Laboratorul Agenţiei Naţionale Anti-Doping, suspendat pentru şase luni

Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) anunţă suspendarea acreditării laboratorului din Bucureşti pentru o perioadă de şase luni, se precizează într-un comunicat postat pe site-ul oficial al instituţiei.

389 afișări
Imaginea articolului Laboratorul Agenţiei Naţionale Anti-Doping, suspendat pentru şase luni

Laboratorul Agenţiei Naţionale Anti-Doping a fost suspendat pentru 6 luni

Această suspendare a fost impusă datorită unui număr de neconformităţi faţă de Standardul Internaţional pentru Laboratoare (ISL), care, la 29 noiembrie 2017, a determinat suspendarea provizorie a laboratorului. De la acea dată, procedurile disciplinare au fost efectuate de un comitet disciplinar independent, însărcinat să formuleze o recomandare preşedintelui Comitetului executiv al WADA cu privire la statutul acreditării laboratorului.

Suspendarea interzice laboratorului din Bucureşti să efectueze orice activităţi anti-doping, inclusiv toate analizele de urină şi probe de sânge.

În timpul perioadei de suspendare, eşantioanele care nu au fost încă analizate de laboratorul din Bucureşti, eşantioanele supuse în prezent unei proceduri de confirmare şi orice eşantioane pentru care se solicită o procedură de confirmare (A şi / sau B) trebuie să fie transportate în mod sigur la un laborator acreditat WADA. Acest lucru este necesar pentru a asigura o analiză continuă a probelor de înaltă calitate, care, de asemenea, ajută la menţinerea încrederii sportivilor în acest proces şi la un sistem mai larg antidoping, se precizează în comunicatul de presă

În conformitate cu articolul 13.7 din Codul mondial anti-doping, şefii laboratorului din Bucureşti pot să atace această decizie la Curtea de Arbitraj pentru Sport în termen de 21 de zile de la primirea notificării.

Dacă reprezentanţii WADA vor considera că laboratorul din Bucureşti satisface comitetul disciplinar în îndeplinirea cerinţelor obligatorii, aceştia pot solicita reintegrarea înainte de expirarea perioadei de suspendare de şase luni. Cu toate acestea, în cazul în care laboratorul nu le va aborda până la sfârşitul perioadei de suspendare de şase luni, WADA poate prelungi suspendarea acreditării laboratorului pentru încă şase luni.

Potrivit ISL, WADA este responsabilă pentru acreditarea şi reacreditarea laboratoarelor anti-doping, asigurând astfel menţinerea celor mai înalte standarde. Acest proces de monitorizare este realizat în colaborare cu Organizaţia Internaţională pentru Standardizare, de către organisme naţionale independente de acreditare, care sunt membri cu drepturi depline ai Cooperării Internaţionale de Acreditare în Laboratoare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici