Hackeri chinezi, posibilă cauză a perturbării activităţii sateliţilor NASA în 2007 şi 2008

Interferenţele care au afectat, în 2007 şi 2008, activitatea sateliţilor NASA ar putea fi rezultatul acţiunilor unor hackeri care fac parte din armata chineză, potrivit unui proiect de raport al Congresului american.

410 afișări
Imaginea articolului Hackeri chinezi, posibilă cauză a perturbării activităţii sateliţilor NASA în 2007 şi 2008

Hackeri chinezi, posibilă cauză a perturbării activităţii sateliţilor NASA în 2007 şi 2008 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentul elaborat de Comisia economică şi de securitate sino-americană afirmă că hackerii au transmis, în cel puţin două rânduri, instrucţiuni către unul dintre sateliţii NASA.

Toţi sateliţii vizaţi de atacuri informatice sunt utilizaţi pentru observaţii climatice şi topografice, conform raportului care va fi prezentat Congresului în data de 16 noiembrie.

Hackerii par să fi atacat sistemul informatic al staţiei de la Svalbard, unul dintre centrele de colectare a datelor provenite de la sateliţii aflaţi pe orbită polară, care foloseşte Internetul pentru a accesa datele transmise de aceştia.

În cursul unuia dintre incidente, unul dintre sateliţii de observare terestră al NASA, Terra EOS AM-1, a fost ţinta unor interferenţe, timp de două sau trei minute, în data de 20 iunie 2008. Autorii raportului afirmă că hackerii "au depăşit toate etapele necesare pentru preluarea controlului asupra satelitului, fără a transmite şi comenzi".

Un incident similar a avut loc la 22 octombrie 2008, vizat fiind acelaşi satelit.

Precizând că nu dispun de nici o dovadă privind implicarea Chinei în aceste incidente, autorii raportului reamintesc că tehnicile utilizate sunt similare cu cele recomandate de armata chineză. "Autorităţile militare chineze susţin astfel de activităţi, în special asupra centrelor de comandă a infrastructurii spaţiale situate pe Terra", afirmă proiectul de raport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici