Afecţiunile neurologice afectează mai mulţi oameni decât se credea anterior

Un nou studiu publicat în revista The Lancet Neurology a identificat o creştere semnificativă a numărului de persoane afectate de afecţiuni neurologice la nivel global.

213 afișări
Imaginea articolului Afecţiunile neurologice afectează mai mulţi oameni decât se credea anterior

Afecţiunile neurologice afectează mai mulţi oameni decât se credea anterior

Analiza, care face parte din Studiul Global Burden of Disease (GBD) 2021, a constatat că 3,4 miliarde de persoane sufereau de o afecţiune a sistemului nervos în 2021, o creştere de 18% din 1990.

Creşterea este atribuită mai multor factori, inclusiv îmbătrânirea populaţiei, creşterea factorilor de risc metabolici şi de stil de viaţă, precum şi expunerea la factori de mediu. Factorii de risc modificabili, precum tensiunea arterială ridicată, glicemia crescută şi expunerea la plumb, contribuie semnificativ la povara neurologică.

Conform concluziilor studiului, accidentul vascular cerebral, encefalopatia neonatală, migrena, boala Alzheimer şi alte demenţe, neuropatia diabetică şi meningita sunt primele 10 cauze ale pierderii de sănătate neurologică.

Neuropatia diabetică este afecţiunea neurologică cu cea mai rapidă creştere.

80% din decesele şi pierderile de sănătate cauzate de afecţiuni neurologice au loc în ţările sărace.

Prevenirea este esenţială, deoarece multe afecţiuni neurologice nu au leac. Controlul factorilor de risc precum tensiunea arterială, glicemia şi expunerea la plumb poate reduce semnificativ povara bolii. De asemenea, investiţiile în cercetare sunt necesare pentru a dezvolta noi tratamente şi intervenţii preventive.

Autorii precizează că unele afecţiuni neurologice nu au fost incluse în studiu, iar estimările sunt limitate de cantitatea şi calitatea datelor disponibile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici