Prima victorie în ultimii 20 de ani - „Visul suprem" al celei mai slabe naţionale de fotbal din lume

  • Se împlinesc17 ani de când căpitanul echipei naţionale de fotbal masculin a statului San Marino, Matteo Vitaioli, a reprezentat pentru prima dată echipa naţională.
  • jucătorul cu cele mai multe prezenţe din istoria ţării.
  • Vitaioli încă nu a reuşit nicio victorie alături de reprezentativa ţării.
499 afișări
Imaginea articolului Prima victorie în ultimii 20 de ani - „Visul suprem" al celei mai slabe naţionale de fotbal din lume

Prima victorie în ultimii 20 de ani - „Visul suprem" al celei mai slabe naţionale de fotbal din lume

Au trecut două decenii şi 136 de meciuri, cu înfrângeri zdrobitoare şi cu câte un meci pierdut la limită, de când San Marino, a cincea cea mai mică ţară din lume, a înregistrat singura victorie din istoria echipei.

„Cea mai proastă amintire este meciul din deplasare în Olanda din 2011, care s-a încheiat cu 11-0", a declarat Vitaioli pentru BBC Sport. "Marcaseră deja opt sau nouă, cu mult timp rămas şi îmi amintesc că suporterii încurajau Olanda pentru a vedea mai multe goluri".

San Marino are o populaţie de doar 33.000 de locuitori şi se întinde pe o suprafaţă de doar 61 de kilometri pătraţi - aproximativ jumătate din suprafaţa oraşului Manchester.

Potrivit clasamentului FIFA, este cea mai slabe echipă naţională de fotbal din lume - o echipă care a pierdut 192 din cele 201 meciuri pe care le-a disputat.

Însă Vitaioli şi coechipierii săi au şansa de a scrie un nou capitol pentru ţara lor săptămâna aceasta, când Saint Kitts şi Nevis - naţiunea din Caraibe, situată cu 63 de locuri deasupra locului 210 din San Marino - le va vizita pentru două meciuri amicale.

„Ar însemna să fac parte din istoria echipei naţionale a ţării mele de origine, aşa că este obiectivul suprem", spune experimentatul Vitaioli, care va completa cele 91 de selecţii ale sale.

„Reprezintă o oportunitate de a lăsa un semn, ceva ce nu poate fi pierdut. Ar fi ceva care în 2050 şi dincolo de această dată ar fi ţinut minte pentru că au fost atât de puţine victorii".

Singura victorie a San Marino rămâne o victorie amicală cu 1-0 în faţa Liechtensteinului în aprilie 2004, când un gol al lui Andy Selva, cel mai bun marcator al naţiunii din toate timpurile, cu opt goluri, a pecetluit un moment care va rămâne în folclor.

San Marino a pus capăt unei aşteptări de doi ani pentru un gol în competiţie, egalând în octombrie împotriva semifinalistei Euro 2020, Danemarca, declanşând scene de bucurie pe teren.

Apoi au marcat în două meciuri consecutive pentru prima dată în 18 ani, într-o înfrângere cu 3-1 în faţa Kazahstanului şi au intrat în istorie patru zile mai târziu, marcând pentru prima dată într-un al treilea meci consecutiv, când Filippo Berardi a transformat un penalty în minutul 97, în înfrângerea cu 2-1 în faţa Finlandei.

În cele din urmă, San Marino nu a reuşit să îşi îmbunătăţească recordul general de doar un punct - o remiză fără goluri cu Estonia în 2014, care rămâne cea mai frumoasă amintire a lui Vitaioli cu echipa - din cele 86 de meciuri de calificare la Campionatul European pe care le-a disputat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
san marino,
vitaioli,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici