Edgerunner", de Paul Neagu, va fi amplasată în Owens Field Park din selectul cartier Islington şi inaugurată pe 27 iulie printr-o ceremonie specială. De asemenea, în cunoscute parcuri din estul oraşului vor fi inaugurate diverse opere de artă contemporană şi instalaţii interactive.

O parte a proiectelor produse şi curatoriate de ICR în cadrul Olimpiadei Culturale au fost selectate în urma unui concurs iniţiat în luna aprilie a anului 2011.

Mai multe detalii despre programul românesc din cadrul Olimpiadei Culturale se regăsesc pe site-ul institutului, la www.icr-london.co.uk.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici