Mircea Sandu: Rainea a fost unul dintre cei mai reprezentativi oameni ai fotbalului românesc

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că fostul arbitru Nicolae Rainea a fost unul dintre cei mai reprezentativi oameni ai fotbalului românesc, apreciat de FIFA şi de UEFA.

109 afișări
Imaginea articolului Mircea Sandu: Rainea a fost unul dintre cei mai reprezentativi oameni ai fotbalului românesc

Mircea Sandu: Rainea a fost unul dintre cei mai reprezentativi oameni ai fotbalului românesc (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Din păcate oamenii buni dispar. A fost unul dintre cei mai reprezentativi oameni ai fotbalului românesc. A participat activ la dezvoltarea fotbalului atât în Bârlad, că era de acolo, în Galaţi, şi în România în general. Mai apoi a fost apreciat şi de FIFA şi de UEFA, participând la campionate europene şi mondiale, finală de cupă europeană. Din punctul meu de vedere a fost cel mai mare arbitru din România. Foarte mulţi se referă la câteva nume, la Andrei Rădulescu, George N. Gherghe, Rainea, Igna. Sunt câteva nume. Sunt oameni care au reprezentat exemple pentru generaţii de arbitri de după", a declarat fostul şef de la Casa Fotbalului.

Mircea Sandu l-a avut arbitru pe Rainea în perioada în care evolua ca jucător, spunând că acesta impunea respect fotbaliştilor: "L-am avut ca arbitru şi în perioada mea ca jucător. Era un tip care vorbea cu jucătorii, exact ceea ce se practică acum. Explica jucătorului de ce şi pentru ce. Nu aveai altceva de făcut decât să pui capul în pământ şi să pleci mai departe. Era apreciat, respectat".

Fostul arbitru FIFA Nicolae Rainea a decedat, miercuri, la vârsta de 81 de ani.

Născut pe 19 noiembrie 1933, la Brăila, Nicolae Rainea şi-a început cariera ca fotbalist, evoluând pentru Laminorul Brăila, Metalul Piatra Neamţ şi Constructorul Bârlad.

În 1959, a devenit arbitru, iar după trei ani a promovat în lotul divizionar. A debutat în Liga 1 în 1965, iar după două sezoane a primit ecusonul FIFA.

Cel mai titrat arbitru român a condus 400 de meciuri în prima ligă, a arbitrat 115 meciuri internaţionale, a participat la trei ediţii ale Cupei Mondiale.

Printre cele mai importante meciuri pe care le-a arbitrat s-au numărat finala Campioantului European din 1980, dintre RFG şi Belgia, scor 2-1, disputată la Roma, şi finala Cupei Campionilor Europeni, dintre Hamburg şi Juventus, scor 1-0, desfăşurată la Atena.

După ce s-a retras din arbitraj în 1984, a fost observator şi apoi preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Galaţi. De asemenea, Nicolae Rainea a fost membru şi preşedinte onorific al Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici