Sistemul loviturilor de departajare este inechitabil. Vezi ce soluţie oferă cercetătorii

Sistemul loviturilor de departajare în fotbal este inechitabil, deoarece oferă un avantaj psihologic formaţiei care execută prima, conform unui studiu efectuat de London School of Economics and Political Science (LSE) şi publicat joi.

21 afișări
Imaginea articolului Sistemul loviturilor de departajare este inechitabil. Vezi ce soluţie oferă cercetătorii

Sistemul loviturilor de departajare este inechitabil. Vezi ce soluţie oferă cercetătorii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorii studiului au analizat 2.820 de lovituri de departajare din marile meciuri naţionale şi internaţionale disputate în perioada 1970-2000, ajungând la concluzia că prima echipă care a executat a câştigat partida în 60 la sută din cazuri.

"Majoritatea canalelor TV intră în pauză publicitară pe durata tragerii la sorţi a echipei care execută prima lovitură de departajare. Cercetările noastre arată că exact acel moment poate fi decisiv după un meci încheiat la egalitate. Moneda care decide tragerea la sorţi oferă un avantaj de 20 la sută formaţiei desemnate să şuteze prima. Presiunea psihică legată de faptul că trebuie să execute mai târziu afectează clar performanţa celeilalte grupări", a explicat Ignacio Palacios-Huerta, unul dintre coautorii studiului publicat în American Economic Review.

Ignacio Palacios-Huerta şi celălalt coautor, Jose Apesteguia (profesor la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona), au menţionat faptul că au interogat 240 de jucători şi antrenori, profesionişti şi amatori, aproape toţi declarând că preferă să execute primii, pentru a creşte presiunea asupra adversarului.

În urma studiului, Palacios-Huerta, profesor la LSE, sugerează conducătorilor fotbalului mondial să renunţe la regulamentul actual şi să adopte pentru departajare un sistem tie-break inspirat din tenis, în care echipele să execute câte două lovituri consecutive: "Astfel, s-ar reduce considerabil avantajul psihologic indus în favoarea primului trăgător, iar cea de-a doua echipă nu se va mai afla mereu într-o cursă de recuperare. Nu va fi doar mai corect, ci şi mai interesant pentru privitorii neutri".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici