Fiicele bărbaţilor care consumă multe grăsimi prezintă un risc de a se îmbolnăvi de diabet

Fiicele bărbaţilor care au un regim alimentar bogat în grăsimi prezintă un risc de a dezvolta diabet, chiar dacă acestea au o alimentaţie sănătoasă, potrivit unui studiu realizat pe şoareci.

46 afișări
Imaginea articolului Fiicele bărbaţilor care consumă multe grăsimi prezintă un risc de a se îmbolnăvi de diabet

Fiicele bărbaţilor care consumă multe grăsimi prezintă un risc de a se îmbolnăvi de diabet (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Astfel de studii sunt greu de făcut pe oameni, deoarece este mai dificil să se controleze factorii de mediu.

"Dacă este adevărat şi pentru oameni, atunci (fenomenul, n.r.) ar putea contribui la aparenta amplificare a epidemiei de obezitate şi diabet", a spus Margaret Morris, principala autoare a studiului, publicat joi în Nature.

Studii realizate în trecut au demonstrat că greutatea şi starea de sănătate ale mamei afectează fătul, însă acest nou studiu arată că şi starea de sănătate şi stilul de viaţă ale tatălui pot fi importante.

"Mesajul este că trebuie să avem în vedere că atât sănătatea metabolismului, forma fizică, glicemia şi greutatea corporală ale mamei, cât şi ale tatălui, la momentul concepţiei, pot avea impact asupra sănătăţii copilului", a spus Morris, care lucrează la departamentul de farmacologie al Universităţii New South Wales din Sydney.

"Taţii sunt sfătuiţi să nu mai fumeze şi să consume mai puţin alcool în perioada de dinainte de concepţie, dar poate că sfatul ar trebui să fie extins la menţinerea unei greutăţi corporale şi a unei diete sănătoase", a adăugat ea.

Coordonat de Ng Sheau Fang de la Universitatea New South Wales, studiul a fost realizat cu ajutorul unor şobolani masculi, asemănători din punct de vedere genetic. Jumătate dintre ei au urmat un regim alimentar bogat în grăsimi, devenind obezi şi diabetici, iar cealaltă jumătate, o dietă normală. Toţi s-au împerecheat apoi cu femele sănătoase, cu o greutate normală. Puii de sex feminin ai şobolanilor obezi şi diabetici prezentau simptome de diabet din cea de-a 13-a săptămână de viaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici