- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (27.06.2011, 13:54)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Carnea făcută în eprubetă, soluţia pentru foamete. Ai mânca un hamburger din celule stem?
Oamenii de şiinţă susţin că în cel mult un an vom avea primele mostre de carne obţinută în eprubetă. Producţia industrială de astfel de carne, crescută din celule stem, ar putea deschide calea consumului de carne fără a fi necesară sacrificarea animalelor.
1966 afișări
Carnea făcută în eprubetă, soluţia pentru foamete. Ai mânca un hamburger din celule stem?
Cercetătorii olandezi susţin că, în următoarele decenii, populaţia lumii va creşte atât de repede încât nu va mai fi suficientă hrană pentru toţi. De aceea, spune ei, carnea de vită, miel sau pui "crescută" în laborator ar putea deveni ceva normal, informează Daily Mail.
Oamenii de ştiinţă au prelevat 10.000 de celule stem de la bovine, care au fost apoi lăsate să se multiplice de mai mult de un miliard de ori pentru a produce ţesutul similar muşchiului de vită.
ULTIMELE ȘTIRI
-
STUDIU. Giulgiul din Torino, în care a fost înfășurat Mântuitorul, este autentic și are 2000 de ani
-
Mesajul socialiştilor europeni faţă de conservatorii Ursulei von der Leyen: Nu lucraţi cu extrema dreaptă
-
Un avion de vânătoare cu inteligenţă artificială ţine pasul cu un pilot uman
-
Alegeri locale în Marea Britanie: Sadiq Khan obţine un al treilea mandat de primar al Londrei
Procedeul se numeşte producere de carne "in vitro".
Mark Post, profesor de psihologie la Universitatea Maastricht din Olanda, a declarat că nu vede altă cale de a se asigura necesarul de hrană în următoarele decenii. "Carnea in vitro va fi singura variantă rămasă", a spus el.
"Încercăm să dovedim lumii că se poate face un produs din aceasta şi avem nevoie de o persoană curajoasă care să fie dispusă să guste prima din această carne. Dacă nu se oferă nimeni, cred că aş putea să mă ofer eu", a mai spus Mark Post.
Profesorul Post a declarat pentru revista Scientific American că primul burger obţinut din carne in vitro ar putea fi gata în 12 luni.
În anul 2009, oameni de ştiinţă de la aceeaşi universitate au "crescut" carne de porc prin aceeaşi metodă. Ei au admis că produsul nu arată deosebit de apetisant, având o nuanţă cenuşie şi o textură asemănătoare calamarului. Şi în laboratoare din New York au fost obţinute fileuri de peşte folosind celule luate din ţesutul muscular al carasului auriu.
Chiar dacă rezultatele iniţiale nu sunt tocmai atrăgătoare din punct de vedere culinar, oamenii de ştiinţă sunt convinşi că lumea se va obişnui cu astfel de carne, pentru că nu va avea de ales.
"Când mâncăm un hamburger nu ne gândim că mâncăm carne de vită moartă, iar când oamenii sunt deja departe de a ştii ce mănâncă cu adevărat, nu va fi prea greu să accepte carnea de cultură", a declarat un coleg al profesorului Mark Post.
Consumul de carne este de aşteptat să se dubleze în 2050, datorită creşterii populaţiei.
Olanda este lider mondial la producţia de carne artificială, iar guvernul a investit peste un milion şi jumătate de euro în cercetare. Oamenii de ştiinţă implicaţi în proiect cred că hamburgerul obţinut în eprubetă este doar prima etapă în revoluţia alimentelor care ar putea rezolva lipsa hranei.
Cercetătorii de la Universitatea din Utrecht, Olanda, au calculat că zece celule stem iniţiale ar putea produce 50.000 de tone de carne în două luni.
Un studiu realizat la Universitatea Oxford spune că acest procedeu consumă cu 35-60% mai puţină energie, cu 98% mai puţin teren şi produce cu 80-95% mai puţin efect de seră decât fermele de animale tradiţionale.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Iohannis a decis comasarea alegerilor pentru propria sa imagine
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Poporul bugetar român este într-o continuă expansiune. Nu pare că „s-a terminat cu șmecheria”. Cum îți iei bugetul înapoi?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte: Se întâmplă mult mai rapid decât credem şi poate duce la o moarte mult mai brutală decât ne putem imagina
Cum a reuşit o tânără să construiască o afacere cu care face milioane de dolari şi unde lucrează doar trei ore pe săptămână cu mai puţini bani de cât dau unii pe o pereche de pantofi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut o relație extraconjugală și că are un copil cu un manechin!
PROSPORT.RO
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune problema de externare...
CANCAN.RO
Stațiunea unică în România, de care puțini turiști știu. Aici se găsește „cel mai bine păstrat secret din Apuseni
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:40
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 801. Rusia protestează faţă de declaraţiile făcute de Macron şi de Cameron: escaladare directă / Ucraina a lansat ghidul pentru Olimpiadă: sportivii nu au voie să dea mâna cu ruşii / Rusia acuză Marea Britanie de „implicare directă din ce în ce mai mare” în război
-
ieri, 21:50
Un avion de vânătoare cu inteligenţă artificială ţine pasul cu un pilot uman