Descoperire inedită: O statuie budistă găsită în 1938 de o expediţie nazistă era făcută dintr-un meteorit rar

Un grup de cercetători germani a făcut uimitoarea descoperire că o statuie budistă veche de o mie de ani, găsită prima dată de o expediţie nazistă în 1938, a fost realizată dintr-un meteorit rar.

1425 afișări
Imaginea articolului Descoperire inedită: O statuie budistă găsită în 1938 de o expediţie nazistă era făcută dintr-un meteorit rar

Descoperire inedită: O statuie budistă găsită în 1938 de o expediţie nazistă era făcută dintr-un meteorit rar (Imagine: Daily Mail)

Înaltă de 24 de centimetri şi cântărind 10 kilograme, statuia îl înfăţişează pe zeul Vaisravana, informează Daily Mail. Potrivit cercetătorilor germani, care au publicat descoperirea în jurnalul Meteoritics and Planetary Science, sculptura neobişnuită a fost construită în întregime din ataxit, o clasă rară de meteorit din fier cu un nivel ridicat de nichel.

Denumită "Omul de fier" (Iron Man), "statuia a fost cioplită din meteoritul Chinga, cel care s-a prăbuşit în zona graniţei dintre Siberia şi Mongolia în urmă cu aproximativ 15.000 de ani", a spus Dr. Elmar Buchner de la Universitatea Stuttgart, cel care a descoperit originea materialului.

"În vreme ce primele reziduuri au fost oficial descoperite în 1913 de căutători de aur, suntem de părere că acest fragment de meteorit în particular a fost colectat cu multe secole înainte", a adăugat Buchner. Din ataxit este făcut şi cel mai mare meteorit cunoscut vreodată, meteoritul Hoba din Namibia, acesta cântărind peste 60 de tone.

Considerat reprezentarea unui hibrid stilistic între culturile Bon budistă şi prebudistă, "Omul de fier" îl înfăţişează pe zeul Vaisravana, regele budist al Nordului, cunoscut în Tibet drept Jambhala.

"Statuia omului de fier este singura ilustrare cunoscută a unei figuri umane care să fie cioplită într-un meteorit, ceea ce înseamnă că nu avem niciun termen de comparaţie când vine vorba de estimarea unei valori", a mai spus Dr. Buchner. "Judecând doar prin prisma originilor, ar putea valora 20.000 de dolari; totuşi, dacă aproximările noastre privind vechimea ei sunt corecte, fiind vorba în acest caz de aproape o mie de ani, statuia ar putea fi inestimabilă."

Statuia a fost descoperită în 1938 de o expediţie germană condusă de un renumit zoolog, Ernst Schäfer. Expediţia a fost susţinută de şeful Serviciului de Securitate nazist Heinrich Himmler şi era, cel mai probabil, compusă din membri ai SS.

Schäfer avea să afirme mai târziu că a acceptat susţinerea SS ca să avanseze în cercetările ştiinţifice cu privire la viaţa în sălbăticie şi a antropologiei din Tibet, în timp ce istoricii consideră că intenţia lui era să verifice presupunerile conform cărora rasa arienilor putea fi găsită în Tibet.

Rămâne necunoscut cum a fost exact descoperită statuia, dar se presupune că svastica de mari dimensiuni cioplită în mijlocul acesteia i-ar fi determinat pe cei din expediţie să o ducă înapoi în Germania. Odată ajunsă în München, statuia zeului a fost inclusă într-o colecţie privată, devenind disponibilă pentru studiu în urma unei licitaţii din 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici