Cancerul la prostată, oprit de un plasture cu nitroglicerină

Un plasture ce eliberează treptat doze mici de nitroglicerină în organism poate încetini şi chiar stopa evoluţia cancerului la prostată, fără a produce acele efecte secundare severe ce apar în urma tratamentelor actuale, potrivit unui studiu publicat în revista Urology, preluat de sciencedaily.com.

671 afișări
Imaginea articolului Cancerul la prostată, oprit de un plasture cu nitroglicerină

Cancerul la prostată, oprit de un plasture cu nitroglicerină (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această descoperire este rezultatul primului test pe plan mondial, coordonat de Robert Siemens, profesor la Universitatea Queen's din Marea Britanie, în care a fost folosită nitroglicerina în tratarea cancerului la prostată. Desfăşurată pe o perioadă de 24 de luni, faza a II-a de testare a fost efectuată pe un eşantion de 29 de bărbaţi, care prezentau în organism concentraţii mari de antigen specific prostatic (PSA) în urma unor operaţii pe prostată sau a unor şedinţe de radioterapie. Concentraţiile de PSA reprezintă un element de predicţie vital în ceea ce priveşte răspândirea acestui tip de cancer.

Cercetătorii britanici au obţinut rezultate încurajatoare, în special datorită faptului că această tehnică nu generează reacţii adverse, iar numărul tratamentelor pentru bărbaţii ce prezintă concentraţii mari de PSA după operaţie sau radioterapie este foarte limitat.

Pacienţii au primit un plasture care se ataşează pe piele, ce eliberează în organism doze mici de nitroglicerină, într-un ritm lent, iar nivelul de PSA a fost atent monitorizat. Dintre cei 17 pacienţi care au participat la toate etapele acestui studiu, 16 au prezentat o stabilizare şi chiar o scădere a ratei de progresie a cancerului.

Nitroglicerina a fost utilizată în doze mult mai mari, timp de mai bine de un secol, pentru tratarea anghinei pectorale. Potrivit acestui studiu, scăderea concentraţiei de monoxid de azot din organism influenţează ritmul de răspândire a tumorilor, care poate fi stopat cu ajutorul nitroglicerinei.

Cancerul de prostată este diagnosticat în cazul a peste 250.000 de pacienţi în fiecare an în Statele Unite ale Americii şi Canada. Până la 50% dintre pacienţii care au suferit intervenţii chirurgicale la nivelul prostatei şi/sau şedinţe de radioterapie vor experimenta o revenire a cancerului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici